Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιουλ-2019 13:45

  Μπορεί η Ursula von der Leyen να σώσει τη διατλαντική σχέση;

  Μπορεί η Ursula von der Leyen να σώσει τη διατλαντική σχέση;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Από τη στιγμή που έγινε πρόεδρος, ο Donald Trump έχει κάνει οτιδήποτε δυνατό για να υπονομεύσει την ενότητα της ένωσης και να αμφισβητήσει τις αρχές της. Έχει αποχωρήσει από τις συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και το εμπόριο. Περιφρονεί τους κανόνες για το μονοπώλιο της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι στόχο έχουν να πλήξουν τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες. Υποστηρίζει το Brexit και επαινεί τις λαϊκιστικές, αντί-μεταναστευτικές πολιτικές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

  Μεγάλο μέρος αυτής της κριτικής έχει στόχο τη Γερμανίδα και την Καγκελάριο Angela Merkel. Την κατηγορεί για την μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης και την κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε τις εμπορικές πολιτικές της για να τονώσει τις γερμανικές εξαγωγές, ιδιαίτερα αυτές των αυτοκινήτων προς την αμερικανική αγορά. Συνεχίζει να ασκεί κριτική στους Ευρωπαίους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ -ιδιαίτερα στη Γερμανία- για το ότι δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην άμυνα. Και τώρα η ΕΕ δυσκολεύεται να προσδιορίσει τις θέσεις της αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο του Trump με την Κίνα και τις νέες του κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οι προσπάθειες κάποιων Ευρωπαίων ηγετών -κυρίως του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron- να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, δεν έχουν οδηγήσει πουθενά.

  Μπορεί η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen να πετύχει εκεί που οι άλλοι έχουν αποτύχει; Πρόκειται να γίνει η νέα επικεφαλής της Κομισιόν, του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, η οποία είναι υπεύθυνη για την εμπορική, ενεργειακή και κλιματική πολιτική. Ο επικεφαλής της Κομισιόν θέτει επίσης τον τόνο για τις σχέσεις της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ. Το υπόβαθρο της von der Leyen την καθιστά μοναδικά "εξοπλισμένη” για να ανταποκριθεί στην πρόκληση που θέτει ο Trump.

  Σε αντίθεση με τον τωρινό πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, είναι μια δεσμευμένη ατλαντίστρια. Δεν επηρεάζεται από την αντί-αμερικανική ρητορική ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μόνη της την φροντίδα της ασφάλειας και της άμυνάς της. Και η von der Leyen γνωρίζει πως όσο οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αρνούνται να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, δεν θα έχουν καμία επιρροή στην Ουάσιγκτον. Η στήριξη της von der Leyen για το ΝΑΤΟ και μια Ευρώπη δεσμευμένη για μεγαλύτερο καταμερισμό των βαρών, θα λειτουργήσει καλά για την ίδια στην Ουάσιγκτον.

  Σε σχεδόν έξι χρόνια ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η von der Leyen έκανε πολλούς φίλους στην Ουάσιγκτον και στις πρωτεύουσες των χωρών του ΝΑΤΟ. Ασφαλώς βοηθάει το ότι μιλάει άπταιστα αγγλικά (έχοντας σπουδάσει στο Λονδίνο και ζήσει στην Καλιφόρνια) καθώς και γαλλικά (γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου ο πατέρας της ήταν ένας υψηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος). Αυτό το ευρώ-ατλαντικό υπόβαθρο θα λειτουργήσει καλά για αυτή όχι μονο στις ΗΠΑ αλλά και μεταξύ κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα εκείνων από τη Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής, και από την Κεντρική Ευρώπη. Δεν εμπιστεύονται τις φωνές κάποιων Ευρωπαίων, όπως του Juncker, ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον δικό της στρατό. Αυτό θα ήταν το φιλί του θανάτου για το ΝΑΤΟ. Αντί αυτού, αυτό που θέλουν είναι πολύ περισσότερη αμυντική συνεργασία και στον τομέα της ασφάλειας, μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

  Η στήριξή της για τη συμμαχία ενισχύεται από το ιστορικό της ως υπουργός Άμυνας, όταν άσκησε έντονες πιέσεις για να αυξηθούν οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες παρά τις ισχυρές αντιδράσεις από πολιτικούς και ψηφοφόρους. Τελικά κατάφερε να πείσει την Merkel να αυξήσει τις δαπάνες -κάτι που πρέπει λογικά να της δίνει μεγαλύτερη αξιοπιστία όταν συνομιλεί με τις ΗΠΑ.

  Η άμυνα μπορεί να καταλήξει να είναι η πιο εύκολη από τις προκλήσεις της von der Leyen όταν αφορά στην αποκατάσταση της διατλαντικής σχέσης. Η μεγαλύτερή της πρόκληση θα είναι να βρει τρόπους για την ενίσχυση των πολυμερών θεσμών τους οποίους επιδιώκει να υπονομεύσει ο Trump.

  Πάρτε για παράδειγμα τη στάση της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το ζήτημα έχει βρεθεί στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Η von der Leyen θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το momentum γύρω από την κλιματική αλλαγή για να επωφεληθεί από την εξουσία και τις διασυνδέσεις της, προσεγγίζοντας την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα και τους διοικητές και δημάρχους. Αυτό είναι κάτι που δεν έκανε η ομάδα του Juncker. Ωστόσο θα είχε νόημα η von der Leyen να χτίσει συμμαχίες στις ΗΠΑ εκτός της Ουάσιγκτον.

  Δεύτερον, η ΕΕ θα πρέπει να είναι σε μια ισχυρή θέση ώστε να οικοδομήσει περισσότερες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Οι συμφωνίες της με Καναδά, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, δείχνουν ότι άλλες χώρες θέλουν ένα σύστημα κανόνων, βασισμένο στην λογοδοσία, στις δημοκρατικές αρχές και στη διαφάνεια. Οι χώρες της ΝΑ Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού, είναι απελπισμένες να ενισχύσουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την ΕΕ. Δεν θέλουν η Κίνα να θέτει την ατζέντα. Ούτε θέλουν να γίνουν θύματα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Και από τη στιγμή που ο Trump αποχώρησε από τη συμφωνία ΤΡΡ, προς μεγάλη απογοήτευση των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, δεν υπάρχει λόγος η ΕΕ να μην μπορεί να δημιουργήσει μια σχέση με τις χώρες της ΤΡΡ. Θα αποτελούσε άλλον έναν τρόπο ενίσχυσης της πολυμερούς αρχιτεκτονικής.

  Πάνω από όλα η von der Leyen θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα διατλαντικά διαπιστευτήριά της για να σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η ΕΕ ήταν απούσα από το να διαδραματίσει οποιοδήποτε είδος διαμεσολαβητικού ρόλου αν και οι επιπτώσεις από αυτή τη διαφωνία, έχουν παγκόσμιες συνέπειες. Ο trump μπορεί να μην φαντάζεται την ΕΕ να σκεφτεί την ΕΕ -και μια γυναίκα- να διαδραματίσει έναν τέτοιον ρόλο. Αλλά η πολιτική καριέρα της von der Leyen -συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεών της ως υπουργός Εσωτερικών υποθέσεων και Εργασίας μαζί με αυτό της Άμυνας- δείχνει ότι ίσως να είναι σε θέση να φέρει εις πέρας το έργο της. Το να μένει στο περιθώριο δεν είναι του χαρακτήρα της.

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Washington Post

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:  https://carnegieeurope.eu/2019/07/05/can-ursula-von-der-leyen-save-transatlantic-relationship-pub-79455
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων