Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Αυγ-2020 08:04

  Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να βοηθήσει την Λευκορωσία

  Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να βοηθήσει την Λευκορωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  John E. Herbst, διευθυντής του Eurasia Center στο Atlantic Council

  Η ΕΕ έλαβε μια σοφή απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στους Λευκορώσους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων εναντίον των προσπαθειών του Lukashenko να αλλοιώσει τις εκλογές της 9ης Αυγούστου.

  Η προσφορά της (την οποία μέχρι τώρα αρνούνται να δεχθούν) να μεσολαβήσει μεταξύ του Lukashenko και της επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Svetlana Tikhanovskaya, την υποψήφια για την προεδρία που φαίνεται να έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους στην πραγματικότητα, είναι επίσης αξιέπαινη πρωτοβουλία.

  Αλλά ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η πιθανότητα μιας εισβολής του Κρεμλίνου για να στηρίξει τον Lukashenko. Για να βοηθήσει να αποτραπεί αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να συντονιστεί με τις ΗΠΑ στο να παρουσιάσουν αποτρεπτικές κυρώσεις: κυρώσεις τις οποίες θα επιβάλουν εάν ρωσικά στρατεύματα επιτεθούν σε Λευκορώσους διαδηλωτές. Αυτές οι κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν στόχο το δημόσιο χρέος της Ρωσίας, τις κρατικές τράπεζες, και την χρήση των ενεργειακών και τεχνολογικών τεχνολογιών.

  John Lough, associate fellow του προγράμματος για τη Ρωσία και την Ευρασία στο Chatham House

  Η Ευρώπη χρειάζεται μια τριπλή στρατηγική για τη Λευκορωσία.

  Βραχυπρόθεσμα (0-12 μήνες) πρέπει να σταθεί στους ανθρώπους της Λευκορωσίας και να στηρίξει το αίτημα τους να επιλέξουν ελεύθερα τον ηγέτη τους.

  Αυτό απαιτεί να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα ότι όσο περισσότερο μένει ο Lukashenkoo, τόσο πιο επικίνδυνη θα γινόταν η κατάσταση. Ο Ρώσος πρόεδρος putin θα πρέπει να πείσει τον Lukashenko να παραδώσει ειρηνικά την εξουσία και να επιτρέψει στους Λευκορώσους να διεξάγουν νέες εκλογές.

  Η ΕΕ πρέπει επίσης να προσφέρει στη Λευκορωσία τεχνική βοήθεια πέρα από αυτή που είναι διαθέσιμη  με βάση το πρόγραμμα Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης για να μεταμορφώσει την οικονομία και να αναπτύξει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σταθεροποίησης.

  Μεσοπρόθεσμα (1-3 χρόνια), η ΕΕ πρέπει να επεκτείνει ταχέως τις επαφές και να δώσει στους νέους Λευκορώσους ευκαιρίες για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, προωθώντας παράλληλα εκπαιδευτικές και επιστημονικές ανταλλαγές καθώς και επαφές μεταξύ ανθρώπων για να ξεκινήσει η διαδικασία υπέρβασης της απομόνωσης της χώρας.

  Μακροπρόθεσμα (5-10 χρόνια), η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει προγράμματα στη Λευκορωσία που μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη Ρωσία. Η Λευκορωσία έχει χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, ικανή δημόσια διοίκηση, και μια πειθαρχημένη κοινωνία που έχει την ικανότητα να αναπτύσσει γρήγορα οικονομικούς και δημοκρατικούς θεσμούς και κράτος δικαίου. Εάν είναι επιτυχημένη, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μεταρρυθμίσεων που τελικά είναι απαραίτητες στη Ρωσία.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ