Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 08:25

  Διχασμένη η Ευρώπη για το μέλλον της Λευκορωσίας

  Διχασμένη η Ευρώπη για το μέλλον της Λευκορωσίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Τα γραφεία είναι απλά. Ο χώρος περιορισμένος. Αλλά δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ενημερώνεται η γειτονική Λευκορωσία. Και αυτό είναι που κάνει η Belsat από το 2006: μεταδίδει στη Λευκορωσία από τα γραφεία της στο κέντρο της Βαρσοβίας.

  Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο που προσφέρει ανεξάρτητα νέα στα λευκορωσικά και στα ρωσικά, δουλεύει επί 24ωρου βάσης από τότε που οι διαδηλωτές στη Λευκορωσία βγήκαν στους δρόμους στις 9 Αυγούστου 2020, όταν ο πρόεδρος Alexander Lukashenko κήρυξε νίκη για έκτη συνεχόμενη θητεία.

  "Δεν ήταν εύκολο για το προσωπικό μας εκεί", μου είπε η Agnieszka Romaszewska-Guzy, διευθύντρια της Belsat. "Από τους 90 περίπου δημοσιογράφους που κρατούνται από το καθεστώς, περισσότεροι από το ένα τρίτο εργάζονται για το Belsat".

  Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεν έχουν αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα ήταν χαλκευμένα και ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες. Αλλά η κριτική τους δεν συνοδεύτηκε από την εισαγωγή αυστηρών μέτρων εναντίον του καθεστώτος στο Μινσκ.

  Ο Lukashenko, βασιζόμενος στις δυνάμεις ασφαλείας και στην σιωπηρή υποστήριξη από τη Ρωσία, έχει αντιδράσει στις διαδηλώσεις με βίαιη καταστολή. 

  Ωστόσο οι μεγάλες διαδηλώσεις συνεχίζονται κάθε Κυριακή. Οποία και αν είναι η έκβαση αυτών των ειρηνικών διαδηλώσεων, η Romaszewska-Guzy -η ίδια φυλακίστηκε για πέντε μήνες στην Πολωνία όταν το κομμουνιστικό καθεστώς επέβαλε στρατιωτικό νόμο το 1981 -δήλωσε πως δεν επιστρέφει στο status quo ante. "Ο Lukashenko έχει χάσει όλη του τη νομιμότητα. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό”.

  Κορυφαία μέλη του 600μελούς Συντονιστικού Συμβουλίου -που δημιουργήθηκε απ΄την αντιπολίτευση μετά από τις εκλογές της 9ης Αυγούστου για τη διεξαγωγή νέων εκλογών και για τη διασφάλιση της μεταβίβασης της εξουσίας- είτε έχουν απαχθεί, εξαφανιστεί ή εκδιωχθεί από τη χώρα. Στις 7 Σεπτεμβρίου, άνδρες με μάσκες, πήραν μια από τους ηγέτες, τη Maria Kolesnikova, μέσα σε ένα μινιβαν.

  "Αντί να μιλήσει με τους ανθρώπους της Λευκορωσίας, η απερχόμενη ηγεσία προσπαθεί κυβικά να τους εξαλείψει έναν προς έναν. Η απαγωγή της Kalesnikava στο κέντρο της πόλης….. το Μινσκ, είναι ντροπή. ΟΙ σταλινικές μέθοδοι της NKVD εφαρμόζονται στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα”, σχολίασε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Linas Linkevicius στο τουήτερ.

  Η Λιθουανία, μαζί με την Πολωνία, έχουν υποστηρίξει κατηγορηματικά την αντιπολίτευση.

  "Μάθαμε από τη δική μας ιστορία για τον αγώνα για την ελευθερία αλλά επίσης για την απογοήτευση με τη δυτική αντίδραση”, δήλωσε ο Zygimantas Pavillionis, Λιθουανός συντηρητικό μέλος του κοινοβουλίου και πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ.

  "Τα μεγάλα κράτη-μέλη θα πρέπει να δηλώσουν με σαφήνεια ότι ο Lukashenko έκλεψε τις εκλογές και σκοτώνει ανθρώπους και ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές”, δήλωσε.

  "Αλλά ούτε η Γαλλία ύτε η Γερμανία μιλάνε αρκετά ανοιχτά. Είναι σαν να κοιτάζουν τη Λευκορωσία μέσα από το πρίσμα της Ρωσίας. Είναι σαν το 1989, όταν μας προειδοποίησαν να μην κουνήσουμε το πλοίο σε περίπτωση που θα αποσταθεροποιούσε τον πρώην Σοβιετικό ηγέτη Γκορμπατσόφ.

  Η Γερμανία επί του παρόντος έχει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και είναι απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις στον Lukashenko και αντί αυτού σκέφτεται να στοχεύσει κάποιους στην κορυφαία ηγεσία του καθεστώτος. Το Βερολίνο πιστεύει ακόμη ότι ο διάλογος είναι δυνατός.

  "Οι κυρώσεις της ΕΕ έναντι κάποιων ανθρώπων στην κορυφή, δεν σημαίνουν τίποτα”, δήλωσε η Romaszeska-Guzy. "Οι κυρώσεις πρέπει να πλήξουν τους ανθρώπους ασφάλειας, στα κατώτερα επίπεδα, που ασκούν βία, που βασανίζουν”.

  Η Λιθουανία και η Πολωνία, με τη στήριξη και άλλων χωρών της Βαλτικής, γνωρίζουν ότι ο χρόνος παίζει ρόλο. Ο Lukashenko σχεδιάζει την τελετή ορκωμοσίας του και ένα ταξίδι στη Μόσχα πολύ σύντομα, τόνισαν και ο Pavillionis και η Romaszewska-Guzy.

  Πιστεύουν ότι ο Lukashenko θα ζητήσει τη βοήθεια του Ρώσου προέδρου Putin. Η Ρωσία, προσθέτουν, θα ζητήσει υψηλό τίμημα. "Είναι αρκετά πιθανό ο Lukashenko να πουλήσει τη Λευκορωσία στον Putin, και αυτό σημαίνει να προσαρτήσει οικονομικά τη Λευκορωσία”, ανέφερε ο Pavillionis. Αυτό θα έδινε στη Ρωσία πιο πολιτικό έλεγχο έναντι του δυτικού γείτονα της.

  Είναι δύσκολο να δούμε την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία να αποδέχεται αυτή την κίνηση, ακόμη και με τη συνέχιση της καταστολής. Αν και τα κράτη-μέλη της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης έχουν διαφορετικές θέσεις για τη Λευκορωσία, θα πρέπει να δράσουν όλοι μαζί με τους ακόλουθους τρόπους.

  Πρώτον, πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά και να υποστηρίξουν νέες, δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Αυτό σημαίνει να βοηθήσουν το Συντονιστικό Συμβούλιο να ανοίξει το δρόμο -μέσω συνταγματικών αλλαγών- για μια ειρηνική μετάβαση. Αυτό θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Λευκορωσίας και της ΕΕ- και της Ρωσίας για αυτό το θέμα.

  Δεύτερον, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους γιατί η Λευκορωσία έχει σημασία. Πρόκειται για πολίτες που ζουν κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ οι οποίοι διαδηλώνουν για τις βασικές ελευθερίες και για τον τερματισμό της βίας και των βασανιστηρίων.

  Τρίτον, η ΕΕ αλλά ιδιαιτέρως η Γερμανία, θα πρέπει να παρέχει βοήθεια σε εκείνους τους Λευκορωσίας που κρατούνται, βασανίζονται ή έχουν εξοριστεί από τη χώρα τους -κάτι που προσφέρει ήδη η Λιθουανία.

  Τέταρτον, η Ευρώπη πρέπει να δώσει οικονομική βοήθεια για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ της Λευκορωσίας. Το Belsat έχει ετήσιο προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, με το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών να παρέχει το 90% αυτής. "Η ΕΕ δεν μας δίνει τίποτα”, αναφέρει η Rmaszewska-Guzy.

  Πέμπτον, η Ευρώπη χρειάζεται από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στον Lukashenko -και στον Putin. Μέχρι στιγμής, η στήριξη από την Ουάσιγκτον ήταν χλιαρή. "Δεν ακούω κάποια πολύ ξεκάθαρη θέση από τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε μια σαφή, ενωτική θέση από τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη, ενωμένη Απάντηση από τη Δύση”, τόνισε. Pavillionis.

  Ο φόβος είναι ότι ο Lukashenko και ο Putin θα εκμεταλλευτεί την αμερικανική προεκλογική εκστρατεία για να συνεχίσουν την καταστολή και την ευρωπαϊκή αδιαφορία και διχασμό, για να φέρουν τη Λευκορωσία πολιτικά και οικονομικά υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

  "Ο λαός της Λευκορωσίας δεν θα πάρει αυτή την εξέλιξη ως δεδομένο", τόνισε η Romaszewska-Guzy. Η Ευρώπη;

  Μπορείτε να δείτε το κεόμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/82666

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ