Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 15:40

  Είμαστε ακόμη στην αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit

  Είμαστε ακόμη στην αρχή των διαπραγματεύσεων για το Brexit
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Pierre Vimont

  Ακόμη και πριν από τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ευρέως γνωστό ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα λύσουν το θέμα του Brexit αυτή τη φορά, περισσότερο από τις προηγούμενες φορές. Παρά τις προσπάθειες των στελεχών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτευχθεί μια συμφωνία, οι συζητήσεις μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Michel Barnier, και του ομολόγου του από το Ηνωμένο Βασίλειο, Dominic Raab, δεν ξεπέρασαν το σοβαρό ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων. Καθώς η μακρά διαδικασία που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017 συνεχίζεται, δεν έχει έρθει ακόμη μια τελική συμφωνία.

  Αυτό το νέο εμπόδιο στη μακρά ιστορία του Brexit, δεν είναι εντελώς απροσδόκητο.

  Όταν συναντήθηκαν στο Σάλτσμπουργκ το Σεπτέμβριο, οι ηγέτες της ΕΕ πρότειναν την επιλογή του να διεξαχθεί μια έκτακτη σύνοδος για το Brexit το Νοέμβριο. Αλλά επέλεξαν να αναβάλουν την απόφαση, ελπίζοντας ότι αυτή η αναβολή θα αύξανε την πίεση προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά από τον πολιτικό καυγά στη Βρετανία μετά το Σάλτσμπουργκ, η οποία παρουσίασε την πρωθυπουργό Theresa May να έχει ταπεινωθεί από τους Ευρωπαίους ομολόγους της, ήταν προβλέψιμο ότι η Theresa May θα είχε μικρό περιθώριο ελιγμών για να προσφέρει οποιαδήποτε νέα παραχώρηση στην ΕΕ. Πραγματικά, η χωρίς τέλος αντιπαράθεση εντός του δικού της Συντηρητικού Κόμματος, μεταξύ των υποστηρικτών ενός ήπιου Brexit και εκείνων υπέρ της σκληρής επιλογής, έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες. Όσο περίπλοκη και αν είναι η ανταλλαγή επιχειρημάτων και προτάσεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων, ο υψηλός βαθμός πόλωσης μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών -και μέσα στην ίδια την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου- καθιστά πιο δύσκολο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να καταλήξει σε μια οριστική πρόταση που θα μπορούσε να κλείσει τη συμφωνία.

  Εάν και όταν συγκληθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής για το Brexit, οι σχολιαστές πιθανώς θα αναφέρονται σε αυτή ως μια συνάντηση "τελευταίας ευκαιρίας". Εάν αυτή η Σύνοδος δεν οδηγήσει πουθενά, θα υπάρξει συζήτηση για μια υπαρξιακή κρίση για τη Βρετανία και για την ΕΕ. Αυτή η ρητορική του τελεσίγραφου, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Έχουμε βρεθεί ξανά εδώ, και η λογική εικασία είναι ότι θα διεξαχθούν περισσότερες τέτοιες συναντήσεις της τελευταίας στιγμής προτού οριστικοποιηθεί μια συμφωνία.

  Με τα χρόνια,, η Ευρώπη έχει αναπτύξει τη δική της τεχνική του να τραβά τις διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Με το τελεσίγραφο της βρετανικής εξόδου από την ΕΕ να έχει οριστεί επισήμως για τις 29 Μαρτίου 2019, η προοπτική να επεκταθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν θα πρέπει να απορριφθεί. Και η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναπόφευκτα θα θελήσουν να κερδίσουν χρόνο, ελπίζοντας ότι η άλλη πλευρά θα υποχωρήσει πρώτη. Αυτές είναι καλά οργανωμένες τακτικές. Καθώς μένει ελάχιστο περιθώριο για έναν ισορροπημένο συμβιβασμό, μια τελική συμφωνία διευθέτησης περιλαμβάνει υποχωρήσεις από κάθε πλευρά που δεν μπορούν να αντέξουν πολιτικά (καμία από τις δύο), εάν πρώτα δεν αποδείξουν ότι δεν είναι δυνατή άλλη λύση.

  Εδώ είναι που η εξοικονόμηση χρόνου γίνεται η μόνη διέξοδος. Σε αυτό το σενάριο θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, με επιχειρήματα. Ο κίνδυνος να συμπίπτει με τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2019, που τώρα προγραμματίζονται χωρίς τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, και φυσικά το τελεσίγραφο του Μαρτίου να συμπεριληφθεί και τυπικά στη βρετανική νομοθεσία. Ωστόσο η πιο πιθανή επιλογή μοιάζει να είναι μια αργή διαδικασία προς τη λύση της τελευταίας στιγμής.

  Δύο επιπλέον λόγοι αναμένεται να τεθούν υπόψη για την χρονική παράταση και θα επηρεάσουν την ομαλή διαδικασία που προγραμματίζεται για τις συνομιλίες του Brexit. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα δύο ξεχωριστά στάδια τα οποία καθορίζουν τη διαχείριση αυτών των διαπραγματεύσεων από την αρχή. Με έναν σαφή διαχωρισμό που συμφωνήθηκε από όλες τις πλευρές μεταξύ της πρώτης -μια συμφωνία αποχώρησης (που απαντά στις πιο πρακτικές λεπτομέρειες του διαζυγίου- και μιας μετέπειτα συζήτησης για τη μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου κι της ΕΕ, η διαδικασία φαινόταν απλή. Εκείνη την περίοδο, φαινόταν απρόβλεπτες οι συνέπειες του να καταγραφεί στην πρώτη συμφωνία το ζήτημα που συνδέεται με τα βορειοϊρλανδικά σύνορα. Οι διαπραγματευτές έχουν σταδιακά συρθεί στο να συζητούν ζητήματα που σχετίζονται με τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς. Το σημερινό αδιέξοδο για την εναλλακτική λύση σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία -οι ρυθμίσεις που θα ισχύουν εάν η μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την απουσία ενός πιο αυστηρού συνόρου- προκύπτει ακριβώς από αυτό το ελάττωμα, που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση τώρα που να αφορά τις μελλοντικές διευθετήσεις. Για να λυθεί αυτή η σύγχυση, επιτρέποντας έτσι τη διαδικασία αποχώρησης να ολοκληρωθεί, ένας συμβιβασμός πιθανώς θα απαιτήσει τη μεταφορά του ιρλανδικού ζητήματος, σε μεγάλο βαθμό, στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.

  Ωστόσο, εάν περάσει και αυτό στον επόμενο γύρο των συζητήσεων, οι διαπραγματευτές φορτώνουν πολύ την ατζέντα εργασίας στο μέσον αυτού που φαίνεται να είναι μια παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στη Βρετανία και στην ΕΕ. Εδώ είναι ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αναμένουμε η όλη διαδικασία του Brexit να τραβήξει πολύ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από το πολιτικό αποτέλεσμα των επικείμενων συζητήσεων στη Βουλή για την υιοθέτηση της μελλοντικής συμφωνίας για το Brexit. Η σπέκουλα αυξάνεται από τις διαιρέσεις στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος για ενδεχόμενη αλλαγή πρωθυπουργού, για τη διεξαγωγή γενιών εκλογών ή για νέο δημοψήφισμα. Αυτά τα σενάρια δεν βοηθούν στην ταχεία ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες.

  Η πιθανότητα να επεκταθεί το χρονοδιάγραμμα του Άρθρου 50, συζητείται τώρα ανοιχτά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ΕΕ των 27. Με την προοπτική των ιδιαίτερα πολωμένων ευρωεκλογών που είναι προγραμματισμένες για το Μάιο του 2019, το υφιστάμενο πολιτικό πλαίσιο δεν είναι το πλέον κατάλληλο για μια ταχεία και ισορροπημένη συμφωνία αποχώρησης. Σε ό,τι αφορά τον επόμενο γύρο των συζητήσεων για τη μελλοντική σχέση, οι συνέπειες αυτής της εκλογικής διαβούλευσης θα συμβάλουν πιθανώς στην εμφάνιση μιας αναζωογονημένης λαϊκιστικής πολιτικής δύναμης στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν. Αυτή η νέα εξέλιξη θα εμποδίσει την ομαλή συναίνεση που έχει επικρατήσει μέχρι τώρα σε κάθε έναν από αυτούς τους θεσμούς. Θα επηρεάσει το συνολικό πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου, στη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τώρα ακούγονται υποδείξεις στις Βρυξέλλες για την πιθανότητα παράτασης της μεταβατικής περιόδου.

  Το Brexit δεν θεωρούνταν ποτέ μια εύκολη διαδικασία. Αλλά δεδομένης της όλο και πιο περίπλοκης φύσης των συνομιλιών και της πολιτικής θύελλας στον ορίζοντα, φαίνεται ότι θα είναι ένας πολύ μακρύς και θυελλώδης δρόμος.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/77527?lang=en

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων