Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 13:19

  Η πολιτική οικονομία του Λιβάνου και η ανάγκη για δραστικές αλλαγές

  Η πολιτική οικονομία του Λιβάνου και η ανάγκη για δραστικές αλλαγές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Lydia Assouad

  Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η άρχουσα τάξη του Λιβάνου -η οποία αποτελείται από αλληλένδετες πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ- έχει διοικήσει τη χώρα. Για να επιβιώσει από τη συνεχιζόμενη συσσώρευση προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, το Λίβανο απαιτεί ένα ανανεωμένο κράτος υποστηριζόμενο από ένα νέο οικονομικό μοντέλο, με κοινωνική δικαιοσύνη στον πυρήνα του.

  Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι κεντρική σε μια τέτοια προσπάθεια -και να διασφαλιστεί ότι το κράτος έχει τα μέσα τόσο για την παροχή βασικών υπηρεσιών όσο και για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας.

  Από το 2005 ο Λίβανος έχει χαρακτηριστεί από την ακραία ανισότητα τόσο στο εισόδημα όσο και στον πλούτο. Το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού λαμβάνει κατά άμεσο όρο, το 25% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το φτωχότερο μισό λαμβάνει λιγότερο από 10%. Αναφορικά με τον πλούτο, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κατέχει σχεδόν το 70% του συνολικού πλούτου. Επιπλέον, η μεσαία τάξη και οι φτωχοί έχουν μικρές πιθανότητες ανόδου.

  Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι οι πολιτικές και επιχειρηματικές ελίτ της χώρας.

  Μαζί, έχουν χωρίσει μεταξύ τους τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δημιούργησαν ένα σύστημα στο οποίο μπορούν να παίρνουν ενοίκια από σχεδόν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.

  Χωρίς ριζικές και άμεσες μεταρρυθμίσεις, το Λίβανο θα γίνει ένα αποτυχημένο κράτος. Αν και απαιτείται μεγάλη πολιτική και θεσμική αλλαγή, δεν είναι λιγότερο επείγον ο επανασχεδιασμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

  Το κλειδί για τον σχεδιασμό ενός τέτοιου μοντέλου καθώς και ενός νέο κράτους, που να εγγυάται μια πιο δίκαιη διανομή των πόρων, είναι η δημοσιονομική μεταρρύθμιση.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εγώ: https://carnegie-mec.org/2021/01/14/lebanon-s-political-economy-from-predatory-to-self-devouring-pub-83631

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ