Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιουλ-2020 07:52

  Για ποιον λόγο ο λαϊκισμός μπορεί να επιβιώσει της πανδημίας

  Για ποιον λόγο ο λαϊκισμός μπορεί να επιβιώσει της πανδημίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Rosa Balfour

  Οι Bolsonaro, Johnson, Salvini, Trump, Erdogan, Kaczynski, Le Pen, Modi, Orban, Putin. Ορισμένοι από αυτούς τους παγκόσμιους ηγέτες είναι λαϊκιστές. Ορισμένοι έχουν απολυταρχικές τάσεις. Ορισμένοι χρησιμοποιούν τον λαϊκισμό για να παγιώσουν την εξουσία τους. κάποιοι θα μας χαιρετήσουν μετά από την καταστροφική τους διαχείριση της πανδημίας. Άλλοι θα μείνουν, και θα έλθουν και καινούριοι.

  Δεδομένων των φτωχών επιδόσεων πολλών λαϊκιστικών κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, ο λαϊκισμός φαίνεται ότι θα μπορούσε μαγικά να εξαφανιστεί. Αλλά ένας τέτοιος ευσεβής πόθος αγνοεί τους λόγους της ανόδου του λαϊκισμού και της πιθανής παραμονής του. Για να απαλλαγούμε από τον λαϊκισμό, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του.

  Το πρόβλημα της Ευρώπης με τον λαϊκισμό είναι βαθύτερο από τις κρίσεις της

  Πολλοί στην Ευρώπη εκτιμούν ότι ο λαϊκισμός ήρθε εξαιτίας των εξωτερικών κρίσεων που έχουν πλήξει την ήπειρο τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτές περιλαμβάνουν την επίδραση της κρίσης του 2008 στην ευρωζώνη, η οποία προκάλεσε δυσαρέσκεια για το ευρώ και οικονομική ανισότητα, και την εισροή προσφύγων το 2015 και το 2016, η οποία αποκάλυψε φόβους για απώλεια ταυτότητας και οδήγησε σε μεγαλύτερο σκεπτικισμό για την ΕΕ.

  Εν ολίγοις, οι λόγιοι και οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ θεωρούν ότι η επιτυχία της ΕΕ συνδέεται με τις επιδόσεις της. Εκτιμούν ότι οι καλύτερες πολιτικές και οι πιο αποδοτικοί οργανισμοί θα διασφαλίσουν ότι οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Εάν ο λαϊκισμός οφείλεται σε οικονομικά παράπονα και σε φόβους για απώλεια ταυτότητας, μπορεί να επιλυθεί με τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και κλείνοντας τα σύνορα για την μείωση της μετανάστευσης.

  Αυτή η ερμηνεία είναι λανθασμένη. Οι πολλαπλές κρίσεις ήταν μια τέλεια καταιγίδα για τους λαϊκιστές, είναι αλήθεια. Αλλά δεν προκάλεσαν την θεμελιώδη δυσαρέσκεια που έπληξε την Ευρώπη και άλλες δημοκρατίες. Οι άνθρωποι που ψηφίζουν λαϊκιστές πολιτικούς συνήθως δεν νοιάζονται για το πώς αποδίδει μια συγκεκριμένη πολιτική.

  Στην πραγματικότητα, η κοινή πεποίθηση των λαϊκιστών πολιτικών –να ενσωματώσουμε την βούληση του λαού- εξαλείφει την πιθανότητα ότι θα μπορούσε να είναι ποτέ λάθος. Έτσι, οι επιθέσεις των λαϊκιστών ηγετών στην ελίτ σπάνια αμφισβητούνται –ακόμη και όταν οι ίδιοι αποτελούν μέρος αυτής της ελίτ.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/2020/07/15/why-populism-can-survive-pandemic-pub-82293

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ