Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2020 08:10

  Ο κορονοϊός πρέπει να πιέσει την Ευρώπη να σώσει τον πολυμερισμό

  Ο κορονοϊός πρέπει να πιέσει την Ευρώπη να σώσει τον πολυμερισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Οι αλήθειες είναι πολλές.

  Η Δύση είναι σε κακή κατάσταση. Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι σε ιστορικό χαμηλό. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων. Το τελευταίο έγινε στις 21 Μαΐου, με την απόφαση του Αμερικάνου προέδρου Donald Trump να αποχωρήσει από τη Συνθήκη Open Skies. Η Μόσχα και η Ουάσιγκτοον κατηγορούν η μία την άλλη για την επικείμενη κατάρρρευση.

  Το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών είναι σχεδόν κουρελιασμένο, καθιστώντας τον κόσμο ιδιαίτερα ασταθή και μη ασφαλή. Οι ηγέτες του Ιράν και της Βόρειας Κορέας μπορούν να εκμεταλλευτούν το ότι η προσοχή παγκοσμίως έχει εστιαστεί στον κορονοϊό για να προωθήσουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί καιρό για να ανακάμψει από την πανδημία. Σε ποια μορφή, δεν είναι σαφές. Στο μεταξύ, οι απολυταρχικοί ηγέτες έχουν προσπαθήσει να το εκμεταλλευτούν για να συγκεντρώσουν περισσότερες εξουσίες.

  Πιο κοντά στην Ευρώπη, τα δύο μεγαλύτερα μέλη της ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν απεγνωσμένα να μετριάσουν τη ζημιά που θα έχει ο κορονοϊός στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική συνοχή της ένωσης. Το Βερολίνο, το Παρίσι, η ΕΚΤ και η Κομισιόν ρίχνουν δισ. Ευρώ σε σχέδια ανάκαμψης. Χωρίς τέτοια οικονομική βοήθεια, η ΕΕ δεν θα ήταν σε θέση να ανακάμψει ή ακόμη και να επιβιώσει από τον ιό.

  Ωστόσο η οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή για να προετοιμάσει την Ευρώπη για την επόμενη ημέρα. Ήδη, οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν μετά το 1945 με τεράστια ικανότητα πρόβλεψης από τις ΗΠΑ, χάνουν ταχύτατα την αξιοπιστία τους.

  Από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μέχρι μια σειρά συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων, η εντολή που οικοδόμησε τη Δύση και της έδωσε την εξουσία της, απουσιάζει. Η Κίνα και η Ρωσία θα επωφεληθούν, εκτός και αν η Ευρώπη δράσει στρατηγικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κοιτάξουν προς τα έξω προκειμένου να δημιουργήσουν μια νέα, μετά τον κορονοϊό τάξη, βασισμένη στη δημοκρατία, στις κοινές αξίες και στις κοινές φιλοδοξίες.

  Η ΕΕ δεν είναι καλή στο να εξάγει δημοκρατία ή αξίες. Όπως είναι τώρα, με δυσκολία μπορεί να φέρει σε τάξη τα του οίκου της. Αρκετά κράτη μέλη έχουν θέματα με το κράτος δικαίου, με την ανάγκη να υπάρχει ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα και να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Η ευπάθεια της ΕΕ οφείλεται εν μέρει στη δική της έλλειψη δέσμευσης σε ό,τι αφορά στην προστασία των αξιών της.

  Παρόλα αυτά, η Ευρώπη παραμένει ελκυστική σε εκείνους που αναζητούν ελευθερία, δημοκρατία και κράτος δικαίου. Διαβάστε μόνο τη συνέντευξη του ακτιβιστή Joshua Wong στο Politico Europe. Ο ηγέτης του φιλοδημοκρατικού κινήματς στο Χονγκ Κονγκ απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στηνν Κίνα για να εμποδίσει το Πεκίνο να καταργήσει ουσιαστικά την αρχή "μια χώρα, δύο συστήματα”.

  Η Ευρώπη δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Είναι πολύ διχασμένη για την Κίνα -εκτός από το ότι της λείπει το θάρρος. Αλλά εάν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να προστατεύσει έναν τρόπο ζωής που ενσωματώνει ένα δημοκρατικό σύστημα, μπορεί να προωθήσει μια παγκόσμια στρατηγική με διάφορους τρόπους.

  Πρώτον θα ήταν να προσεγγιστούν ομοϊδεάτισσες χώρες. Η ιδέα της κοινότητας των δημοκρατιών δεν είναι νέα. Αλλά δεν έχει κερδίσει έδαφος. Γιατί δεν μπορεί η ΕΕ να δημιουργήσει μια ευρεία ομαδοποίηση -ένα νέο είδος Δυτικής Συμμαχίας- που θα περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και αρκετές αφρικανικές χώρες. Η ρητορική των αξιών και του κράτους δικαίου ωστόσο δεν μπορεί να πάει μακριά χωρίς αυτές να είναι δεμένες με ουσιαστικές εμπορικές συμφωνίες.

  Τέτοιες συμφωνίες πρέπει να έχουν φιλόδοξο πεδίο. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια πολιτική και οικονομική προθυμία να προστατευτεί η δημοκρατία και να υπάρξει άμεση συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

  Το δεύτερο θα είναι η αναβίωση του ελέγχου των όπλων.

  Πρόκειται να απαιτήσει πολιτική ηγεσία κάτι τέτοιο, και η νέα δημοκρατική συμμαχία δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. Χρειάζεται τις ΗΠΑ αλλά επίσης και τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες με πυρηνικά για να μπουν σε μια νέα αρένα για τον έλεγχο των όπλων. Δεν θα είναι εύκολο. Υπάρχει μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης και του διαλόγου σε όλα τα πεδία.

  Και παρόλο που η κυβέρνηση Trump και το Κρεμλίνο έδειξαν μικρό ενδιαφέρον να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις, αυτό δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτή τη νέα συμμαχία από το να προσκαλέσει στήριξη από τις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να βρουν ένα στρατηγικό μονοπάτι προς το συμβατικό και πυρηνικό αφοπλισμό. Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό για να επιτραπεί να συνεχιστεί αυτό το αδιέξοδο.

  Τρίτον θα ήταν να διατηρηθεί το momentum για φιλόδοξη κλιματική δράση.

  Όταν πρόκειται για την κλιματική αλλαγή, το διακύβευμα είναι επίσης πολύ υψηλό. Ο κορονοϊός έχει οδηγήσει σε πτώση 39% των εκπομπών ρύπων από την ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, χρησιμοποιούν την πανδημία για να προωθήσουν αλλαγές στην βιομηχανία και στο lifestyle, είτε με τη μείωση των εσωτερικών εναέριων ταξιδιών, την επιτάχυνση του κλάδου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ή τη θέσπιση φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Αυτό το momentum πρέπει να διατηρηθεί.

  Η Κομισιόν φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει να προωθεί τη δική της πράσινη ατζέντα, η οποία θα έχει παγκόσμια επίπτωση εξαιτίας των σχεδίων της για την φορολόγηση του άνθρακα. Δεν είναι προετοιμασμένη να επιτρέψει την συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 στο Παρίσι για το κλίμα να πεθάνει παρά την απόφαση του Trump να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτή. Αυτός είναι ακόμη περισσότερο ο λόγος για τον οποίο οι Ευρωπαίοι και οι σύμμαχοι τους πρέπει να προσεγγίσουν τις άλλες ΗΠΑ, αυτές εκτός Ουάσιγκτον -σε πόλεις, δημάρχους, βιομηχανία, τεχνολογικό κλάδο- να βάλουν ξανά το κλίμα ψηλά στη δημόσια ατζέντα.

  Είναι κάτι από τα παραπάνω εφικτό; θα μπορούσε, με πολιτική βούληση και ηγεσία που να ξεπερνά τις ελίτ και που περιλαμβάνει ειδικούς και ακτιβιστές, λαϊκές ομάδες και τις νεότερες γενιές.

  Αφορά στο η Δύση να προστατεύει τη Δημοκρατία της και το πολυμερές σύστημα. Έχει να κάνει με το να μην περιμένει άπραγη να τελειώσει ο κορονοϊός, με την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα επανέλθουν σε αυτό που ήταν κάποτε.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/81888

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ