Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 09:04

  Θα γίνει πραγματικότητα το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;

  Θα γίνει πραγματικότητα το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Lucas Guttenberg, αναπληρωτής διευθυντής στο Jacques Delors Center

  Ναι. Το εργαλείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά τον κορονοϊό έχει μια υγιή νομική και οικονομική βάση. Εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Στη γερμανική Bundestag, το ταμείο έτυχε της στήριξης της συντριπτικής πλειονότητας από όλο το πολιτικό φάσμα. Και το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει δείξει ποτέ καμία διάθεση να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε μια εν εξελίξει οικονομική πολιτική της ΕΕ.

  Επομένως, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι το δικαστήριο θα επιτρέψει τη διαδικασία επικύρωσης να προχωρήσει. Γενικότερα, παρατηρητές γνώριζαν ότι η νομική βάση της ανάκαμψης ήταν κάτι νέο που θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση στο δικαστήριο. Αυτή η υπόθεση ως συνήθως θα φτάσει μέχρι το ευρωπαϊκό δικαστήριο, το οποίο θα αποφασίσει εάν το ταμείο είναι νόμιμο με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ. Αυτό θα πάρει κάποιον χρόνο. Και εκτός κι αν κάτι δραματικό ή εντελώς απροσδόκητο συμβεί πριν από αυτό, το ταμείο ανάκαμψης θα συνεχίσει όπως έχει προγραμματιστεί.

  Marta Pilati, αναλύτρια γγια την οικονομική και περιφερειακή πολιτική της ΕΕ, στο European Policy Center

  Πιθανότατα, ναι. Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου μπορεί να καθυστερήσει την επικύρωση του πακέτου για μερικές εβδομάδες, αλλά είναι απίθανο η όλη διαδικασία να σταματήσει. Αυτή η καθυστέρηση δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία διότι και άλλες χώρες είναι επίσης πιθανό να την επικυρώσουν προς το τέλος Απριλίου ή και μετά.

  Άλλη μια χώρα όπου η διαδικασία επικύρωσης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ορισμένα εμπόδια είναι η Πολωνία, όπου ένας εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού απειλή να αντιταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Ακόμη και εκεί ωστόσο, υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για την κυβέρνηση προκειμένου να δώσει τις εσωτερικές της μάχες και να βρει τις απαραίτητες ψήφους.

  Επιπλέον, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα εγκριθούν μέχρι το καλοκαίρι. Αυτό θα δώσει αρκετά περιθώρια για εθνικές συζητήσεις αναφορικά με την επικύρωση της προτεινόμενης απόφασης για τους ίδιους πόρους, η οποία εάν εγκριθεί, θα αυξήσει το μέγιστο ποσό των πόρων που μπορεί να ζητηθεί από τα κράτη-μέλη για τη χρηματοδότηση των δαπανών της ΕΕ.

  Fabian Zuleeg, διευθύνων σύμβουλος του European Policy Center

  Στο τέλος, είναι πιο πιθανό παρά όχι, το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ από τον κορονοϊό να γίνει πραγματικότητα. Αλλά το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο είναι εντελώς ανεξάρτητο, επομένως δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτή η υπόθεση αυξάνει επίσης την πιθανότητα να υπάρξουν καθυστερήσεις στην έναρξη πληρωμών από το ταμείο, κάτι που θα μείωνε τη θετική οικονομική του επίδραση. Αυτή η αντίφαση μειώνει την πιθανότητα μιας γερμανικής δέσμευσης σε επιπλέον μέτρα στο μέλλον, κάτι που θα είναι απαραίτητο για την σε βάθος αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

  Γενικότερα, τα γερμανικά πολιτικά και νομικά συστήματα πρέπει να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα για την καταλληλότητα τους να αντιμετωπίσουν κρίσεις και για τη δέσμευση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί μη γραφειοκρατικές και ταχείες αποφάσεις, αλλά αυτό φαίνεται να είναι μια πρόκληση, όπως έχει επίσης παρατηρηθεί με τον βραδύ ρυθμό του εμβολιασμού.

  Η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει ο αμήχανος εταίρος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ακόμη και όταν υπάρχει ευρεία συναίνεση για δράση, το νομικό σύστημα της χώρας εγείρει εμπόδια και δυσκολίες. Αυτό φάνηκε με την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου τον Μάιο του 2020, ότι το πρόγραμμα αγοράς assets από την ΕΚΤ, υπερβαίνει τις εξουσίες της Τράπεζας. Δεδομένου του μεγέθους και της ιστορίας της, η Γερμανία φέρει μια ειδική ευθύνη για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/84231

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ