Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Νοε-2020 08:06

  Πόσο καθοριστικές είναι αυτές οι εκλογές για τις ΗΠΑ

  Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν έχει πλέον στα χέρια του το “δυνατό χαρτί” που του χάρισε τη νίκη το 2016
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ian Bremmer, πρόεδρος του Eurasia Group

   Όχι. Αυτές οι εκλογές έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις περισσότερες, διότι ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει επισπεύσει την αμερικανική αποχώρηση από την ηγετική θέση παγκοσμίως, καθώς και τη διάβρωση πολλών πολιτικών θεσμών των ΗΠΑ. Και οι δύο αυτές διαδικασίες συνεχίζονται για δεκαετίες ωστόσο, και κυρίως εξαιτίας των διαρθρωτικών παραγόντων που δεν εξαρτώνται από το κόμμα της προεδρίας.

  Ο περισσότερος κόσμος θα χαιρόταν να δει τον Trump να φεύγει. Αλλά απέχει πολύ από το make or break για τις ΗΠΑ, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

  Heather A. Conley, αντιπρόεδρος για την Ευρώπη, την Ευρασία και την Αρκτική, στο Center for Strategic and International Studies

  Οι αμερικανικές εκλογές του 2020 θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την πορεία των ΗΠΑ όπως έχουν κάνει κάθε εκλογές, από την άρνηση του πρώην προέδρου George Washington να παραμείνει στην εξουσία το 1796. Αλλά αυτό που θα ήταν δραματική διακοπή σε αυτή την μεγάλη παράδοση ωστόσο, θα ήταν η άρνηση του Trump να μεταβιβάσει ειρηνικά την εξουσία, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές.

  Παρόλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η βαθιά κοινωνική πόλωση της Αμερικής σημαίνει ότι σήμερα, ένα σημαντικό τμήμα των Αμερικανών πολιτών δεν θα αποδεχθεί τη νομιμότητα του εκλεγμένου προέδρου, όποιος και αν είναι αυτός, είτε μεταφερθεί η εξουσία ειρηνικά είτε όχι. Αυτή η πόλωση έχει τροφοδοτηθεί από ένα διχασμένο, χωρίς βάσιμα στοιχεία και με επίκεντρο τις συνωμοσίες, περιβάλλον media (με την βοήθεια των αντιπάλων), όπου οι Αμερικάνοι απλώς είναι απρόθυμοι ή ανίκανοι να αναγνωρίσουν την αλήθεια.

  Αυτές είναι βαθιά προβληματικές στιγμές και λειτουργούν ως ισχυρή υπενθύμιση της εύθραυστης κατάστασης των δημοκρατιών και των θεσμών τους. Ωστόσο, παίρνουμε κουράγιο από το γεγονός ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι ήδη ισχυρή –για τις ΗΠΑ- παρά την ανεξέλεγκτη πανδημία.

  Το επίσημο motto μας, "in God we trust", αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή στην ιστορία μας. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι όλες οι προσευχές και οι θετικές σκέψεις είναι ευπρόσδεκτες για τις ΗΠΑ στις και από τις 3 Νοεμβρίου.

  George Perkovich, αντιπρόεδρος για μελέτες στο Carnegie Endowment for International Peace

  Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της αμερικανικής ζωής που δείχνουν την εξαιρετική ικανότητα της κοινωνίας για αναγέννηση, κοινωνικό-οικονομική και τεχνική καινοτομία, και ολοκλήρωση και κινητοποίηση μιας διαφορετικής κοινωνίας πολιτών. Παραμένει ακόμη ένα εξαιρετικά ζωντανό μέρος.

  Εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές και χάσει τη λαϊκή ψήφο –όπως έκανε το 2016 και όπως έκανε ο πρώην πρόεδρος George W. Bush το 2000- η βιωσιμότητα του αμερικανικού συστήματος θα τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

  Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ένα κόμμα που ευνοείται από μια μειούμενη μειονότητα του πληθυσμού, εκμεταλλεύεται τα αντί-δημοκρατικά χαρακτηριστικά του συντάγματος- ιδιαίτερα το κολέγιο των εκλεκτόρων στις ΗΠΑ και την πρόβλεψη δύο εδρών της αμερικανικής Γερουσίας σε όλες τις πολιτείες, ανεξαρτήτως πληθυσμού- για να παραβιάσει κανόνες, και να κάνει οτιδήποτε απαραίτητο ώστε να επιβληθεί έναντι μιας ξεκάθαρης πλειοψηφίας. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα δημιουργήσει πίεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική έκρηξη.

  Εάν ο Biden κερδίσει, το άμεσο ρίσκο της έκρηξης θα περιοριστεί. Στη συνέχεια, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της διαμάχης μεταξύ των επιπτώσεων της δημογραφικής αλλαγής –έναντι της οπισθοδρομικής μειονότητας- και της ικανότητας αυτής της μειονότητας και της πλειοψηφίας να έρθουν σε αμοιβαίως ανεκτούς συμβιβασμούς.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/83066

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων