Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Ιαν-2020 08:49

  Αναζωογόνηση της εταιρικής σχέσης Ευρώπης-Ασίας

  Αναζωογόνηση της εταιρικής σχέσης Ευρώπης-Ασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Josep Borrell

  Στις 15-16 Δεκεμβρίου, προήδρευσα της Συνάντησης Ασίας-Ευρώπης (ASEM). Κάτι που θα μπορούσε να φανεί σαν ένα μάλλον γραφειοκρατικό ακρωνύμιο, είναι στην πραγματικότητα πολιτικά, ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τις ηπείρους μας. Είχα προσφερθεί να φιλοξενήσω αυτή τη συνάντηση στη Μαδρίτη όταν ήμουν ακόμη υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, και στη συνέχεια ως ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας. Υπογραμμίζει το προσωπικό μου ενδιαφέρον στην ταχύτατα μεταβαλλόμενη ήπειρο που είναι σήμερα η Ασία.

  Η ASEM φέρνει μαζί 53 εταίρους από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την ΕΕ, καθώς και τη Ρωσία, 20 ασιατικές χώρες και την Γραμματεία ASEAN. Μαζί αντιπροσωπεύουν:

  -το 55% του παγκόσμιου εμπορίου

  -το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ

  -το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

  -το 75% του παγκόσμιου τουρισμού,

  Το να συγκεντρώσει κανείς απλώς τις χώρες, ασφαλώς δεν εγγυάται αποτελέσματα. Αλλά δημιουργεί ευκαιρίες. Τα τελευταία χρόνια, η ASEM έχει γίνει όλο και περισσότερο σημαντική και στρατηγική. Αυτή η συνάντηση ASEM ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

  Υπάρχει μια σαφής προθυμία από τις χώρες της ASEM να ασχοληθούν με παγκόσμια ζητήματα και να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες, από την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το παγκόσμιο εμπόριο βασισμένο σε κανόνες, την ανταλλαγή πληροφοριών σε διασυνοριακές απειλές και την αποτροπή ή την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων. Η ASEM έχει αποκτήσει μια νέα λογική και momentum ως μια βασική πλατφόρμα για την υποστήριξη και προώθηση πολυμερών προσεγγίσεων, βασισμένων σε κανόνες. Στον σημερινό μεταβαλλόμενο κόσμο, αυτού του είδους η συνεργασία και η ηγεσία είναι επιτακτική.

  Τα τελευταία χρόνια, η βιώσιμη συνδεσιμότητα αποτέλεσε βασικό θέμα των συζητήσεων μας -και θα συνεχίσει να είναι. Το ίδιο ισχύει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πριν από λίγες ημέρες υιοθετήσαμε την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και δώσαμε την δέσμευση να κάνουμε την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050. Αλλά ο στόχος μας πρέπει να είναι παγκόσμιος, και χρειαζόμαστε συλλογική δράση. Για να διασφαλίσουμε τον πλανήτη μας και για να προάγουμε βιώσιμη ανάπτυξη, το κλειδί είναι η συνεργασία με τους Ασιάτες εταίρους μας.

  Επιπλέον, συνεργαζόμαστε στα πιο πιεστικά ζητήματα της διεθνούς ατζέντας: η κατάσταση στην κορεάτικη χερσόνησο και στο Rakhine State στην Μιανμάρ, η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολής, στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή, και οι προσπάθειες για ειρήνη στο Αφγανιστάν -για να πούμε ορισμένα. Εργαζόμαστε επίσης για την ανάγκη να διατηρήσουμε τον πολυμερισμό και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις ασφάλειας, καθώς και να προωθήσουμε την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση των γυναικών.

  Στη διάρκεια της θητείας μου ως Ύπατος Εκπρόσωπος, θα ασκήσω την εξωτερική πολιτική της ΕΕ με ρεαλισμό και με μια ισχυρή αίσθηση συνεργασίας. Θέλω να εργαστώ πιο στενά με τους Ασιάτες εταίρους μας σε βασικές προτεραιότητες όπως η εταιρική μας σχέση με την Αφρική, τα Δυτικά Βαλκάνια, βρίσκοντας μια λύση για την κατάσταση στη Λιβύη ή μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ιράν και πολλά περισσότερα.

  Όλα αυτά τα ζητήματα συζητήθηκαν στην πολιτική μας συνάντηση. Αλλά η πραγματική συνάντηση Ασίας-Ευρώπης συμβαίνει κάθε μέρα:

  - όταν οι μαθητές από τις αντίστοιχες ηπείρους μας αλλάζουν την Ευρώπη για την Ασία ή αντίθετα, για να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο

  - όταν λαμβάνουν χώρα επιχειρηματικές συναλλαγές μεταξύ ευρωπαϊκών και ασιατικών επιχειρήσεων -μεγάλων ή μικρών

  - όταν επισκεπτόμαστε ο καθένας την ήπειρο του άλλου, είτε ως τουρίστες είτε ως φίλοι, για να πάρουμε το καλύτερο που έχουν να προσφέρουν η Ασία και η Ευρώπη,

  -και όταν οι ερευνητές και από τις δύο ηπείρους συνεργάζονται για να βρουν μια πρωτοποριακή καινοτομία.

  Σε συναντήσεις όπως αυτή της ASEM, δημιουργούμε το περιβάλλον και τις συνθήκες για να ενισχύσουμε τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κοινωνιών και των πολιτών μας. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος οργανώσεων όπως η ASEM. Ανυπομονώ να κάνω το ίδιο με τους Ασιάτες εταίρους και φίλους της Ευρώπης στα χρόνια που έρχονται. Είναι καιρός να μεταφραστεί η ευρωπαϊκή και ασιατική ισχύ σε μια πραγματική εταιρική σχέση.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie.ru/commentary/80638

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ