Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Αυγ-2021 00:04

  Ισλαμοποίηση σε όλα τα επίπεδα και στο Ιράν

  Ιραν κορονοιος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Kasra Aaarabi και Saeid Golkar

  Καθώς η παγκόσμια κοινότητα έχει στραφεί στην προεδρία του σκληροπυρηνικού ισλαμιστή κληρικού Ebrahim Raisi, οι αλλαγές που προέκυψαν από τις ενδιάμεσες εκλογές στο Ιράν για τη βουλή των εμπειρογνώμων και το κοινοβούλιο του Ιράν καθώς και από τις δημοτικκές εκλογές, θα επηρεάσουν βαθιά την καθημερινή ζωή των Ιρανών. Μέσω ενός προγράμματος ριζικής Ισλαμοποίησης, γυναίκες, ακτιβιστές και νέοι θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω καταστολή.

  Οι εκλογές υπό το ιερατικό σύστημα του Ιράν -στο οποίο ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ κατέχει την απόλυτη εξουσία- δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, και η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από την κάλπη. Πραγματικά, ο Χαμενεϊ και ο κύκλος του διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου, για να μεταμορφώσουν το Ιράν.

  Τα αποτελέσματα έδειξαν νίκες σε όλο το φάσμα για τη σκληροπυρηνική παράταξη των λεγόμενων "αρχηγών”. Μια πιο προσεκτική ματιά στο background εκείνων που εξελέγησαν υπό την ομπρέλα των "αρχηγών”, αποκαλύπτει ΄έναν θρίαμβο για το Σώμα Φρουράς της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), τον ιδεολογικό στρατό του καθεστώτος. Τρεις από τις έξι έδρες στην επανάληψη για τις ενδιάμεσες εκλογές, τις κατέλαβαν πρώην διοικητές του IRGC -ο Esmail Kowsari, ο Fatollah Tavasoli, και ο Seyed Naser Hosseinpour.

  Όπως και στις προεδρικές εκλογές, μια πρωτοφανής εκλογική μηχανορραφία έλαβε χώρα στις δημοτικές εκλογές. Τα σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία για τον αποκλεισμό των υφιστάμενων μελών του δημοτικού συμβουλίου από την επανεκλογή, δίνει ένα μέτρο για την έκτακτη της νοθείας. Οι υποψηφιότητες για όλα τα υφιστάμενα μέλη του δ.σ. στο Ισφαχάν και το 81% στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, απορρίφθηκαν από το εκτελεστικό συμβούλιο και το εποπτικό συμβούλιο, τα οποία ήταν υπεύθυνα για τον έλεγχο των τοπικών εκλογών. Ενώ το εκτελεστικό συμβούλιο είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, το εποπτικό συμβούλιο συγκροτείται από το κοινοβούλιο το οποίο είναι υπεύθυνο για την εποπτεία των δημοτικών εκλογών. Επειδή το κοινοβούλιο κυριαρχείται από μέλη που συνδέονται με το IRGC και την εθελοντική πολιτοφυλακή του, basij από το 2020, το ίδιο συμβαίνει και με το εποπτικό συμβούλιο.

  Τι σημαίνει ισλαμοποίηση στην πράξη σε τοπικό επίπεδο, όταν πρόκειται για τη δημιουργία μιας ισλαμικής κοινωνίας; με βάση τις προηγούμενες ενέργειες ισλαμισμού και τις ευθύνες των δημοτικών συμβουλίων, είναι ασφαλές να προβλέψουμε τρεις αναδυόμενες τάσεις.

  Η πρώτη σχετίζεται με την ισλαμοποίηση των δημοσίων χώρων και με την προώθηση ισλαμικών κωδικών ηθικής. Αυτό θα σημαίνει κατασκευή νέων τζαμιων και σιιτικών θρησκευτικών κέντρων, τοποθέτηση ισλαμικών μπανερς, προώθηση δημόσιων θρησκευτικών πρακτικών (όπως σιιτικές πομπές αυτομαστίγωσης), και την αυστηρή επιβολή διαχωρισμού των φύλων δημοσίως. Όπως έχει δηλώσει και το νέο μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Τεχεράνης και υποστηρικτής του Basij, Seyed Ahmad Alavi, "αποδέχομαι τη νυχτερινή ζωή, αλλά μόνο μια θρησκευτική νυχτερινή ζωή μπορεί να κάνει τις νύχτες της Τεχεράνης πιο φωτεινές, πιο διαφανείς και πιο ασφαλείς”. Ο ίδιος πρόσθεσε "σίγουρα θα μεταρρυθμίσουμε τη νυχτερινή ζωή για να πετύχουμε θρησκευτικό design στη διάρκεια της θητείας μας”.

  Δεύτερον, η ισλαμοποίηση της δημόσιας ζωής σημαίνει επίσης την επίσπευση των προσπαθειών για την εξάλειψη των δυτικών επιρροών από την ιρανική κοινωνία. Αυτό θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τοπικών κανονισμών για την περαιτέρω καταστολή των μη ισλαμικών ενδυματολογικών κωδικών, όπως την "κακή jihab” για τις γυναίκες και τα στενά ρούχα για τους άνδρες, την αύξηση των περιορισμών στη μουσική, στο σινεμά και στη λογοτεχνία, στη χορήγηση μεγαλύτερης εξουσίας στην αστυνομία και στη Basij για να κλείνουν καταστήματα που προάγουν δυτικές αργίες όπως το Χάλογουιν και την Ημέρα του Βαλεντίνου.

  Ο επαρχιακός διοικητής του IRGC για τη Zanjan έχει δώσει μιαα πρόγευση αυτών των αλλαγών, δηλώνοντας "στο Ισλάμ, το χιτζάμπ και η αγνότητα αφορούν σε άνδρες και γυναίκες, επομένως, σε μια ισλαμική κοινωνία οι άνδρες πρέπει να είνααι προσεκτικοί ως προς το ντύσιμό τους, όπως οι γυναίκες”.

  Ψηλά στην ατζέντα είναι επίσης η καταστολή της παρουσίας σκυλιών ως κατοικίδια ή για βόλτα δημοσίως. Η εφημερίδα Keyhan -όργανο του Χαμενεϊ- έχει αναφερθεί στη βόλτα με τον σκύλο ως "θεμελιώδες πρόβλημα” που αντικατοπτρίζει "την επικράτηση ενός δυτικού τρόπου ζωής”.

  Τέλος, αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί στόχο έχουν να οδηγήσουν σε περισσότερη συνεργασία μεταξύ τζαμιών, γραφείων της basij, καθώς και συμβουλίων σε πόλεις, συνοικίες και γειτονιές. Με τη σειρά τους, οι οικονομικοί βραχίονες των IRGC και basij θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις, προσθέτοντας στα ταμεία τους εις βάρος της οικονομίας του ιδιωτικού τομέα.

  Αλλά ενώ ο Χαμενεί και οι σύμμαχοι του έχουν επιδιώξει να δημιουργήσουν τις σωστές συνθήκες για να προωθήσουν το Ιράν προς την ιδανική ισλαμική κοινωνία, έχουν πλήρη επίγνωση ότι οι Ιρανοί -ιδιαίτερα οι νέοι και οι γυναίκες- είναι πιθανό να αντισταθούν στο νέο κύμα Ισλαμοποίησης. Ένα μεγάλο χάσμα έχει εμφανιστεί μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας, με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού του Ιράν να απορρίπτουν τα ιδανικά και τους στόχους του καθεστώτος των κληρικών. Παρά τη θεοκρατική φύση του κυβερνώντος καθεστώτος, η ιρανική κοινωνία έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου εκκοσμίκευση. Αυτό εξηγεί την ενίσχυση του IRGC και του Basij σε τοπικό επίπεδο. Έχουν τους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και την προθυμία να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές σε έναν θαρραλέο αλλά ανυπεράσπιστο λαό.

  Βραχυπρόθεσμα αυτές οι αλλαγές θα καταλήξουν σε μεγαλύτερη καταστολή σε τοπικό επίπεδο, η οποία θα έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης Raisi. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, θαα επιδεινώσει το brain drain της χώρας, με 150.000-180.000 μορφωμένους ν΄έους να εγκαταλείπουν ήδη τη χώρα κάθε χρόνο. Οι εύποροι Ιρανοί θα αναζητήσουν νόμιμους δρόμους, οι πιο φτωχοί θα στραφούν στο human trafficking για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ενώ οι δυτικές χώρες μπορεί ναα αγνοούν τις αλλαγές που θέλει να επιβάλλει ο Χαμενεϊ στην κοινωνία, η απελπισία που οδηγεί τους Ιρανούς να αναζητήσουν στο εξωτερικό μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή ίσως σημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα φτάσουν στο κατώφλι τους.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie-mec.org/diwan/85159

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ