Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2020 08:40

  Σουνίτες στη Δαμασκό: Όταν η ενοποίηση δημιουργεί διχασμό

  Σουνίτες στη Δαμασκό: Όταν η ενοποίηση δημιουργεί διχασμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Laila Rifai

  Η εξέγερση στη Συρία, η οποία ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται, έχει αλλάξει το θρησκευτικό τοπίο των Σουνιτών μουσουλμάνων της πρωτεύουσας Δαμασκού, σε σημείο που δεν αναγνωρίζεται. Ειρωνικά, τόσο το καθεστώς όσο και η ισλαμική αντιπολίτευση έχουν πετύχει έναν σημαντικό στόχο: το καθεστώς έχει διαμορφώσει και διεκδικήσει τον έλεγχο έναντι ενός θρησκευτικού κατεστημένου που προηγουμένως αποτελούνταν από ανόμοια και ανταγωνιστικά πεδία. Στο μεταξύ, οι εδώ και χρόνια κατακερματισμένοι θρησκευτικοί οργανισμοί και άτομα, τώρα σε υποχρεωτική εξορία, έχουν ενωθεί σε έναν ενιαίο οργανισμό αντιπολίτευσης, το Συριακό Ισλαμικό Συμβούλιο (SIC).

  Τις πρώτες αρκετές δεκαετίες της διακυβέρνησης του Μπάαθ στη Συρία, αρχής γενομένης το 1963, το καθεστώς γενικά επιδίωκε να αποτρέψει τη δημιουργία οποιουδήποτε είδους συνεκτικής σουνιτικής μουσουλμανικής θρησκευτικής αρχής. Αντιθέτως, προτιμούσε να βάζει τους ισλαμικούς οργανισμούς τον έναν εναντίον του άλλου και να επιτρέπει στην ευνοημένη οργάνωση της ημέρας, ένα μέτρο αυτονομίας.

  Το καθεστώς ξεκίνησε να αλλάζει πορεία το 2008, σε μια διαδικασία που επισπεύστηκε στα χρόνια μετά το 2011 και έκτοτε έχει ολοκληρωθεί. Σήμερα, υπάρχει ένα θρησκευτικό σουνιτικό κατεστημένο που φέρει την επίσημη έγκριση του Συριακού κράτους.

  Η δημιουργία από το καθεστώς ενός τέτοιου σουνιτικού θρησκευτικού ιδρύματος συνεπάγεται την εκκαθάριση πολλών ισλαμικών οργανισμών που θεωρήθηκαν ανεπαρκώς υποτακτικοί. Πολλές ηγετικές προσωπικότητες αυτών των οργανισμών έχουν έκτοτε επιστρέψει στην εξορία ως μέλη της SIC - μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη και πιο ευρεία συριακή θρησκευτική αντιπολιτευόμενη οργάνωση.

  Το καθεστώς ίσως έχει πετύχει στο να επιβάλλει τη βούληση του στις μυριάδες ισλαμικές οντότητες (τζαμιά, εκπαιδευτικά ιδρύματα, φιλανθρωπικά ιδρύματα) της Δαμασκού και στη συνέχεια να τις συγχωνεύσει σε μια συνεκτική θρησκευτική οργάνωση, αλλά το τελευταίο πάσχει από την απουσία μιας λαϊκής νομιμότητας.

  Η ισλαμική αντιπολίτευση, παρόλη την επιτυχία της στο να δημιουργήσει ένα ευρύ κίνημα και να κερδίσει διεθνή αναγνώριση, δεν μπορεί να προχωρήσει εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά κύριο λόγο επιχειρεί στην εξορία.

  Η θρησκευτική σφαίρα της Αγροτικής Διακυβέρνησης Δαμασκού είναι έτοιμη να γίνει ένα πολιτικό πεδίο μάχης. Εδώ είναι που μια νέα ομάδα Σουνιτών κληρικών έχει ξεχωρίσει, και το καθεστώς και η SIC βλέπουν μια τέτοια τάξη ανεξάρτητων ατόμων ως πολύτιμο asset.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie-mec.org/2020/06/19/sunni-religious-establishment-of-damascus-when-unification-creates-division-pub-82107

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ