Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 08:51

  Οι ελπίδες και η διάψευση των προσδοκιών από τη Σύνοδο για το Κλίμα

  Οι ελπίδες και η διάψευση των προσδοκιών από τη Σύνοδο για το Κλίμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Pol Bargues-Pedreny

  Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) που διοργανώθηκε στη Μαδρίτη στις 2-15 Δεκεμβρίου, κατέληξε σε αποτυχία.

  Δεν υπήρξε συμφωνία για τον καθορισμό κανόνων για τη Συμφωνία του Παρισιού και για τον σχεδιασμό μιας παγκόσμιας αγοράς άνθρακα.

  Οι χώρες με τους μεγαλύτερους ρύπους, όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ, σταμάτησαν την πρόοδο των μηχανισμών που σκοπό είχαν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι ευάλωτες στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

  Οποιαδήποτε μεγάλη συμφωνία, αναβλήθηκε.

  Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του: "είμαι απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της Διάσκεψης. Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία να δείξει αυξημένες φιλοδοξίες για προσαρμογή και χρηματοδότηση ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση”.

  Από τον πρόεδρο της χιλιανής διάσκεψης μέχρι τους εκπροσώπους των χωρών και τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες, ο κάθε ένας ήταν δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα των κλιματολογικών διαπραγματεύσεων. Η διάσκεψη ήταν γεμάτη από κενά μηνύματα. Σκέτος αέρας.

  Διαβάζοντας τον Τύπο την επόμενη ημέρα της διάσκεψης, ήταν ακόμη πιο απογοητευτικό. Ο Guardian υποστήριζε ότι η διάσκεψη πέτυχε κάποια συγκεκριμένα σχέδια. "Μια διάσκεψη που χαρακτηρίστηκε από περιφρόνηση και αναβολές, έφερε μικρή πρόοδο παρά τις διαμαρτυρίες”.

  Οι New York Times έκαναν λόγο για "λίγες δεσμεύσεις” και για "χαμένη ευκαιρία” διότι οι ΗΠΑ μπορεί να αποσυρθούν επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2020.

  Ο τίτλος στο editorial της Le Monde, ήταν: "Μια σύνοδος για το κλίμα που θα ξεχαστεί”, που έδωσε τροφή για απογοήτευση. Γενικά, ο Τύπος, καθώς και οι influencers στο twitter και στο instagram, ήταν δυσαρεστημένοι από το μεγάλο χάσμα μεταξύ λέξεων και πράξεων, μεταξύ των φιλόδοξων ιδανικών και της ωμής πραγματικότητας.

  Στο περίπτερο του IFEMA όπου διοργανώθηκε η διάσκεψη ωστόσο, το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό -τουλάχιστον μέχρι την τελευταία ημέρα. "Δράση, δράση, δράση” ήταν ένα από τα συνθήματα. Δύο άλλα ήταν "ώρα για δράση” και "αυξάνουμε τις φιλοδοξίες, ενισχύουμε τη δράση”.

  Κάθε κράτος παρουσίασε τις πιο συναρπαστικές πρωτοβουλίες και απέδειξε ότι ήταν αποφασισμένη να δράσει.

  Η Ιαπωνία για παράδειγμα, παρουσίασε ένα σχέδιο για να απαλλάξει από άνθρακα μεμονωμένα νησιά με τη χρήση ομβρίων υδάτων και πλωτών υπεράκτιων αιολικών γεννητριών που θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο ενδεχόμενο σεισμού και τσουνάμι.

  Η Κολομβία παρουσίασε ένα project με την στήριξε του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ και άλλων, για τη μείωση των τρωτών σημείων των κοινοτήτων που ζουν στην περιοχή Μομποσίνα στα βόρεια της χώρας, όπου οι τεράστιοι υγρότοποι επηρεάζονται από χιονοστιβάδες, συνεχείς πλημμύρες, ακραίες ξηρασίες, και άλλους κινδύνους. Το αποτέλεσμα αποσκοπεί στο να ενισχύσει την ικανότητα των αγροτικών πληθυσμών προάγοντας τη διαχείριση των υδάτων και τις πρακτικές παραγωγής, και ανακαινίζοντας τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την κλιματική ανθεκτικότητα.

  Μαζί με την πληθώρα των projects μεμονωμένων κρατών, ήταν οι πάγκοι που φιλοξενούσαν διεθνείς οργανισμούς. Εάν τα κράτη μαζί με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλους εταίρους είναι οι εκτελεστές τη πολιτικής, οι διεθνείς οργανισμοί είναι οι καταλύτες.

  Η Σύμπραξη NCC για παράδειγμα, προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια σε άλλες χώρες προκειμένου να εκπληρώσουν τις εθνικές δεσμεύσεις για το κλίμα.

  Ομοίως, η EU REDD Facility βοηθάει τις αναπτυσσόμενες χώρες να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων από τα δάση και τη χρήση γης.

  Για να είμαστε σαφείς, η γενική διάθεση στην COP25 δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αισιοδοξία και την αφελή εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στην τεχνολογία με στόχο την αποτροπή της εκπλήρωσης των καταστροφικών σεναρίων. Η διάσκεψη δεν έφερε κανέναν οικο-εκσυγχρονισμό -η τυφλή πίστη στους ανθρώπους που είχαν θεϊκές ικανότητες για να σώσουν την πλανητική κρίση.

  Αντιθέτως, όλοι στην COP25 άσκησε κριτική στα μοντέλα ελέγχου του οικοσυστήματος. Όλοι παραδέχτηκαν τα όρια της ανθρώπινης γνώσης, με τις συνέπειες της αστικοποίησης, της γεωργίας και τα βιομηχανικά απόβλητα. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη μόνη βεβαιότητα: οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν τα συστήματα της γης, προκαλώντας οικολογικές κρίσεις -όπως καταλήγει στην παρουσίαση του ειδικού report του πάνελ για την κλιματική αλλαγή.

  Στο πλαίσιο αυτής της διάγνωσης, οι συμμετέχοντες υποστήριξαν την ανάγκη για ευέλικτες και βιώσιμες λύσεις "βασισμένες στη φύση”- ελπίζοντας ότι η φύση μπορεί να παράσχει βιώσιμη, με χαμηλό κόστος, πολλαπλών χρήσεων και ευέλικτων εναλλακτικών για διάφορους στόχους. Πρωτοβουλίες, πειράματα, και δεσμεύσεις για δράση, ήταν παντού.

  Αλλά επρόκειτο για δράση χωρίς ξεκάθαρους στόχους, χωρίς ολοκληρωμένα αποτελέσματα, χωρίς οποιαδήποτε δράση. Είναι περισσότερο ελπίδα παρά αισιοδοξία αυτό που κυριάρχησε στη συζήτηση. Ελπίζω ότι η επόμενη πρωτοβουλία θα πετύχει. Και η ελπίδα είναι πάντα παραπλανητική

  Ακριβώς επειδή όλοι είχαν μεγάλες προσδοκίες, η σύνοδος για το κλίμα προκάλεσε απογοήτευση. παραδόξως, η ελπίδα και η απελπισία ενώθηκαν σε εκείνους εντός και εκτός της COP25.

  Για τους περισσότερους φορείς πολιτικής και ειδικούς που έλαβαν μέρος στο συνέδριο, τα αποτελέσματα της συνόδου φαίνονταν ανεπαρκή. Απαιτούνταν μεγαλύτερα κεφάλαια, δέσμευση και πρωτοβουλίες.

  Για τους διαμαρτυρόμενους και τους επικριτές που σχολίασαν την σύνοδο από έξω, είναι απαραίτητη ακόμη μεγαλύτερη φιλοδοξία, μεγαλύτερη δέσμευση, περισσότερη δράση. Εδώ, σήμερα και τώρα.

  Οι φορείς χάραξης πολιτικής φαινόταν να περιμένουν πως το επόμενο πείραμα της άμβλυνσης των κλιματικών καταστάσεων θα είναι επιτυχές, ότι οι πρωτοβουλίες θα φέρουν νέα αποτελέσματα και θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες.

  Οι επικριτές πίεσαν τις κυβερνήσεις να εργαστούν πιο σκληρά, όλοι εύχονται να αυξηθούν και οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες. Όλοι ελπίζουν ότι η COP26 στην Γλασκώβη το 2020 θα είναι καθοριστική.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/80614

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων