Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Αυγ-2021 00:04

  Στα πρόθυρα μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης η Λευκορωσία

  Στα πρόθυρα μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης η Λευκορωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Artyom Shraibman

  Έναν χρόνο μετά από τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ο Alexander Lukashenko έχει συντρίψει τους αντιπάλους του στο εσωτερικό και επανειλημμένως χρησιμοποίησε την απειλή από το εξωτερικό για να κινητοποιήσει τον κρατικό του μηχανισμό και τους εναπομείναντες υποστηρικτές.

  Τώρα το Μινσκ έχει δημιουργήσει μια μεταναστευτική κρίση στα σύνορα του με τους δυτικούς γείτονες, ως απάντηση στην υποστήριξή τους προς την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και τις δυτικές κυρώσεις. Δεδομένου του μεγέθους της κλιμάκωσης σε όλες τις πλευρές, η κατάσταση θα μπορούσε εύκολα να ξεφύγει.

  Το Μινσκ δεν έκρυψε το γεγονός ότι σκοπίμως άνοιξε τα σύνορα με τη γειτονική Λιθουανία για πρόσφυγες που έρχονται από το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Η αιτιολογία ήταν πως προηγουμένως, είχε προστατεύσει την ΕΕ από τις μεταναστευτικές ροές, αλλά τώρα, που η Δύση έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Λευκορωσία, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσει να προσφέρει αυτή την προστασία.

  Ο Lukashenko είναι από καιρός γνωστός για το μελοδραματικό του ύφος, αλλά δεν είναι συνηθισμένες αυτές οι εποχές που ζούμε. Ξεκίνησε να απειλεί την ΕΕ με μια ροή μεταναστών μέσω της Λευκορωσίας πριν από πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν τον πήρε σοβαρά -μέχρι τώρα. Όπως κανείς, ακόμη και μεταξύ της αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε εξορία, δεν θα μπορούσε να είχε πιστέψει ότι δεν ήταν ασφαλές απλώς να πετάξει πάνω από την πατρίδα τους -μέχρι που το αεροπλάνο της Ryanair που μετέφερε τον Roman Protasevich υποχρεώθηκε σε προσγείωση πάνω από τη Λευκορωσία και ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης συνελήφθη αμέσως.

  Η ήδη κατεστραμμένη εικόνα του καθεστώτος της Λευκορωσίας έχει δεχθεί νέο πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες. Πρώτον, η Λευκορωσία αθλήτρια Kristina Timanovskaya αρνήθηκε να επιστρέψει στο μινσκ από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, φοβούμενη αντίποινα μετά απο τις δηλώσεις της εναντίον αθλητικών αξιωματούχων. Με τον κόσμο να παρακολουθεί, στη συνέχεια ζήτηση καταφύγιο στην πολωνική πρεσβεία, υπό την προστασία της ιαπωνικής αστυνομίας να αποτρέπει τον αναγκαστικό επαναπατρισμό της.

  Στη συνέχεια, στις 3 Αυγούστου, ο Vitaly Shishov, ο επικεφαλής μιας οργάνωσης της Λευκορωσίας στη διασπορά, βρέθηκε νεκρός στο Κιέβο. Οι δημοσιογράφοι της Λευκορωσίας ΄έσπευσαν να δηλώσουν πως είχε δεσμούς με την ουκρανική Ακροδεξιά, η οποία έχει συνδεθεί με μια μακρά σειρά υπόπτων και ανεξιχνίαστων θανάτων. Αλλά τα συστημικά δυτικά μέσα παρουσίασαν μόνο τη μία εκδοχή: ότι πρέπει η Λευκορωσία να είναι πίσω από τον θάνατο και ότι οι κυρώσεις εναντίον του Lukashenko πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές.

  Στην επέτειο της έναρξης των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς κια το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλλαν νέες κυρώσεις στο Μινσκ. Τα καναδικά και βρετανικά μέτρα ήταν παρόμοια με τις τομεακές κυρώσεις της ΕΕ, συν ότι το Λονδίνο στόχευσε έναν παλιό φίλο του Lukashenko, τον Ρώσο ολιγάρχη Mikhail utseriev, του οποίου η οικογένεια έχει assets στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Οι αμερικανικές κυρώσεις φαίνεται να είναι οι πιο επώδυνες για το Μινσκ. Μετά από τους πρόσφατους περιορισμούς σε μεγάλο μέρος του κλάδου πετροχημικών της Λευκορωσίας, οι νέες κυρώσεις στοχεύουν τους μεγάλους εξαγωγείς (μια κρατική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων) και την καπνοβιομηχανία Neman, καθώς και επιχειρηματίες που είναι κοντά στον Lukashenko και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.

  Για να ενταθεί η αντιπαράθεση, η Λευκορωσία και η Ρωσία πρόκειται να πραγματοποιήσουν τις κάθε τέσσερα χρόνια κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Zapan 2021 τον Σεπτέμβριο. Κάθε φορά που διεξάγονται αυτές οι ασκήσεις, υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κάλυμμα για τα ρωσικά στρατεύματα προκειμένου να ξεκινήσουν επίθεση σε μια γειτονική χώρα ή να αρνηθούν να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων.

  Αλλά σε αντίθεση με τα σχετικά ειρηνικά χρόνια, 2013 και 2017, αυτή τη φορά οι ασκήσεις έρχονται σε μια στιγμή σύγκρουσης μεταξύ του Μινσκ και των γειτόνων του, και σε μια στιγμή που ο Lukashenko έχει συμφέρον να διατηρήσει την ατμόσφαιρα μιας χώρας σε πόλεμο, για τους δικούς του εσωτερικούς σκοπούς.

  Για πρώτη φορά, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ακούσιων ενόπλων επεισοδίων στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Όχι επειδή κάποια πλευρά σχεδιάζει να επιτεθεί στην άλλη, αλλά εξαιτίας προσδοκιών για αμοιβαίες προκλήσεις, και των τάσεων για να ερμηνευθούν οι ενέργειες της κάθε μιας με τον μεγαλύτερο δυνατό εχθρικό τρόπο.

  Το νέο status quo στην Ανατολική Ευρώπη αποτυπώνεται στο γεγονός ότι από το 2020, το Μινσκ έχει καταφέρει νίκες στη διπλωματία με το να τοποθετείται ως ένας ρεαλιστικός εταίρος για τη Δύση, που συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ενεργεί ως αντίβαρο σε μια επιθετική Ρωσία. Σήμερα, η απροθυμία της Μόσχας να εμπλακεί σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ από παρόρμηση του συμμάχου της, θα μπορούσε ναα είναι ο μόνος παράγοντας που βάζει έστω και λίγο φρένο στην περιβόητη παρορμητικότητα του Lukashenko.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie.ru/commentary/85144

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ