Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 08:42

  Γιατί η Ρωσία και ο Καναδάς πρέπει να συνεργαστούν στην Αρκτική

  Γιατί η Ρωσία και ο Καναδάς πρέπει να συνεργαστούν στην Αρκτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Andrea Charron

  Από όλα τα κράτη της Αρκτικής, ο Καναδάς και η Ρωσία είναι τα πιο παρόμοια από άποψη γεωγραφίας, κλίματος και αναπτυξιακού δυναμικού. Πολύ μεγάλα, πάνω σε αρχαία υπόγεια πετρώματα, καταγράφοντας θερμοκρασίες-ρεκόρ (και στις δύο πλευρές του θερμομέτρου), και με αφθονία φυσικών πόρων, υπάρχουν πολλά που μπορούν να μάθουν το κάθε ένα κράτος από το άλλο. Αλλά υπάρχουν επίσης και διαφορές που είναι έντονες, ανησυχητικές και αυξάνονται σε ένταση. Τώρα είναι η ώρα να αποκτήσουμε κοινό έδαφος.

  Σε ό,τι αφορά στα κοινά που έχουν μεταξύ τους, Καναδάς και Ρωσία είναι σταθεροί υποστηρικτές φόρουμ και θεσμών που έχουν προάγει τη σωστή διακυβέρνηση στην Αρκτική. Οι βιομηχανίες εξόρυξης πόρων είχαν όχι πολύ φτωχό περιβαλλοντικό ιστορικό και στις δύο χώρες της Αρκτικής, και το Climate Action Tracker αυτή τη στιγμή κατατάσσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως "κρίσιμα ανεπαρκείς” και του Καναδά ως "ανεπαρκείς”.

  Η Αττική του Καναδά και της Ρωσίας είναι αραιοκατοικημένη: Η Ρωσία έχει σχεδόν 2,5 εκατ. Ανθρώπους στην Αρκτική, ενώ ο Καναδάς μόλις 150.000. Οι ρωσικές πόλεις στην Αρκτική και οι καναδικοί οικισμοί είναι συχνά απομονωμένα, με λιγότερες υπηρεσίες διαθέσιμες και χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από άλλα τμήματα των χωρών. Αυτό συνδέεται άμεσα με τη συγκέντρωση αυτόχθονων λαών στην Αρκτική, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις επιβλαβείς πολιτικές και των δύο κυβερνήσεων και την περιθωριοποίηση των κατοίκων και στα δύο έθνη. Ο Καναδάς μόλις ξεκινά την επώδυνη διαδικασία του να συμβιβαστεί με την καταστροφή που έχει προκαλέσει, ενώ η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει σε μια τέτοια αναγνώριση, και η καθυστέρηση της το μόνο που θα κάνει είναι να πλήξει τη Ρωσία και τους πολίτες της ακόμη περισσότερο. Η γνώση των αυτόχθονων για παράδειγμα, είναι κρίσιμη για να επιχειρήσει κανείς στην Αρκτική με επιτυχία, και η διαβούλευση με τους αυτόχθονες πληθυσμούς σε θέματα που τους αφορούν άμεσα, κωδικοποιείται από τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τους Αυτόχθονες ανθρώπους. Ο Καναδάς αρχικά ψήφισε εναντίον (αλλά αντέστρεψε την απόφαση αυτή το 2017), ενώ η Ρωσία απείχε. Ωστόσο ο Καναδάς και η Ρωσία έχουν επίσης υποστηρίξει και προσχωρήσει στη συμφωνία για την Ενίσχυση της Διεθνούς Επιστημονικής Συνεργασίας για την Αρκτική, η οποία ενισχύει τη σημασία και τη ζωτική συμβολή της γνώσης των αυτόχθονων. Και ο Καναδάς και η Ρωσίας θα μπορούσαν να γίνουν πιο ισχυρές αλλάζοντας τη συμπεριφορά τους απέναντι στους αυτόχθονες.

  Τέλος, ο συνεχής σεβασμός των διαδικασιών που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, είναι πολύ σημαντικά τόσο για τον Καναδά όσο και για τη Ρωσία, οι οποίες έχουν τις μεγαλύτερες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στην Αρκτική. Και οι δύο έχουν υπογράψει τη Διεθνή Συμφωνία για την Αποτροπή της Ακαθόριστης αλιείας στον Κεντρικό Αρκτικό Ωκεανό, που τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιουνίου. Η συμφωνία είναι ιστορική, καθώς απαγορεύει προληπτικά την εμπορική αλιεία μέχρι να υπάρξει καλύτερη κατανόηση του οικοσυστήματος της περιοχής και επαρκής επιστημονική πληροφόρηση, για την ενημέρωση μελλοντικών μέτρων διαχείρισης.

  Κατά τα άλλα, η ρωσική και η καναδική αρκτική είναι πολύ διαφορετικές. Για τη Ρωσία, η Αρκτική είναι οικονομικός μοχλός: αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί στο 10% του ρωσικού ΑΕΠ και στο 20% των εξαγωγών της, και οι μεγάλες επενδύσεις βοηθούν στην εμπορευματοποίηση της διαδρομής της βόρειας θάλασσας. Η Αρκτική του Καναδά, δεν αποτελεί μοχλό εθνικής οικονομικής ανάπτυξης, αν και η τέχνη inuit και ο τουρισμός είναι υποσχόμενα. Το 2015 για παράδειγμα, μια έκθεση διαπίστωσε ότι οι Καναδοί "Inuit καλλιτέχνες που παράγουν εικαστικές τέχνες, κέρδισαν 33 εκατ. Δολάρια καθαρά από κόστος, και μέσω των αγορών και των δαπανών των κεφαλαίων που κέρδισαν, δημιούργησαν επιπλέον επίπτωση 12,15 εκατ. δολαρίων”. Η απουσία υποδομών στην Αρκτική του Καναδά είναι έντονη, και δρα ως φρένο στις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Επιπλέον, το Northwest Passage του καναδά δεν είναι κατάλληλο για εμπορική κυκλοφορία, και χρησιμοποιείται κυρίως από καναδικά πλοία για να προμηθεύει τους οικισμούς της Αρκτικής.

  Ο μεγάλος ανταγωνισμός δυνάμεων μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ αυξάνεται, και δημιουργεί μια κόντρα μεταξύ της Ρωσίας και του Καναδά. Μετά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο, η σοβιετική Ένωση και ο Καναδάς υπέγραψαν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεσμευόμενοι να σώσουν τις επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου, σεβόμενοι τους διεθνείς νόμους. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί διεθνείς νόμοι έχουν παραβιαστεί. Η λίστα των κατάφωρων παραβιάσεων από τη Ρωσία, από την προσάρτηση της Κριμαίας μέχρι δηλητηριάσεις, κυβερνοεπιθέσεις και συλλήψεις προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης, είναι πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουμε, και ο Καναδάς και η Ρωσία έχουν επιβάλει κυρώσεις η μία τον άλλον. Δεδομένης της σταθερής συμμαχίας του Καναδά με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ο Καναδάς είναι επιφυλακτικός απέναντι στις αδιαφανείς προθέσεις της Ρωσίας παγκοσμίως, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την τωρινή και μελλοντική συνεργασία στην Αρκτική.

  Τώρα, με τον αμερικανικό στρατό, ναυτικό, αεροπορία και ακτοφυλακή να απελευθερώνουν τις στρατηγικές για την Αρκτική, θα υπάρξει περισσότερη στρατιωτική δραστηριότητα στην Αρκτική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες συμπεριφοράς. Μια καλή αρχή θα ήταν όλα τα κράτη της Αρκτικής να επαναβεβαιώνουν τη σημασία της Συνθήκης για τους Ανοιχτούς Ουρανούς και να ενταχθούν σε αυτή οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Οι Ανοιχτοί Ουρανοί επιτρέπουν μη επανδρωμένες πτήσεις εποπτείας σε κράτη-μέλη. Όλα τα κράτη της Αρκτικής πρέπει να επιτρέπουν στους παρατηρητές να παρακολουθούν τις στρατιωτικές ασκήσεις, ως εκ τούτου περιορίζοντας την πιθανότητα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ανεπιθύμητης κλιμάκωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ασκήσεις της Αρκτικής, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Θα ήταν ευπρόσδεκτες περισσότερες συζητήσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης -μέσω του Φόρουμ της Αρκτικής Ακτοφυλακής, του οποίου προεδρεύει τώρα η Ρωσία. Ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο οι συναντήσεις των αρχηγών στρατού των χωρών-μελών να ξαναρχίσουν όσο η Κριμαία παραμένει προσαρτημένη, ο διάλογος στο πλαίσιο του Φόρουμ της Ακτοφυλακής της Αρκτικής και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αποκτά αυξημένη σημασία.

  Ως τα μεγαλύτερα κράτη της Αρκτικής, ο Καναδάς και Ρωσία έχουν να χάσουν τα περισσότερα έναν επιτρέψουμε τις διαφορές να περιορίσουν τη συνεργασία. Υπάρχουν σχεδόν 622.000 Καναδοί ρωσικής καταγωγής σήμερα, ενώ κια ο Καναδάς και η Ρωσία ενισχύονται από τις ανταλλαγές φοιτητές και επιστημόνων που έχουν κάνει μεταξύ τους. Και οι δύο χώρες είναι υπερήφανες που είναι χώρες της Αρκτικής, ενώ και οι δύο έχουν χρησιμοποιήσει την Αρκτική ως εγχώριο και ξένο πολιτικό μέσο για να αποσπάσουν την προσοχή από άλλα θέματα. Καθώς σκεφτόμαστε την ατζέντα της προεδρίας της Ρωσίας στο Αρκτικό Συμβούλιο, υπάρχουν πολλά στα οποία μπορεί να βοηθήσει ο Καναδάς: ιδιαίτερα η εστίαση στη νεολαία και η "υπεύθυνη διακυβέρνηση για μια βιώσιμη Αρκτική”. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για κάθε χώρα να μάθει η μία από την άλλη, να βελτιώσει τη διακυβέρνηση και να προωθήσει την οικονομική ενδυνάμωση της Αρκτικής.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie.ru/commentary/85034

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ