Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουν-2020 08:19

  Είναι οι συνελεύσεις των πολιτών η απάντηση στην κλιματική κρίση;

  Είναι οι συνελεύσεις των πολιτών η απάντηση στην κλιματική κρίση;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Mathilde Bouye, βοηθού στο Πρόγραμμα για το κλίμα του World Resources Institute

  Οι πρόσφατες εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, επισημαίνουν τις δυνατότητες των συνελεύσεων των πολιτών για να συμβάλουν στην ενίσχυση της δράσης για το κλίμα.

  Καθώς οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη δυσπιστία ως προς την ικανότητα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας να κατευθύνει την αλλαγή του συστήματος και να αποτρέψουν άδικες πολιτικές για το κλίμα, η συζήτηση των πολιτών μπορεί να είναι η απάντηση στις αυξημένες απαιτήσεις για την κλιματική δράση, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη λαϊκή συμμετοχή.

  Επειδή οι συνελεύσεις των πολιτών αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της κοινωνίας, μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες όλων των κοινωνικών ομάδων, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικής δικαιοσύνης και να εντοπίσουν νέους συμβιβασμούς. Η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση και η ισχυρή επικοινωνία μπορούν επίσης να διασφαλίσουν τη διαφάνεια και την ευρεία λαϊκή συνειδητοποίηση.

  Οι εμπειρίες δείχνουν ότι οι συνελεύσεις των πολιτών μπορούν να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα των κλιματικών ζητημάτων με επαρκή υποστήριξη και πρόσβαση σε διάφορους πόρους, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης της βιβλιογραφίας, και τη λήψη συμβουλών από ομάδες εμπειρογνωμόνων.

  Η νομιμότητα αυτών των συνελεύσεων επίσης στηρίζεται στην ανεξαρτησία τους. Οι εγγυητές, οι σύμβουλοι, και τα ακαδημαϊκά πάνελ μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται είναι ισορροπημένες, ακριβείς και περιεκτικές.

  Τελικά, ο αντίκτυπος της συζήτησης των πολιτών εξαρτάται από την σύνδεση με τη λήψη αποφάσεων, η οποία ποικίλει ανάλογα με τη δημοκρατική κουλτούρα κάθε χώρας. Η συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα ενημέρωσε ισχυρές κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ η γαλλική κυβέρνηση δημιούργησε προηγούμενο με το να δεσμευτεί να στείλει τις προτάσεις της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα, προς έγκριση "χωρίς φιλτράρισμα”.

  Marcin Gerwin, ειδικός στην deliberative democracy και βιωσιμότητας

  Κατά την άποψη μου, οι συνελεύσεις των πολιτών είναι πρώτα και κύρια τα βασικά στοιχεία της βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι δημοκρατίες ανά τον κόσμο.

  Αυτό που προσφέρουν οι συνελεύσεις των πολιτών είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθούν καλά μελετημένες αποφάσεις που λαμβάνονται για το κοινό καλό από μια ομάδα ανθρώπων που είναι ανεξάρτητοι και που είχαν την ευκαιρία να μάθουν εις βάθος ένα θέμα και να συζητήσουν πιθανές λύσεις ο ένας με τον άλλο. Όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλουν στην ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται από τις συνελεύσεις των πολιτών. Αυτό είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα.

  Από τη στιγμή που οι συνελεύσεις των πολιτών έχουν οργανωθεί με θέμα την προστασία του κλίματος, μπορούμε ήδη να πούμε ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν όμιλο τυχαία επιλεγμένων ατόμων. Αυτό λειτουργεί. Αυτό ωστόσο που είναι επίσης κρίσιμης σημασίας, είναι το επόμενο βήμα: η εφαρμογή των συστάσεων που δημιουργούνται από τις συνελεύσεις των πολιτών.

  Εάν στα αλήθεια θέλουμε οι δημοκρατίες να είναι αποτελεσματικές, μου φαίνεται ότι θα πρέπει να μεταρρυθμίσουμε όλο το δημοκρατικό σύστημα, αντί απλώς να προσθέσουμε ένα στοιχείο σε αυτό. Θα πρότεινα να προχωρήσουμε σε δημοκρατίες με διαβουλεύσεις, όπου οι συνελεύσεις των πολιτών προχωρούν σε νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, επιλέγουν ποιος θα τα εφαρμόσει και παρακολουθούν την πρόοδο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/82168

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ