Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 09:13

  Τι θα συμβεί εάν αποτύχει το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ

  Τι θα συμβεί εάν αποτύχει το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Liana Fix, Theresa Kirch

  Τον Ιούλιο του 2020 τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα ταμείο ανάκαμψης 759 δισ. ευρώ για να μετριάσει τον αντίκτυπο στην οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη.

  Αυτό το πρόγραμμα θεωρήθηκε ως ένα ιστορικό βήμα και ως μια ‘Χαμιλτόν-εια στιγμή” για την ΕΕ, σύμφωνα με τον Γερμανός υπουργό Οικονομικών, Olaf Scholz.

  Αυτό ήταν ένας υπαινιγμός για τη συμφωνία του πρώτου υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ το 1790 με στόχο να καταστήσει το χρέος των αμερικανικών αποικιών, κοινή υποχρέωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

  Η ελπίδα είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα υπογράψουν το πακέτο ανάκαμψης στις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να μπορεί να διανεμηθεί στις αρχές 2021. Αλλά αυτό ίσως να μην είναι αναγκαίο.

  Η Ουγγαρία, με την υποστήριξη της Πολωνία -οι δύο χώρες που υπονομεύουν το κράτος δικαίου-απειλούν να ασκήσουν βέτο. Η διανομή των κεφαλαίων συνδέεται με τις επιδόσεις των χωρών που θα ωφεληθούν, στην τήρηση του κράτους δικαίου.

  Αυτό είναι ένα εμπόδιο, αλλά υπάρχει κι άλλο. Τι θα συμβεί εάν το το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ αποτύχει να παράσχει την οικονομική και χρηματοπιστωτική ανακούφιση που αναμένουν όλοι, ιδιαίτερα στο πλαίσιο ενός φαινομενικά ακόμη πιο ισχυρού δεύτερου κύματος της πανδημίας;

  Οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα βιώσουν ελεύθερη πτώση, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να αποδειχθεί εύφορο έδαφος για την επιστροφή των λαϊκιστικών κομμάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

  Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, η επιτυχία του ταμείου ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: το μέγεθος, την ταχύτητα με την οποία θα διανεμηθούν τα κεφάλαια και τον βαθμό στον οποίο η χρηματοοικονομική στήριξη θα αποτελέσει κίνητρο για τα κράτη-μέλη ώστε να προχωρήσουν στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

  Οι οικονομικές μοίρες των δικαιούχων χωρών μπορούν να αλλάξουν μόνο εάν η ΕΕ τηρήσει σωστά αυτούς τους τρεις όρους. Αυτό ισχύει ιδίως για τα κράτη-μέλη της Νότιας Ευρώπης που είχαν ήδη δυσανάλογα άσχημα επηρεαστεί από το α΄ κύμα της πανδημίας.

  Αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να υποστούν μεγαλύτερη ύφεση της οικονομίας τους από ό,τι άλλες, γεγονός που θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες γκρίνιες για τις οικονομικές ανισότητες.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/2020/11/19/what-if-eu-s-economic-recovery-plan-fails-pub-83274

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων