Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Νοε-2019 11:01

  To NATO χρειάζεται μια γερμανική φωνή, τώρα

  To NATO χρειάζεται μια γερμανική φωνή, τώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Σπανίως το ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται υπό λεκτική πολιορκία τους τελευταίους μήνες.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Trump συνεχίζει να καταφέρεται εναντίον της συμμαχίας με κάθε ευκαιρία. Και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έφτασε μέχρι να το χαρακτηρίσει "εγκεφαλικά νεκρό”.

  Κορυφαίοι αξιωματούχοι, προφανώς, έσπευσαν να υπερασπιστούν τον οργανισμό. Εν όψει μιας συνάντησης των ηγετών της συμμαχίας κοντά στο Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει ακόμη περισσότερος έπαινος και υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ.

  Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση δεν θα ονομάζεται Σύνοδος, δείχνει ότι τα 70α γενέθλια του ΝΑΤΟ δεν γιορτάζονται με μεγάλες φανφάρες αλλά αντιθέτως, με έναν βαθμό αυτό-αμφισβήτησης, αν όχι ανησυχίας. Με τον δικό του τρόπο ο καθένας, ο Trump και το ΝΑΤΟ είναι καλοί για το ΝΑΤΟ -με την προϋπόθεση ότι μπορούν να μετατρέψουν αυτή την κριτική σε πλεονέκτημα.

  Η γκρίνια του Trump με το ΝΑΤΟ, έχει να κάνει με τα λεφτά. Θέλει οι σύμμαχοί του να πληρώσουν περισσότερα και να σταματήσουν να παίρνουν ως δεδομένο την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ. Τα κράτη-μέλη τώρα πληρώνουν περισσότερα για την άμυνά τους.

  Και ακόμη και αν αρκετές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη πετύχει τον στόχο των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, οι συνεισφορές έχουν αυξηθεί. Ωστόσο είναι αμφισβητήσιμο εάν ο στόχος του 2% έχει νόημα αν δεν συνδυαστεί με μια αναθεώρηση για το πού ξοδεύουν οι χώρες τα λεφτά τους.

  Και αποτελεί ανοιχτό ερώτημα το εάν ο trump πιστεύει πως το ποσό είναι αρκετό. Για τον ίδιο, το ΝΑΤΟ είναι άλλο ένα μέσο συναλλαγής. Η ιδέα ότι δημιουργήθηκε για να στηρίξει τη Δύση, φέρει μικρό βάρος. Αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη για τη διατλαντική σχέση. Αντιπροσωπεύει άλλη μία επίθεση από τον trump σε έναν από τους πολυμερείς οργανισμούς μετά από το 1945, που δημιουργήθηκαν για να εξασφαλίσουν ένα μέτρο προβλεψιμότητας και σταθερότητας για τη Δύση.

  Ο Macron το έχει ζυγίσει από διαφορετική σκοπιά. Είναι οι πνευματικές και πολιτικές πτυχές που θέλει να αντιμετωπίσει. Δεν αφορά στο να ξεφορτωθεί το ΝΑΤΟ ή να συσπειρωθεί γύρω από τις ΗΠΑ -κάτι που το πιστεύουν κάποιες χώρες όπως η Πολωνία, με αφορμή τις δηλώσεις Macron. Ούτε αφορά στο ότι ο Macron θέλει η Γαλλία να γίνει ο ηγέτης μιας ευρωπαϊκής αμυντικής δύναμης που θα εξαφάνιζε το ΝΑΤΟ. Ακόμη και αν το ήθελε αυτό, δεν θα συγκέντρωνε μεγάλη υποστήριξη.

  Αυτό που θέλει ο Macron είναι το ΝΑΤΟ να σκέφτεται και να ενεργεί πολιτικά και η Ευρώπη να εξετάσει το μέλλον της ασφάλειας σε περίπτωση που ο trump ξυπνήσει μια ημέρα και βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ. Πολλοί ηγέτες της συμμαχίας προτιμούν να κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο παρά να εξετάζουν μια τέτοια πιθανότητα.

  Εκτός από τα σχόλια του trump, οι τεράστιοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Δύση από τη Ρωσία, την Κίνα και την τρομοκρατία, για να μην αναφέρουμε την αυξημένη μεταβλητότητα των δημοκρατιών παγκοσμίως, δεν μπορούν να υποβαθμιστούν. Ο Macron θέλει το ΝΑΤΟ να μιλάει για αυτά τα θέματα.

  Το γεγονός ότι η συμμαχία απέχει από τέτοιες συζητήσεις -ακόμη και για την κατάρρευση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν- ή αποφεύγει να προετοιμαστεί για σενάρια όπως το ξέσπασμα μιας σύγκρουσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αποκαλύπτει μια νοοτροπία και έναν πολιτισμό που φοβάται να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας.

  Αλλά πρέπει να ανοίξει. Και πρέπει να το κάνει η Γερμανία.

  Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Annegret Kramp-Karrenbauer, δηλώνει πως θέλει από τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Heiko Maas, ο οποίος μετακινείται σε σχέση με τις απόψεις του για το ΝΑΤΟ, θέλει μια ανεξάρτητη επιτροπή που θα συσταθεί για να αναλάβει την αναθεώρηση της συμμαχίας. Αυτή η επιτροπή θα πρέπει να έχει πρόεδρο τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, jens Stoltenberg.

  Αλλά δεν θα προχωρήσει εάν η Γερμανία δεν βγει από το παρασκήνιο και αποφασίσει μια και καλή να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.

  Δεν πρόκειται μόνο για το ότι ο trump θα ασκεί κριτική για πάντα στην Καγκελάριο Angela Merkel για το ότι αποτυγχάνει να δαπανήσει αρκετά για την άμυνα. Λες και τα λεφτά ήταν πανάκεια για τα δεινά του ΝΑΤΟ.

  Πρόκειται για τη Γερμανία να απαντήσει στον Macron θέτοντας την ατζέντα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα. Αυτό σημαίνει να κάνει σκληρές ερωτήσεις για την εγγύηση ασφάλειας της Αμερικής, για τον ρόλο των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ευρώπης, τη Βρετανία και τη Γαλλία, και για την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

  Η αναβλητικότητα της Γερμανίας για την ασφάλεια και την άμυνα θα πρέπει να ανησυχήσει όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα μέλη της ΕΕ.

  Καθώς η Merkel διανύει την τελευταία της θητεία ως Καγκελάριος, έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από την κριτική που προέρχεται από τον Λευκό Οίκο και τα Ηλύσια Πεδία. Εάν δεν αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, το πλεονέκτημα θα περάσει στον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/80432
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων