Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 08:17

  Πώς οι πολίτες της Λευκορωσίας και της Βουλγαρίας κρατούνται "όμηροι"

  Συμβούλιο της Ευρώπης: Καλεί τη Λευκορωσία να ξεκινήσει διάλογο για ειρηνική λύση της υφιστάμενης κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές.

  Η Λευκορωσία κυριαρχεί στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για 26 χρόνια αυτή η χώρα των 9,4 εκατ κατοίκων έχει κυβερνηθεί από τον πρόεδρο Alexander Lukashenko. Το απολυταρχικό του στιλ αποπνέει αήττητο. Παίζει επιδέξια το χαρτί της Ρωσίας εναντίον της ΕΕ με στόχο να προστατεύσει την ασαφή κυριαρχία της Λευκορωσίας.

  Στα Νοτιοανατολικά της Ευρώπης, στα σύνορα με τη Μαύρη Θάλασσα, είναι η Βουλγαρία. Αυτή η χώρα των 6,9 εκατ. κατοίκων είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Απολαμβάνει όλα τα προνόμια του να ανήκει και στους δύο οργανισμούς, λαμβάνοντας εγγυήσεις ασφάλειας και γενναιόδωρη οικονομική στήριξη.

  Ωστόσο, παρόλες τις γεωπολιτικές και οικονομικές διαφορές, οι πολίτες και των δύο χωρών διαδηλώνουν εναντίον των ηγετών τους.

  Στη Λευκορωσία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους κάθε Κυριακή μετά από τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου 2020. Αισθάνονται εξαπατημένοι από μια εκλογική διαδικασία για την οποία είναι πεπεισμένοι πως ήταν νοθευμένη. Θέλουν να παραιτηθεί ο Lukashenko. Θέλουν δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Θέλουν δημοκρατία και ελευθερία.

  Παρά τη βία των δυνάμεων ασφαλείας της Λευκορωσίας που έχουν συλλάβει πιθανώς χιλιάδες ανδρών και γυναικών σε αυτό το στάδιο, ο λαός της Λευκορωσίας δεν έχει παραιτηθεί. Άτομα από κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής διαδηλώνουν με γενναιότητα και ειρηνικά για τα δικαιώματα τους.

  Στη Βουλγαρία, οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους για περισσότερες από 70 ημέρες. Έχουν μπουχτίσει από τη διαφθορά και το είδος της διακυβέρνησης που ασκεί ο πρωθυπουργός Boyko Boris, ο ηγέτες αρκετών κεντροδεξιών κυβερνήσεων από το 2009. Θέλουν να παραιτηθεί και να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές αντί να περιμένουν μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές τον Μάρτιο του 2021.

  Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι στην περίπτωση της Λευκορωσίας, η ΕΕ θα έπρεπε να αντιδράσει στη βία, στους ξυλοδαρμούς και στις απελάσεις των κορυφαίων ατόμων της αντιπολίτευσης, επιβάλλοντας άμεσα κυρώσεις στον Lukashenko, σε άλλες ηγετικές προσωπικότητες του καθεστώτος και στις δυνάμεις ασφαλείας.

  Όσον αφορά στη Βουλγαρία, μια ισχυρή και ενωμένη στάση από όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εναντίον της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, θα μπορούσε να είχε στείλει ένα σημάδι στην κυβέρνηση του Borisov.

  Αντιθέτως, στην περίπτωση και των δύο χωρών, οι διαδηλωτές έχουν γίνει όμηροι σε ομάδες ειδικών συμφερόντων εντός της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η δέσμευση της Ένωσης στις δημοκρατικές αξίες και στην ελευθερία στη Λευκορωσία και η υπεράσπιση του κράτους δικαίου στη Βουλγαρία, έχουν ξεχαστεί.

  Η Κύπρος, μια χώρα που προσχώρησε στην ΕΕ το 2004 αλλά έκτοτε επανειλημμένως κρατά όμηρο την Ένωση σε διάφορα θέματα, το έκανε και πάλι στις 21 Σεπτεμβρίου. Μπλόκαρε και πάλι τις προσπάθειες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στον Lukashenko και σε άλλους που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.

  "Η σημερινή αποτυχία να συμφωνήσουμε σε κυρώσεις προς στήριξη των Λευκορώσων, που υποφέρουν και αγωνίζονται για τη δημοκρατία, υπονομεύει την αξιοπιστία των δημοκρατικών αξιών για τις οποίες αγωνίζονται”, τουήταρε ο Linas Linkevicius, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας και ένθερμος υποστηρικτής των πολιτών της Λευκορωσίας.” Ορισμένοι συνάδελφοι δεν θα πρέπει να συνδέουν τα πράγματα που δεν πρέπει να συνδέονται”, πρόσθεσε.

  Η Κύπρος υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να επεκτείνει τα δικαιώματα της γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα επηρεάσει τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, εκτός από την αλλαγή των υφιστάμενων νομικών θαλάσσιων συνόρων.

  "Η αντίδραση μας σε οποιουδήποτε είδους παραβίαση των βασικών μας αξιών και αρχών δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Πρέπει να είναι συνεπής”, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

  Ο Borisov βγαίνει επίσης από τη δύσκολη θέση.

  Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλαν μια λίστα με ερωτήματα στον Borisov για τη διαφθορά, τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και την κακοδιαχείριση των κοινοτικών πόρων. Μέχρι στιγμής, εκτός από την απόλυση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Borisov κρατιέται στην εξουσία. Η Κομισιόν, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα και να δώσει τέλος στη διαφθορά, απάντησε ήπια στις προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει τέλος στις διαδηλώσεις με βία.

  Το πολιτικό μέλλον του Borisov θα μπορούσε να αλλάξει εάν το ΕΛΚ, η ευρωπαϊκή ομπρέλα για τα κεντροδεξιά κόμματα και κινήματα, μιλούσε εναντίον της διαφθοράς. Αλλά δεν είναι στον χαρακτήρα του να το κάνει.

  Το ΕΛΚ συνεχίζει να κάνει τα στραβά μάτια στον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban, του οποίου το κόμμα Fidesz είναι στο ΕΛΚ και το οποίο έχει επιτεθεί σε ανεξάρτητους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών και έχει τερματίσει την ανεξαρτησία αρκετών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ειδησεογραφικών μέσων είτε κλείνοντάς τα είτε φέρνοντάς τα υπό τον έλεγχο του Fidesz. Και το ΕΛΚ αντιδρά ήπια και στη Βουλγαρία επίσης.

  "Το ΕΛΚ θα πρέπει να πάρει μια απόφαση και να πάρει θέση για τα σκάνδαλα”, τόνισε ο Daniel Smilov, διευθυντής προγράμματος στο Κέντρο Φιλελεύθερων Στρατηγικών στη Σόφια.

  Αλλά η ομάδα δεν βλέπει λόγο να ασκήσει κριτική στον Borisov. "Προς το παρόν δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι εμπλέκεται σε διαφθορά”, τόνισε ο Pedro Lopez de Pablo, ο επικεφαλής επικοινωνίας του ΕΛΚ. "Είναι μια μεγάλη εκστρατεία εναντίον του Borisov. Αυτή είναι μια χώρα διχασμένη μεταξύ της αριστεράς και της δεξιάς. Υπάρχουν κάποια προβλήματα στο δικαστικό σύστημα σε όλες αυτές τις χώρες”, πρόσθεσε.

  Άλλοι Βούλγαροι αναλυτές έχουν διαφορετική άποψη. "Οι άνθρωποι κουράστηκαν με την επίμονη διαφθορά”, τόνισε η Radosveta Vassileva, δικηγόρος και κοινωνικής συνήγορος. "Η μεταμόρφωση της χώρας από το 1989, δεν προχώρησε ποτέ βαθιά”.

  Είναι αυτή η μεταμόρφωση -βασισμένη σε δημοκρατικές αξίες- που οι πολίτες της Λευκορωσίας προσπαθούν να ξεκινήσουν και οι πολίτες της Βουλγαρίας προσπαθούν να ολοκληρώσουν. Δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο στην ΕΕ τι είναι αυτό που διακυβεύεται.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/82760

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020