Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Οκτ-2020 08:04

  Λευκορωσία: Πού αποσκοπεί ο Λουκασένκο με την προσέγγιση της αντιπολίτευσης

  Συμβούλιο της Ευρώπης: Καλεί τη Λευκορωσία να ξεκινήσει διάλογο για ειρηνική λύση της υφιστάμενης κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Gwendolyn Sasse

  Τις τελευταίες εννέα εβδομάδες, η κοινωνία της Λευκορωσίας έχει διατηρήσει τις ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Alexander Lukashenko, ο οποίος παραμένει στην εξουσία μετά από τη νοθεία των προεδρικών εκλογών στις 9 Αυγούστου.

  Ο Lukashenko έχει αποκλείσει κάθε διάλογο και στηρίζεται αποκλειστικά στην βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας και τελικά, από την πολιτική στήριξη του Ρώσου προέδρου Putin.

  Η δυναμική θα μπορούσε τώρα να αλλάξει. Στις 10 Οκτωβρίου, ο Lukashenko έκανε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας φάσης στην αντιπαράθεση μεταξύ κράτους και κοινωνίας: η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, στελεχωμένη με δημοσιογράφους από τη Ρωσία μετά από την παραίτηση της αρχικής ομάδας των δημοσιογράφων, δημοσίευσε εικόνες και αποσπάσματα που τεκμηριώνουν μια συνάντηση μεταξύ του Lukashenko με μια ομάδα συλληφθέντων σε μια φυλακή που ελέγχεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

  Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, η συνάντηση διήρκεσε τεσσερισήμισι ώρες και συζητήθηκε η πιθανότητα μιας διαδικασίας συνταγματικής μεταρρύθμισης.

  Καθώς οι πληροφορίες για τη συνάντηση είναι περιορισμένες, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν αυτό αποτελεί μια ειλικρινής προσπάθεια από την πλευρά του Lukashenko να ανοίξει τον δρόμο προς μια μετάβαση μετά από διαπραγμάτευση. Ωστόσο στην τρέχουσα κατάσταση, ακόμη και η παραμικρή μετατόπιση της θέσης μπορεί να έχει σημασία.

  Ανεξάρτητα από την στρατηγική του Lukashenko και την προσπάθειά του να ελέγξει την ιστορία, η δημόσια προβολή της επίσκεψής του σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στέλνει σημαντικά μηνύματα: αναγνωρίζει το γεγονός ότι το καθεστώς έχει υπό κράτηση πολιτικούς κρατουμένους και όχι απλώς "εγκληματίες" -όπως έχουν χαρακτηριστεί από το καθεστώς μέχρι σήμερα. Επίσης σηματοδοτεί τουλάχιστον έναν βαθμό αναγνώρισης από την πλευρά του Lukashenko, ότι μόνο η καταστολή δεν είναι αρκετή για να σπάσει τη νέα κοινωνική συναίνεση στη Λευκορωσία.

  Η αλληλουχία της επίσκεψης στις φυλακές, που ακολουθήθηκε από άλλη μία αύξηση της βίας του καθεστώτος εναντίον διαδηλωτών μια ημέρα αργότερα και την ταυτόχρονη απελευθέρωση δύο πολιτικών κρατουμένων, υποδηλώνει ότι η βασική στρατηγική του Lukashenko φαίνεται να έχει στόχο το να διασπάσει την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών με διάφορα μέσα.

  Ο Lukashenko μπορεί ακόμη να πιστεύει ότι μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία, αλλά το διάσημο "δίλημμα του βασιλιά" σύμφωνα με το οποίο ο ηγέτες που εμπλέκεται σε μεταρρυθμίσεις τελικά καθίσταται απαρχαιωμένος, έχει έρθει λίγο πιο κοντά.

  Η Maria Kolesnikova, το πιο εξέχον μέλος της προεδρίας του Συμβουλίου Συντονισμού, το οποίο ιδρύθηκε από την αντιπολίτευση μετά από τις 9 Αυγούστου για να διεξάγει νέες εκλογές και να εξασφαλίσει την μεταβίβαση της εξουσίας, δεν ήταν μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων που συνάντησε ο Lukashenko. Αλλά ο Viktor Babariko, ο πρώην τραπεζίτης που είχε απαγορευτεί να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, ήταν.

  Η Kolesnikova, είχε συντονίσει την προεκλογική εκστρατεία του Babariko πριν εισέλθει και η ίδια στον πολιτικό στίβο μαζί με την προεδρική υποψήφια Svetlana Tikhanovskaya. Ήδη από τον Σεπτέμβριο, η Kolesnikova σχεδίαζε να δημιουργήσει νέο κόμμα αντιπολίτευσης με τον Babariko. Θα ήταν κρίσιμης σημασίας εάν οι πιο διάσημες προσωπικότητες πίσω από τις διαμαρτυρίες συνεχίζουν να δρουν ενωμένα ή εμφανιστούν στρατηγικές ή ιδεολογικές διαιρέσεις.

  Στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Βερολίνο στις 5-6 Οκτωβρίου, η Tikhanovskaya δήλωσε ότι αν και είχε προηγουμένως κανει την αρχή των διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους του καθεστώτος να εξαρτάται από την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, η ίδια και άλλοι θα ήταν τώρα ανοιχτοί σε διαφορετικό είδος αλληλουχίας εάν οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να χαρτογραφήσουν ένα δρόμο προς νέες εκλογές.

  Η Tokhanovskaya και το Συμβούλιο Συντονισμού ίσως πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες για να τεστάρουν εάν ο Lukashenkο ή ελίτ πιστές σε αυτόν είναι πρόθυμοι να εμπλακούν σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για να βγουν από το τρέχον αδιέξοδο.

  Η ΕΕ δυσκολεύτηκε να πετύχει συναίνεση για την επιβολή κυρώσεων σε επιλεγμένα άτομα τα οποία θα καταστήσει υπεύθυνα για χειραγώγηση των εκλογών και την μετέπειτα βίαιη καταστολή των διαδηλωτών. Η επίδραση των κυρώσεων στην πραγματική κατάσταση επί τόπου, ήταν περιορισμένη. Ως απάντηση στη συνεχιζόμενη βία, η ΕΕ αυτή τη στιγμή συζητά το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων: περαιτέρω ελίτ, πιθανώς ο ίδιος ο Lukashenko, θα μπορούσαν να προστεθούν στη λίστα των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και παγώματος των περιουσιακών στοιχείων.

  Μεμονωμένες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα η Λιθουανία και η Πολωνία, έχουν προχωρήσει περισσότερο εφαρμόζοντας διμερείς κυρώσεις και υποστήριξη σε αιτούντες άσυλο και στην κοινωνία των πολιτών. Ως απάντηση, ο Lukashenko απαίτησε και οι δύο χώρες να μειώσουν την διπλωματική τους παρουσία στο Μινσκ, οδηγώντας στην ανάκληση των πρεσβευτών της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Μέχρι τώρα, οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν προσωρινά ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Λευκορωσία ως ένδειξη αλληλεγγύης.

  Μια μείωση στο προσωπικό βρίσκεται μεταξύ των βασικών διπλωματικών μέσων. Ωστόσο, αυτή είναι στιγμή για διεθνή διπλωματία, και ο ρόλος της Γερμανίας συνεχίζει να είναι κρίσιμος. Είναι πιθανό ο Putin να έχει υποχρεώσει τον Lukashenko να τεστάρει τα νερά για έναν πολιτικό διάλογο με τη Λευκορωσία.

  Για αυτό το να υπάρχουν πρεσβευτές επί τόπου και οι άτυπες επαφές, όπως τα τηλεφωνήματα της Angela Merkel στον Putin, θα μπορούσαν ακόμη να είναι μεταξύ των αποφασιστικών παραγόντων που θα οδηγήσουν σε μια μετάβαση εξουσίας με διαπραγμάτευση, και νέες εκλογές στη Λευκορωσία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/82949

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ