Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαρ-2021 08:42

  Ο κορονοϊός θα επισπεύσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης στην ΕΕ;

  εε-εμβόλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Paul Taylor, αρθρογράφος στο Politico Europe

  Οι απαντήσεις της Ευρώπης στην πανδημία δείχνουν ότι η ενοποίηση της ΕΕ δεν μπορεί να σταματήσει μπροστά στις διασυνοριακές κρίσεις που έπληξαν την Ένωση συμμετρικά ή ασύμμετρα. Είτε η ΕΕ θα προχωρήσει προς τα εμπρός ενωμένη είτε κάθε χώρα θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, εκτροχιάζοντας το υπάρχον επίπεδο ολοκλήρωσης.

  Όταν ξέσπασε η πανδημία, τα εθνικά μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων, τον περιορισμό των εξαγωγών βασικών προμηθειών, και τη διανομή έκτακτης βοήθειας σε επιχειρήσεις χωρίς συντονισμό, απείλησαν να διασπάσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν, και το ενιαίο νόμισμα.

  Η συλλογική απάντηση του ταμείου ανάκαμψης υποστηριζόμενη από κοινό δανεισμό και κοινή προμήθεια των εμβολίων μέσω της Κομισιόν, ήταν ένα σημείο καμπής. Θα ήταν ανόητο να επιστρέψουμε σε μια λογική ζητιανιάς για τα εμβόλια τώρα.

  Εάν οι δαπάνες είναι έγκαιρες και σωστά διαχειριζόμενες, το ταμείο ανάκαμψης θα αποδείξει τα οφέλη της πιο στενής δημοσιονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ. Το λογικό επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η συγκέντρωση νέων μορφών κοινών εσόδων για την δημιουργία ενός μόνιμου αποθέματος ευρωπαϊκού χρέους που εξυπηρετείται από αυτά τα έσοδα. Αυτό θα έδινε στις χρηματοπιστωτικές αγορές ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο και θα παρείχε την ευρωζώνη με έναν δημοσιονομικό σταθεροποιητή.

  Pol Morillas, διευθυντής του κέντρου Βαρκελώνη για διεθνείς υποθέσεις

  Υπάρχει ένας παραλληλισμός μεταξύ των τρόπων με τους οποίους έχουν αντιδράσει οι Βρυξέλλες στις δύο πιο πρόσφατες κρίσεις.

  Η Κομισιόν ανέλαβε τα ηνία των διαπραγματεύσεων του Brexit με το Λονδίνο. Σήμερα, ηγείται της επιχείρησης προμήθειας και διάθεσης των εμβολίων. Κατ’ αρχήν, η ενότητα στις διαπραγματεύσεις -είτε για το Brexit είτε για φαρμακευτικές επιχειρήσεις- εγγυάται μια πιο ισχυρή θέση της ΕΕ και αποφεύγει τις έριδες μεταξύ των κρατών-μελών. Αλλά ενώ η Κομισιόν διαπραγματεύεται μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποκλειστικές της αρμοδιότητες, έχει υπερβεί τον εαυτό της στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, για την οποία στερείται εμπειρίας.

  Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι θα πουν ότι η ένωση έχει ενσωματωθεί περαιτέρω με μυστικότητα ή ότι εάν τα κράτη-μέλη είχαν αναλάβει τα ηνία, η διανομή των εμβολίων δεν θα ήταν τόσο αργή όσο είναι. Άλλοι θα πουν ότι εάν η ΕΕ θέλει να έχει ισχυρότερο ρόλο στις μελλοντικές πανδημίες, πρέπει να της δοθούν οι εξουσίες να το κάνει.

  Η περαιτέρω ενοποίηση δεν μπορεί να συμβεί τυχαία ή από επιλογή. Πρέπει να είναι μια συνειδητή επιλογή από τα κράτη-μέλη που γνωρίζουν την ευρύτερη γεωπολιτική δυναμική και τη φθίνουσα σχετική ισχύ της Ευρώπης. Η ενοποίηση πρέπει επίσης να ικανοποιήσει τις δημοκρατικές ανάγκες ενός πιο πολιτικοποιημένου ευρωπαϊκού κοινού.

  Πάνω από όλα, η περαιτέρω ενοποίηση πρέπει να συμβαδίζει με την ανακαίνιση της τρέχουσας θεσμικής αρχιτεκτονικής της ΕΕ και της χάραξης πολιτικής. Το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν ο κορονοϊός θα πρέπει να επισπεύσει την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά επίσης έναν τα ευρωπαϊκά κράτη και οι πολίτες είναι πρόθυμοι να λάβουν τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα για να συμβεί αυτό.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/84003

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ