Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Οκτ-2019 08:32

  Κάτι "κινείται" στο εσωτερικό της Πολωνίας και της Ουγγαρίας

  Κάτι "κινείται" στο εσωτερικό της Πολωνίας και της Ουγγαρίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Κάτι συμβαίνει στην Πολωνία και στην Ουγγαρία: τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκουν σιγά-σιγά τη φωνή τους.

  Στις 13 Οκτωβρίου το κυβερνών Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), στην εξουσία από το 2015, έλαβε την αυτοδυναμία στις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας. Το ποσοστό των ψήφων του αυξήθηκε από το 37,6% το 2015 στο 43,6%, το οποίο, μεταφρασμένο σε κοινοβουλευτικές έδρες, δίνει στο PiS 235 έδρες στη Βουλή των 460.

  Επομένως, έχουμε μία από τα ίδια με το PiS να προσπαθεί να καθιερώσει μια Πολωνία βυθισμένη σε εθνικιστικές, συντηρητικές και πατριωτικές γραμμές; Δεν είναι τόσο ξεκάθαρο αυτό.

  Η αντιπολίτευση έχει αρχίσει να βρίσκει τη φωνή της. Ο Αστικός Συνασπισμός υπό την κεντροδεξιά Αστική Πλατφόρμα έλαβε το 27,4%, ενώ η Αριστερά, μια συμμαχία κεντροαριστερών κομμάτων, έλαβε σχεδόν το 13%. Ένας συνασπισμός δύο άλλων κομμάτων, του αγροτικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος και του αντισυστημικού Kukiz’15, συγκέντρωσαν το 8,6% και το εθνικιστικό συντηρητικό κόμμα Ομοσπονδία, κατόρθωσε να λάβει το 6,8%. Συνολικά, η αντιπολίτευση έχει 224 έδρες., Το PiS δεν έχει την εξουσία για να αλλάξει το σύνταγμα: στερείται των απαιτούμενων δύο τρίτων.

  Επιπλέον, το PiS έχασε την πλειοψηφία στην Γερουσία των 100 μελών, στην κάτω βουλή: οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι, έχουν τώρα την πλειοψηφία με 51 έδρες. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη. Η Γερουσία έχει τη δύναμη να κινεί νομοθεσία και να απορρίπτει νομοσχέδια που έχει εγκρίνει η Βουλή. Ναι το PiS -με την απόλυτη αυτοδυναμία στη Βουλή (Sejm)- μπορεί να απορρίψει τις τροποποιήσεις που έγιναν από τη Γερουσία. Αλλά δεν πρόκειται να είναι μια απλή υπόθεση για το κυβερνών κόμμα.

  Την ίδια ημέρα στην Ουγγαρία, το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Viktor Orban υπέστη ένα πλήγμα στις τοπικές εκλογές.

  Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβαλαν κατά μέρος τις διαφορές τους για να διώξουν τους δημάρχους του Fidesz σε οκτώ σημαντικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Βουδαπέστη, όπου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Gergely Karácsony, κατέγραψε μια μεγάλη νίκη και έγινε δήμαρχος της πρωτεύουσας. Συγκέντρωσε ομάδες νέων υποστηρικτών, οι οποίοι κατόρθωσαν να κερδίσουν 14 από τις 23 περιφέρειες της Βουδαπέστης. Από τις 23 πόλεις της Ουγγαρίας με δικαιώματα κομητείας, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Βουδαπέστη, 10 πόλεις εξέλεξαν δήμαρχο που υποστηριζόταν από την αντιπολίτευση.

  "Μετά από εννέα χρόνια αυτές είναι οι πρώτες εκλογές οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως ήττα από τον κυβερνών συνασπισμό, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι σε μια κατάσταση ευφορίας αυτή τη στιγμή”, γράφουν οι πολιτικοί επιστήμονες Viktor Z. Kazai και Janos Mecs.

  Αλλά εξέδωσαν μια προειδοποίηση: "Μην κάνετε κανένα λάθος, πέραν της Βουδαπέστης το Fidesz παρέμεινε η ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν μια επιτυχημένη στρατηγική. Και ότι μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούν τοπικά κέντρα αντίστασης”.

  Περισσότερο από αυτό. Και στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, η αντιπολίτευση θα πρέπει τώρα να μεταφράσει τα κέρδη σε πολιτικές με στόχο τον τερματισμό των μεγάλων διαιρέσεων στις χώρες τους. Θα είναι μια μακρά διαδικασία. Αλλά ένα εκκρεμές που ήταν σχεδόν στατικό στην Πολωνία από το 2015 και στην Ουγγαρία από το 2010 που κέρδισε την εξουσία το Fidesz, αρχίζει σιγά-σιγά να κινείται.

  Και το εκκρεμές αρχίζει να κουνιέται όχι εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Με τα χρόνια, καθώς το Fidesz απομακρύνθηκε από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και τις οργανώσεις της αστικής κοινωνίας καθώς και από την ανεξαρτησία του συνταγματικού δικαστηρίου και των ακαδημαϊκών θεσμικών οργάνων, η ΕΕ δεν βιάστηκε να απαντήσει. Ήταν πιο ζωηρή για την Πολωνία, ιδιαίτερα όταν το PiS άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διορίζονται οι δικαστές και επιχείρησε να απομακρύνει έναν σημαντικό αριθμό δικαστών από ανώτερα και κατώτερα δικαστήρια.

  Ωστόσο, σε τελική ανάλυση, δεν ήταν η κριτική της ΕΕ που έπληξε την στήριξη για το FIdesz ή που ξύπνησε την πολωνική αντιπολίτευση. Ήταν οι πολίτες, οι οποίοι ψήφισαν νέα πρόσωπα. Μια νέα γλώσσα. Αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί ένα συνεκτικό αφήγημα, και όχι μόνο για την Πολωνία και την Ουγγαρία.

  Η αναζήτησή νέου πολιτικού αφηγήματος -ένας νέος τρόπος να κάνει κανείς πολιτική- είναι κάτι που αναζητούν επίσης και οι Σλοβάκοι, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι.

  Η Zuzana Caputova, αρχάριος στην πολιτική η οποία έκανε εκστρατεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εξελέγη πρόεδρος της Σλοβακίας τον Μάρτιο του 2019. Οι πολίτες είχαν μπουχτίσει από τους δεσμούς μεταξύ πολιτικών και οργανωμένου εγκλήματος, κάτι το οποίο ερευνούσε ο δημοσιογράφος Jan Kuciak, όταν ο ίδιος και η αρραβωνιαστικιά του Martina Kusnirova, δολοφονήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2018. Αυτές οι δολοφονίες οδήγησαν σε μεγάλες αντιδράσεις από τα αστικά κινήματα και τους ακτιβιστές οι οποίοι ήθελαν να δώσουν τέλος στην ενδημική διαφθορά της Σλοβακίας

  Αλλού, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, όσοι κάνουν εκστρατεία εναντίον της διαφθοράς συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια στη γενικευμένη κατάχρηση της εξουσίας και το αδύναμο κράτος δικαίου. Χρειάζονται πολύ περισσότερη στήριξη από την ΕΕ. Είναι πολύ καλό για τα κράτη-μέλη να εκδίδουν νέα συμπεράσματα για τη δημοκρατική στήριξη στις εξωτερικής σχέσεις της ΕΕ, με έναν από τους πολλούς στόχους "να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για ενίσχυση του κράτους δικαίου, της δημοκρατικής ακεραιότητας και της λογοδοσίας μέσω ενίσχυσης του διαχωρισμού των εξουσιών, την αντιμετώπιση της ατιμωρησίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς” σε όλο τον κόσμο. Αλλά ρωτήστε τους Βούλγαρους και Ρουμάνους ακτιβιστές τι επίδραση έχει η ΕΕ όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των αξιών στην ίδια την Ένωση.

  Ωστόσο, με την πάροδο του καιρού, η αλλαγή έρχεται εκ των έσω. Από τους ανθρώπους., εάν η αλλαγή βασίζεται στην εκδίκηση, που συχνά αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα του PiS και του FIdesz, δεν θα κάνει πολλά να δημιουργήσει μια πολιτική ενσωμάτωσης ή να δώσει τέλος στην πολιτική πόλωση.

  Αλλά το σιγανό κούνημα του εκκρεμές στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, μπορεί απλώς να είναι η αρχή ενός νέου αφηγήματος.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/80069?lang=en
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ