Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Αυγ-2021 00:04

  Ο πόλεμος του Ζελένσκι εναντίον των ολιγαρχών της Ουκρανίας

  Ο πόλεμος του Ζελένσκι εναντίον των ολιγαρχών της Ουκρανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Konstantin Skorkin

  Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Volodymyr Zelensky ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, χαρακτηριζόμενος ως τίποτα περισσότερο από μια μαριονέτα που ελέγχεται από τον ολιγάρχη Ihor Kolomoisky. Τώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος έχει στρέψει την προσοχή του στην απομάκρυνση των πανίσχυρων ολιγαρχών από οποιεσδήποτε αποφάσεις κρατικής σημασίας.

  Έχοντας δει τη δημοτικότητα του να δέχεται πλήγμα στην αρχή του έτους, ο Zelensky έλαβε αρκετά δραστικά μέτρα εναντίον των εγχώριων αντιπάλων του. Το πρώτο ήταν μια επιδεικτική επιβολή αντιποίνων εναντίον του ηγέτη της φιλορωσική αντιπολίτευσης, Viktor medvedchuk, επιβάλλοντας κυρώσεις στα τηλεοπτικά του δίκτυα και στα επιχειρηματικά του assets. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Medvedchuk ο οποίος προηγουμένως θεωρούνταν ότι δεν μπορεί να τον αγγίξει τίποτα, τέθηκε σε κατ οίκον περιορισμό.

  Η κυβέρνηση παρουσίασε τις ενέργειες της όχι μόνο ότι έχουν στόχο τη ρωσική απειλή, αλλά επίσης ως μέρος της μάχης έναν της επιρροής των ολιγαρχών στην πολιτική. Ωστόσο, οι εγχώριες κυρώσεις -για επιβολή των οποίων κατηγορήθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ότι παρέκαμψε το νομικό σύστημα- κατηγορήθηκαν ως κατάχρηση εξουσίας.

  Για να μην κατηγορηθεί ότι ευνοεί κάποιους και για πολιτική καταστολή, ο Zelensky αποφάσισε να εισάγει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη σταυροφορία του εναντίον των ολιγαρχών και επινόησε έναν νόμο για την "απο-ολιγαρχοποίηση”. Ο νέος νόμος δίνει τον πρώτο νομικό προσδιορισμό ενός ολιγάρχη: ένα μεγάλο μονοπώλιο με περιουσία άνω των 80 εκατ. Δολαρίων και επιρροή σε πολιτική και ΜΜΕ.

  Εκείνοι που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, εάν το νέο νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας απαγόρευσης χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και τη συμμετοχής στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας. Θα πρέπει να λογοδοτούν για τα κέρδη τους, όπως ακριβώς κάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι, και θα απαγορεύεται σε κρατικά στελέχη να έχουν συναντήσεις μαζί τους χωρίς την καταγραφή πρακτικών.

  Μια πρόταση που δεν συμπεριλήφθηκε στο κατατεθέν νομοσχέδιο ήταν η απαγόρευση ολιγαρχών που ελέγχουν ΜΜΕ, που αποτελούν σήμερα τα κύρια μέσα πολιτικής επιρροής τους. Ο νόμος δεν θα άλλαζε τα ισχύοντα μονοπώλια, ούτε λέει τίποτα για την επανα-ιδιωτικοποίηση παρανόμως αποκτηθέντων assets. Ο Zelensky προσέχει πολύ να αποφύγει τη μοίρα της πρώην πρωθυπουργού, Yulia Tymoshenko, που ήρθε σε σύγκρουση με τους ολιγάρχες, αφού έβαλε στόχο τα assets τους, μετά από την Πορτοκαλί Επανάσταση.

  Οι ολιγάρχες της Ουκρανίας κάποτε κατάφεραν να ιδιωτικοποιήσουν το ουκρανικό κοινοβουλευτικό σύστημα εξαγοράζοντας πολιτικά κόμματα και τηλεοπτικά κανάλια. Τώρα ο πρόεδρος γεμίζει αυτό το σύστημα με το δικό του "περιεχόμενο”: η βουλή και η κυβέρνηση απλώς εφαρμόζουν τη βούληση του προέδρου, και οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να το αποδεχτούν ή ρισκάρουν με μερική απολιγαρχοποίηση, που θα δώσει τη θέση της σε μια πιο σκληρή διαδικασία. Όλα αυτά φυσικά, απέχουν από τα ιδανικά μιας συνταγματικής κυβέρνησης ασφαλώς, αλλά συμβαδίζουν απόλυτα με την πραγματικότητα στην ίδια την Ουκρανία.

  Η πολιτική επιρροή των Ουκρανών ολιγαρχών είναι προς το παρόν εξασθενημένη, παρόλη την οικονομική τους δύναμη. Η ριζική αναθεώρηση του κοινοβουλίου σημαίνει ότι οι ομάδες λόμπι τους εξακολουθούν να είναι σε θέση να προωθήσουν τα τοπικά ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά δεν μπορούν πλέον να αλλάξουν σοβαρά τα σοβαρά πολιτικά ρεύματα. Οι προστατευόμενοι των ολιγαρχών που ήταν κάποτε στην εξουσία, σύντομα άρχισαν να έχουν "προστάτη” το προεδρικό γραφείο, αντί τα πρώην αφεντικά τους.

  Για να προστεθούν στα δεινά των ολιγαρχών, οι Δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας εγκρίνουν ολόψυχα τη νέα πορεία που ακολουθεί ο Zelensky, περιγράφοντας την καταπολέμηση της διαφθοράς ως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την περαιτέρω προσέγγιση της Ουκρανίας με τα ευρωατλαντική σώματα. Οι Medvedchuk και Firtash βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων, και οι Αμερικανοί πιέζουν σκληρά το Κιέβο να λάβει αποφασιστική δράση εναντίον του Kolomoisky, καθιστώντας τον ιδιαίτερα ευάλωτο να επηρεαστεί αυτή τη στιγμή.

  Οι αποφασιστικές ενέργειες του Zelensky, έχουν ήδη προκαλέσει άνοδο της δημοτικότητάς του και οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι δεν θα αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους όταν βάλει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του το 2024. Είναι απίθανο να αλλάξει τακτική. Ασφαλώς, πολλοί Ουκρανοί ψηφοφόροι θα ήθελαν να δουν έναν από τους δισεκατομμυριούχους να χάνει τον πλούτο του, για παράδειγμα. Αλλά ακόμη και ο απλός περιορισμός της πολιτικής επιρροής, θ μπορούσε, να δώσει μια σημαντική ώθηση στη δημοτικότητα του Zelensky στον ουκρανικό λαό, που είναι ιδιαίτερα εχθρικός στις μεγάλες επιχειρήσεις.

  Παρά τον διευρυμένο σκεπτικισμό απέναντι στον Zelensky, τα τελευταία δύο χρόνια έχει κατορθώσει να ενισχύσει σημαντικά την προσωπική του ισχύ. Έχει καθιερώσει μια προεδρική γραμμή, και τώρα το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από την απροσδόκητη παραίτηση του μακροχρόνιου επικεφαλής του, Arsen Avakov, περιέρχεται στον πλήρη έλεγχο του προέδρου επίσης. Παρόλες τις προβλέψεις ότι το κόμμα του Zelensky, Υπηρέτης του Λαού, σύντομα θα κατέρρεε, ο πρόεδρος έχει κρατήσει την πλειοψηφία στη Βουλή, δίνοντας του τις απαιτούμενες ψήφους για τις βασικές του πρωτοβουλίες. Η αντιπολίτευση είναι διχασμένη και ανίκανη, και η μόνιμη διαμάχη της Ουκρανίας με τη Ρωσία δίνει στην κυβέρνηση λευκή επιταγή για να λάβει έκτακτα μέτρα.

  Με άλλα λόγια, η μάχη του προέδρου εναντίον της επιρροής των ολιγαρχών της Ουκρανίας μπορεί να μην είναι τόσο μάταιη όσο φαινόταν αρχικά. Φαίνεται ότι αυτό θα είναι το βασικό΄θέμα της εκστρατείας του για τη δεύτερη θητεία, και εάν συμβεί αυτό, είναι καλύτερο οι μεγάλες επιχειρήσεις να παίξουν το παιχνίδι του πρόεδρου παρά να εμπλακούν σε ριψοκίνδυνες επιχειρήσεις και να ρίξουν λεφτά στους αντιπάλους του από την παλιά ελίτ (δεν έχουν καταφέρει να προκύψουν νέοι αντίπαλοι). Παραδόξως, η δημοκρατία της Ουκρανίας, αν και διεφθαρμένη από τις οικογένειες των ολιγαρχών, χρωστάει την επιβίωση της σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή διαμάχη μεταξύ αυτών των οικογενειών. Περιορίζοντας την επιρροή των ολιγαρχών, ο Zelensky οδηγεί το πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας σε νέα εποχή. Ποια μορφή θα έχει η νέα εποχή, μένει ακόμη να φανεί.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie.ru/commentary/85128

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ