Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Φεβ-2019 08:50

  Οι κρίσιμες εκλογές της Μολδαβίας

  Οι κρίσιμες εκλογές της Μολδαβίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το carnegie.ru ζήτησε την άποψη του Denis Cenusa, ενός Μολδαβού αναλυτή στην Expert-Grup που έχει έδρα στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο Giessen, και την άποψη του Vladimir Solovyov της Kommersant στη Μόσχα, ο οποίος έχει εργαστεί στη Μολδαβία από το 2012 μέχρι το 2017, για τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Μολδαβία.

  Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές;
  Cenusa:
  Είναι σημαντικές με δύο τρόπους. Θα δοκιμάσουν την δύναμη του μονο-ολιγαρχικού πολιτικού συστήματος το οποίο έχει δημιουργήσει το Δημοκρατικό Κόμμα από το 2015. Οι εκλογές είναι ένα είδος stress test που θα καθορίσει πόσο βαθιά το ολιγαρχικό καθεστώς έχει εισχωρήσει στους κρατικούς θεσμούς και στο δημόσιο τομέα και εάν το κράτος μπορεί να αντισταθεί στην ολιγαρχική ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Επίσης θα μας πει εάν οι δημοκρατικοί θεσμοί της Μολδαβίας μπορούν να ανακτήσουν την ισχύ τους μετά από χρόνια κάμψης.

  Οι εκλογές θα επηρεάσουν τη διαδικασία δημοκρατικής ολοκλήρωσης της Μολδαβίας και θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για την επανεκκίνηση ενός πλήρους διαλόγου με τις Βρυξέλλες -ή όχι. Η ΕΕ θα στηρίξει την απόφασή της για επανέναρξη της χρηματοοικονομικής βοήθειας στην ποιότητα της ίδιας της εκλογικής διαδικασίας, μετά από μια περίοδο στην οποία η εμπιστοσύνη στους φορείς χάραξης πολιτικής της Μολδαβίας έχει υποχωρήσει κατακόρυφα. Επιπλέον, τα αποτελέσματα θα είναι ένα δημοψήφισμα για την πρωτοβουλία του προέδρου Igor Dodon να ευθυγραμμίσει τη χώρα με την Ευρασιατική Ένωση της Ρωσίας.

  Solovyov: Δεν μπορούμε στα αλήθεια να αποφασίσουμε τι συμβαίνει στην Μολδαβία από μια εκλογική διαδικασία. Ναι, υπάρχει προεκλογική εκστρατεία. Στις 24 Φεβρουαρίου άνοιξαν τα εκλογικά κέντρα και ο κόσμος ψήφισε. Αλλά δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός. Ένα κόμμα που ονομάζεται Δημοκρατικό Κόμμα με επικεφαλής τους ολιγάρχες Vladimir Plahotniuc, αυτή τη στιγμή ελέγχει όλους τους κρατικούς θεσμούς. Βρίσκεται στην κορυφή μιας άκαμπτης εξουσίας και οι εκλογές θα κυλήσουν σύμφωνα με το σενάριό του. Θέλει να διατηρήσει την εξουσία και να δημιουργήσει και μια εικόνα νομιμότητας.

  Οι Δημοκράτες άρχισαν να κυβερνούν τη χώρα ανεμπόδιστα στο 2015 αφότου αγόρασαν τον αριθμό των βουλευτών που χρειαζόταν. Αυτό κατέστρεψε τη νομιμότητά τους και ελπίζουν να την αποκαταστήσουν με τη βοήθεια αυτών των εκλογών. Για αυτό οι δημοκράτες άλλαξαν το εκλογικό σύστημα παρά τις ενστάσεις της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για αυτό έγιναν αυτές οι εκλογές.

  Ποια είναι τα κύρια θέματα που επηρεάζουν τους Μολδαβούς ψηφοφόρους;
  Cenusa:
  Τα ζητήματα που επηρεάζουν περισσότερο τους ψηφοφόρους είναι η διαφθορά σε όλες τις μορφές της, το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης και η μετανάστευση. Ένα μέρος του εκλογικού σώματος είναι ιδιαίτερα επικριτικό για τη διαφθορά και απαιτεί υψηλότερης ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει προβλήματα επιβίωσης, που τους καθιστά πολύ ευάλωτους στις λαϊκιστικές προσφορές που γίνονται από διάφορους πολιτικούς ανταγωνιστές.

  Οι άνθρωποι είναι φτωχοί, και χειραγωγούνται και από την τηλεόραση και από τα διαδικτυακά μέσα. Αυτό τους προκαλεί σύγχυση σχετικά με το ποιες είναι οι πραγματικές δικές τους ανάγκες και ποιες οι προτεραιότητες του δημοσίου. Η διασπορά της Μολδαβίας που βρίσκεται στη Δύση και εκτιμάται περί τους 300.000, είναι επίσης μια σημαντική μεταβλητή που μπορεί να βοηθήσει τις αλλαγές στις εκλογές. Το κυβερνών κόμμα δεν είναι τόσο ικανό να επηρεάσει αυτή την μερίδα ψηφοφόρων της διασποράς μέσω "εκλογικών δωροδοκιών”. Αυτό καθιστά αυτή την ομάδα έναν πιο απρόβλεπτο, λογικό και ανεξάρτητο εκλογικό παράγοντα από ό,τι οι ψηφοφόροι στο εσωτερικό.

  Solovyov: Φτώχεια, διαφθορά, γεωπολιτική. Αυτά είναι τα τρία κύρια ζητήματα που οδηγούν τους ανθρώπους στις κάλπες. Από το 2009, η χώρα υποβαθμίζεται και γίνεται όλο και πιο φτωχή. Αυτό καθιστά πιο εύκολο για εκείνες τις δυνάμεις που έχουν λεφτά, να κινητοποιήσει ψηφοφόρους: το Δημοκρατικό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, και το κόμμα Shor (με επικεφαλής τον Ilan Shor, ο οποίος κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο της τραπεζικής απάτης των 1 δισ. δολαρίων το 2015). Στην κυριολεξία εξαγοράζουν την αφοσίωση των ψηφοφόρων. Εκείνοι που χρειάζονται περισσότερα από μια σακούλα ψώνια και που θεωρούν ότι η ψήφος τους θα καθορίσει κάτι, θα ψηφίσουν εναντίον του καθεστώτος. Καθώς η χώρα είναι λίγο-πολυ μοιρασμένη στα ίσα μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ΕΕ και εκείνων που κοιτούν προς τη Ρωσία, οι γεωπολιτικές διαφωνίες της Μολδαβίας, πάντα θα αναγκάζουν τους ψηφοφόρους να δρουν.

  Ποιος είναι ο ρόλος της Ρωσίας;
  Cenusa:
  Παραδοσιακά, τα πολιτικά κόμματα της Μολδαβίας χρησιμοποιούν τον ρωσικό παράγοντα ψς ένα μέσο κινητοποίησης των ψήφων. Σε αυτές τις εκλογές, οι Σοσιαλιστές δεν ήταν σε θέση να πετύχουν κάτι σημαντικό μέσω της εσωτερικής πολιτικής, επομένως τώρα είναι η μόνη φιλό-ρωσική δύναμη στην οποία στηρίζεται για επιτυχία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με το Κρεμλίνο. Ο Vladimir Putin έχει προσωπικά συμφωνήσει σε προσωρινές παραχωρήσεις στη Μολδαβία σε θέματα εμπορίου και μετανάστευσης, και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την ενίσχυση της παρουσίας της στην πολιτική της Μολδαβίας μετά τις εκλογές. Ακόμη και αν οι Σοσιαλιστές δεν είναι σε θέση να πετύχουν μια νίκη που να δημιουργεί μια κυβέρνηση η οποία να "γέρνει” προς τα ανατολικά, η Ρωσία μπορεί και πάλι να επωφεληθεί. Μπορεί να υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός μεταξύ των δυνάμεων της ΕΕ που αντιτίθενται στην ολιγαρχική εξουσία και εκείνων που είναι καθοδηγούμενες από τους ολιγάρχες, κάτι που θα τροφοδοτήσει στις Βρυξέλλες την ολοένα και μεγαλύτερη "κόπωση για τη Μολδαβία”.

  Solovyov: Η Ρωσία έχει επενδύσει πολιτικά, οικονομικά και σε επίπεδο πληροφόρησης στο project με όνομα Igor Dodon, και συνεχίζει να τον υποστηρίζει. Καθώς η Μολδαβία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο πρόεδρος Dodon δεν έχει εξουσία να επηρεάσει τις εξελίξεις μέσα στη χώρα, αλλά είναι σε θέση να επισκέπτεται συχνά το Κρεμλίνο. Ο Vladimir Putin έχει γίνει βασικά η βασική εγχώρια πηγή πολιτικών πόρων του Μολδαβού προέδρου. Ο Putin τηρεί τις υποσχέσεις προς τον Dodon, ανοίγοντας τη ρωσική αγορά για το κρασί και τα φρούτα της Μολδαβίας και επιλύοντας τα προβλήματα των Μολδαβών μεταναστών στη Ρωσία. Αυτό γίνεται με την ελπίδα ότι το κόμμα του Dodon, οι  Σοσιαλιστές, θα κερδίσουν τις εκλογές της 24ης Φεβρουαρίου και θα αναλάβουν την εξουσία. Σε αυτή την περίπτωση η Μόσχα θα αποκτήσει μια δύναμη στο Κισινάου που θα φέρει εις πέρας κάτι για λογαριασμό της. Αλλά δεδομένης της κατάστασης της χώρας, δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι θα συμβεί.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie.ru/commentary/78426
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ