Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2015 09:46

  Η ημιτελής μετάβαση της Ελλάδας στη δημοκρατία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Judy Dempsey

  Στη διάρκεια του διημέρου 20-21 Ιουνίου, υψηλά ζητήματα τέθηκαν προς διακύβευμα για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης που έλαβε χώρα χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και άλλοι επικεφαλής κυβερνήσεων της ΕΕ, προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση. Ο στόχος ήταν να αποτραπεί η Ελλάδα να καταλήξει σε χρεοκοπία, κάτι που πιθανότατα θα προκαλούσε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

  Ήδη, υπήρξε έντονη σπέκουλα ότι ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ και οι λαοί τους ήταν έτοιμοι- σχεδόν αισιόδοξοι- να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα. Αυτό δεν θα σήμαινε αυτόματα ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Αλλά ένα Grexit θα είχε ανείπωτες συνέπειες για την Ελλάδα και την ΕΕ. Και αυτό ισχύει παρά τα καθησυχαστικά λόγια από κάποιους οικονομολόγους και αναλυτές οι οποίοι έχουν υποστηρίξει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια έξοδο της Ελλάδας και ότι η Ελλάδα θα είχε χρόνο να ανασυγκροτήσει την οικονομία της και να γίνει ανταγωνιστική. Ποιον κοροϊδεύουν;

  Για την Ελλάδα, μια έξοδος από την ευρωζώνη θα καθυστερούσε –και με επικίνδυνο τρόπο- την μετάβαση της χώρας σε μια μοντέρνα δημοκρατία. Οποιαδήποτε πίεση ή κίνητρο για μεταρρύθμιση, θα είχε αρθεί. Για την ΕΕ, ένα Grexit θα αντιπροσώπευε μια θλιβερή αποτυχία να γαλουχηθεί η ελληνική δημοκρατία από το 1981 που εντάχθηκε στην Ένωση. Ένα Grexit επίσης θα συνέβαλε περαιτέρω στην εύθραυστη κατάσταση αυτού του τμήματος της Νότιας Ευρώπης.

  Μετά από την πτώση της επταετής χούντας των συνταγματαρχών το 1974, το ελληνικό πολιτικό σύστημα σχεδόν επανήλθε σε αυτό που επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και 1960, όταν οι οικογένειες Καραμανλή και Παπανδρέου συναγωνιζόταν για την εξουσία.

  Όταν έληξε η στρατιωτική κυριαρχία, οι δύο οικογένειες, οι οποίες ηγήθηκαν των κυρίων κεντροδεξιού και κεντροαριστερού πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, μάζεψαν τα κομμάτια. Χάραξαν σφαίρες επιρροής στην οικονομία, τα συνδικάτα, τα Πανεπιστήμια, τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας, τα επαγγέλματα και τη δημόσια διοίκηση. Αυτή η επιρροή και η εξουσία, έσκαψαν βαθιά στο πολιτικό σώμα της χώρας, εις βάρος της ενίσχυσης της λογοδοσίας και της καλής διακυβέρνησης.

  Μέχρι τη στιγμή που η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ, παγιώθηκε ένα σύστημα πελατειακών σχέσεων και προστασίας. Αλλά τότε, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ηγέτες δεν ενοχλούνταν πολύ για αυτό. Αυτό που ήθελαν ήταν μια σταθερή, φιλοδυτική χώρα στο νότιο άκρο της Ευρώπης.

  Σταθερή ήταν, αλλά κάθε άλλο παρά δημοκρατική και διαφανής. Οι κρατικοί θεσμοί στην Ελλάδα λειτουργούσαν με τυχαίο τρόπο. Οι υπουργοί που ήταν υπεύθυνοι για μεγάλα ποσά διαρθρωτικών κεφαλαίων και αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΕ, που υποτίθεται ότι επρόκειτο να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές της χώρας- καθώς και τους θεσμούς- έμεναν συχνά χωρίς έλεγχο. Η διαφθορά ήταν ευρεία. Καμία από τις δύο πολιτικές οικογένειες δεν ήταν πρόθυμη να αντιμετωπίσει το ενδημικό δημοκρατικό έλλειμμα της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

  Τον Ιανουάριο του 2015, το ελληνικό εκλογικό σώμα εκτόξευσε τον Τσίπρα και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, με την υπόσχεση ότι θα έδινε τέλος στα μέτρα λιτότητας που η Ελλάδα είχε υποχρεωθεί να δεχθεί ως αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, καθώς και για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε επίσης να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα.

  Ο Τσίπρας δεν έφερε εις πέρας καμία από αυτές τις υποσχέσεις. Πέταξε πολλές ευκαιρίες. Απέτυχε να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες της χώρας. Απέτυχε να διαλύσει τα καρτέλ. Απέτυχε να φορολογήσει τους πλούσιους. Εν ολίγοις, απέτυχε να αξιοποιήσει την ευκαιρία να εκσυγχρονίσει το πολιτικό σύστημα της χώρας. Έξι μήνες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να εισαγάγει τέτοιες αλλαγές. Αλλά ο Τσίπρας θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει ξεκινήσει να καταπολεμάει την διαφθορά και τις αδικίες του συστήματος.

  Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού –η Κομισιόν, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Γερμανία- δεν άκουσαν ποτέ λεπτομερώς πώς ο Τσίπρας επρόκειτο να αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία. Ο φλύαρος υπουργός Οικονομικών του, Γ. Βαρουφάκης, απέπνεε ανικανότητα και ελάχιστη επαγγελματική ουσία ή αξιοπιστία. Καθώς ο καιρός περνούσε και η εμπιστοσύνη εξανεμιζόταν μεταξύ όλων των πλευρών, το Grexit γινόταν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

  Είναι όλα πολύ καλά για τους Έλληνες άκρα αριστερούς και άκρα δεξιούς να πούνε "στα τσακίδια" με αυτό που θεωρούν ως τελεσίγραφο της ΕΕ. Αλλά τι είδους χώρα θέλουν; Μία που να είναι υποχρεωμένη στη Ρωσία; Μία που να κατατάσσεται με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων;

  Από την πλευρά της, η ΕΕ εδώ και δεκαετίες έχει κάνει τα στραβά μάτια στο δυσλειτουργικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Ήταν λές και οι πολιτικές ελίτ στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ήταν απλώς ανακουφισμένες ότι η Ελλάδα ήταν στην ΕΕ (και στο ΝΑΤΟ) και ότι αυτό το τμήμα της Νότιας Ευρώπης ήταν σταθερό.

  Αλλά η Ελλάδα, υποκινούμενη από την ΕΕ, έσπερνε τους δικούς της καρπούς της αστάθειας μέσω της απροθυμίας των ελληνικών ελίτ, της ελληνικής κοινής γνώμης, και της ΕΕ, για την ολοκλήρωση της μετάβασης της χώρας στην δημοκρατία. Υπήρξε σχεδόν μια παραδοχή ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και η συμμετοχή της στην ευρωζώνη –στην οποία ήταν διαβόητα απροετοίμαστη να ενταχθεί το 2001- με κάποιο τρόπο θα ήταν για καλό στο τέλος.

  Η απροθυμία για μεταρρυθμίσεις είναι η πραγματικότητα που καταπίνει τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η διαφθορά και η επιρροή των ντόπιων ολιγαρχών αποδυναμώνουν περαιτέρω την πορεία της περιοχής προς την ισχυρή και βιώσιμη δημοκρατία. Το Grexit θα σήμαινε ότι η Ελλάδα εντάσσεται σε αυτό τον όμιλο των γειτονικών χωρών, οι οποίες είναι πρόκληση για την ασφάλεια της Ευρώπης. Αυτό θα ήταν το υψηλό τίμημα του Grexit.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=60456

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ