Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 09:47

  Είναι η Ευρώπη "μαλακή" στη συμπεριφορά της απέναντι στον Πούτιν;

  Είναι η Ευρώπη "μαλακή" στη συμπεριφορά της απέναντι στον Πούτιν;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ian Bond, διευθυντής εξωτερικής πολιτικής στο Centre for European Reform

  Μετά από 20 χρόνια, η ΕΕ δεν έχει βρει μια επιτυχημένη στρατηγική για να αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο Vlaadimir Putin.

  Ο Putin δεν σέβεται την αδυναμία. Ωστόσο η ΕΕ αντιμετωπίζει κάθε εξωφρενική πράξη ως εφάπαξ, που αξίζει ήπιες κυρώσεις αλλά με δυνατή την πρόωρη εξαργύρωση, αντί σαν ένα πρότυπο συμπεριφοράς που αξίζει μιας ισχυρότερης αντίδρασης σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

  Στην περίπτωση της επίθεσης του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Alexei Navalny τον Αύγουστο του 2020, το δηλητήριο χορηγήθηκε στη Ρωσία, όχι στους δρόμους της Δύσης. Αλλά η ΕΕ δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να υπονομεύει την δυνατότητα μιας ισχυρής αντίδρασης. Η χρήση χημικών όπλων είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα, όπου και αν λάβει χώρα. Μετά από τις επιθέσεις το 2018 με το αέριο Novichok στον πρώην κατάασκοπο Sergei Skripal στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ απέλασαν κάποιους Ρώσους κατασκόπους -όχι αρκετούς για να προστατεύσουν τον Putin, προφανώς.

  Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει απαντήσει στην επίθεση στον Navalny με το να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους Ρώσους αξιωματούχους και να βάλει τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων να διερευνήσει το πρόγραμμα της Ρωσίας Novichok. Ούτε αυτό θα κάνει τον Putin να εκλιπαρεί για έλεος.

  Η ΕΕ υποτιμά την ικανότητα της να επηρεάσει την ρωσική συμπεριφορά. Η ρωσική οικονομία εξαρτάται από τους Ευρωπαίους προκειμένου να αγοράζουν τους υδρογονάνθρακες της και να πουλάνε τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους -συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για την ελίτ. Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να φοβάται να χρησιμοποιήσει την επιρροή της.

  Jakub Eberle, επικεφαλής του κέντρου ευρωπαϊκής πολιτικής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πράγας

  Δεν θα αποκαλούσα την ΕΕ πολύ μαλακή απέναντι στον Putin, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς τα μέσα που διαθέτει και την απαίτηση ομοφωνίας μεταξύ κρατών μελών στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επεκτείνει και διευρύνει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας από το 2014. Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μάσησαν τα λόγια του αναφορικά με τις παραβιάσεις της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το κράτος δικαίου. Βήματα όπως αυτά οδηγούν την Ευρώπη μακριά από αυτό που λογικά θα μπορούσε να ονομαστεί Putinversteher ή "αυτός που καταλαβαίνει τον Putin”. Για τα πραγματικά σκληρά πράγματα, έχουμε το ΝΑΤΟ.

  Επομένως, η συμπεριφορά της Ρωσίας -όχι μόνο στην περίπτωση του Navalny- αφήνει λίγες εναλλακτικές λύσεις αλλά μια περαιτέρω σκλήρυνση της θέσης της ΕΕ. Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να συμφωνηθεί άλλος ένας γύρος κυρώσεων. Μακροπρόθεσμα, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει να εστιάσουν πάνω αό όλα στην αποδυνάμωση του Putin, διορθώνοντας τις αδυναμίες του.

  Γιάν αρχή, θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές προτού επιτρέψουν την ρωσική συμμετοχή σε στρατηγικά projects, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. Η ανάπτυξη ισχυρότερου ευρωπαϊκού στρατού θα ενίσχυε την αποτροπή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Η καταστολή των δραστηριοτήτων ξεπλύματος χρήματος, θα καθιστούσε τη ζωή πιο δύσκολη για τους φίλους και εκπροσώπους του Κρεμλίνου.

  Είναι μέσω πρακτικών μέτρων όπως αυτά που η ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία.

  Liana Fix, διευθύντρια του τμήματος διεθνών υποθέσεων του ιδρύματος Korber

  Πιο σημαντικό από το πολύ ήπια, η ΕΕ δεν είναι αρκετά έξυπνη απέναντι στη Ρωσία.

  Όπως έχει τονίσει ο Mark Galeotti, οι κυρώσεις που υιοθετήθηκαν μετά από τη δηλητηρίαση του Navalny, ήταν εντελώς προβλέψιμες και είχαν λιγότερη επίδραση από αυτές που επιβλήθηκαν μετά από τη δηλητηρίαση των Skripal. Η ΕΕ χρειάζεται περισσότερα ευφάνταστα μέτρα από το τελετουργικό των ατομικών κυρώσεων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων -ιδιαίτερα σε μακροπρόθεσμη προοπτική.

  Έν σημαντικό στοιχείο μιας πιο έξυπνης προσέγγισης της ΕΕ μακροπρόθεσμα, θα ήταν να πάρουν στην ΕΕ πιο σοβαρά τη διαφθορά και το ξέπλυμα χρήματος. Σκάνδαλα όπως το λεγόμενο Russian Laundromat, απέδειξαν πόσο εύκολα οι ροές χρήματος μπορούν να βρεθούν στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Το κλείσιμο αυτών των οδών θα έπληττε σοβαρά κλεπτοκρακτικάα καθεστώτα, όχι μόνο στη Ρωσία.

  Άλλο ένα έξυπνο μέτρο για την υποστήριξη της ρωσικής κοινωνίας μακροπρόθεσμα θα ήταν η απελευθέρωση του καθεστώτος visa. Ρώσοι εμπειρογνώμονες έχουν απαιτήσει αυτό το βήμα εδώ και καιρό. Θα επέτρεπε στους απλούς Ρώσους να βιώσουν την Ευρώπη από πρώτο χέρι και να σφυρηλατήσουν πιο στενούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονες -αντισταθμίζοντας την αμοιβαία αποξένωση που έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

  Τέλος, αλλά το πιο σημαντικό, η ΕΕ -ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική- είναι μόνο το άθροισμα των κρατών-μελών της. Όσο τα κράτη-μέλη βάζουν προτεραιότητα τα δικά τους προτιμησιακά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα, έναντι μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης, οποιαδήποτε μόχλευση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας θα παραμείνει περιορισμένη από αυτές τις εσωτερικές αποκλίσεις.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/83694

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ