Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιαν-2018 11:50

  Το διεφθαρμένο ρωσικό δικαστικό σύστημα

  Το διεφθαρμένο ρωσικό δικαστικό σύστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Olga Romanova

  Προσφάτως, παρακολούθησα μία περίεργη δίκη που έτυχε μικρής προσοχής από τα ΜΜΕ. Ένας σημαντικός γραφειοκράτης, Dmitry Amuntw, δικαζόταν για υπεξαίρεση σε μια δικαστική αίθουσα γεμάτη με νέους ανθρώπους ντυμένους με κοστούμι, που κρατούσαν σημειώσεις για τα τεκταινόμενα.

  Στη διάρκεια της διαδικασίας, ο δικαστής διάβασε μια σειρά αναφορών του FSB κατονομάζοντας εκπροσώπους τραπεζών, γραφειοκράτες, ακόμη και έναν δικαστή, οι οποίοι είχαν όλοι σύνδεση με την υπόθεση.  Αυτοί που κρατούσαν σημειώσεις, φάνηκαν συγκεντρωμένοι, αλλά απαθείς. Καθώς ο δικαστής διάβαζε την αναφορά και ακουγόταν το ένα όνομα μετά το άλλο, ένας από αυτούς που κρατούσε σημειώσεις σταματούσε και ξεκινούσε ένας άλλος με μανία. Αυτοί οι παρατηεητές ήταν εκπρόσωποι όσων αναφερόταν στα reports της FSB. Μία από τελευταίες εκθέσεις ήταν για τον εναγόμενο, Dmitry Amunts, ο οποίος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια και θεωρήθηκε υπεύθυνος για ζημιές ύψους 28 δισ. ρουβλίων.

  Παρά τη σημασία του στο κράτος, ο Amunts αποδείχτηκε ότι είναι πιθανός ο πιο άκακος από όσους συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα της FSB για την International Industrial Bank, την Mezhprombank και τον τραπεζίτη Sergey Pugachev. Από όσους ακούστηκαν στη διαδικασία, ο Amuntw ήταν ο λιγότερο εμπλεκόμενος με την τράπεζα. Με το να επιβάλλουν πρόστιμο στον Amunts, ουσιαστικά μείωσαν το οικονομικό βάρος του Pugachev -οι ζημιές που προκάλεσε βρέθηκαν στα 75 δισ. ρούβλια. Επιπλέον, το διαστήριο ουσιαστικά χαρίστηκε σε αρκετές δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη, για τα οποία η επιβολή του νόμου μπορεί να είχε σοβαρές συνέπειες.

  Γιατί το δικαστήριο ενήργησε με αυτόν τον τρόπο; Η απάντηση μπορεί να βρεθεί σε έναν μπλεγμένο ιστό, που είναι το ρωσικό δικαστικό σύστημα, ιδιαίτερα οι δικαστές του.

  Η Galina Avanesova, πρώην δικηγόρος της Mezhprombank, είναι τώρα δικαστής στο Δικαστήριο της Μόσχας και μέλος του δικαστικού συμβουλίου αστικών υποθέσεων. Για κάποιο διάστημα, η ίδια είχε υπό τον έλεγχό της όλες τις νομικές συμφωνίες και διαδικασίες της Mezhprombank. Όταν η τράπεζα και ο Pugachev άρχισαν να έχουν προβλήματα, άφησε την εταιρεία για να γίνει δικαστής.

  Στην Mezhprombank, η Avanesova επέβλεπε το έργο της δικηγόρου Anna Sergeevna Golovenko, κόρης της προέδρου του Δικαστηρίου της Μόσχας, Olga Yegorova. Μετά από τη θητεία της στην Mezhprombank, η Golovenko εργάστηκε για τον Sergey Pugachev, ως επικεφαλής του νομικού τμήματος της Oboronprom Corporation. Αφότου ο Pugachev έφυγε από την Ρωσία, η Anna Sergeevna άρχισε να εργάζεται στη Rosneft.

  Λαμβάνοντας υπόψη το διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα της Ρωσίας, θα μπορούσε ο Amunts να είχε γλιτώσει την επταετή ποινή; Ή θα μπορούσε ο Alexei Ulyukayev, τον οποίο πήγε στα δικαστήρια η Rosneft, να αποφύγει την οκταετή του ποινή; Η τύχη τους ήταν προκαθορισμένη πολύ πριν εμφανιστούν στο δικαστήριο. Αυτές οι περιπτώσεις είναι σημαντικά διδάγματα στον αγώνα μας κατά της διαφθοράς και για ένα δίκαιο δικαστικό σύστημα στη Ρωσία.

  Το ρωσικό δικαστικό σύστημα παρέλυσε πριν από αρκετό καιρό. ¨Εάν παρακολουθήσουμε ποιους όρους χρησιμοποιουμε όταν συζητάμε τα προβλήματα των δικαστηρίων και του δικαστικού συστήματος, θα παρατηρήσουμε ότι προσφάτως ο όρος "δικαστικό σύστημα” κυριαρχεί του όρου "δικαστική εξουσία”, εξηγεί ο Vadim Klyuvgant, αντιπρόεδρος της δικηγορικής ένωσης της Μόσχας. "Η βασική πρόκληση είναι η αποκατάσταση της εξουσίας του δικαστηρίου”.

  Το 2013, το ινστιτούτο για το κράτος δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, διεξήγε μια έρευνα για τις βιογραφίες των Ρώσων δικαστών, η οποάια έριξε φως στη δομή της δικαστικής εξουσίας. Το 30% των δικαστών προερχόμταν από τη διοίκηση του διακστηρίου, το 21% από το γραφείο του εισαγγελέα και το 17% από υπηρεσίες ερευνών. Αυτό εξηγεί γιατί οι δικαστές θεωρούν εαυτούς ότι είναι επέκταση των αρχών επιβολής του νόμου και βοηθοί της αστυνομίας.

  Προσφάτως, το ινστιτούτο για το κράτος δικαίου ανέλυσε 2.369 αξιολογήσεις αιτήσεων για δικαστικές θέσεις στο διάστημα 2014-2015. Μεταξύ των για πρώτη φορά υποψηφίων, μόλις το 44% είχε περισσότερες από μία θέσεις στο παρελθόν, και το 56% είχε εμπειρία αποκλειστικά εντός της δικαστικής διοίκησης. Το 2015, το 73% των νέων δικαστών είχε καποτε απασχοληθεί στη διοίκηση. Η επικεφαλής του Δικαστηρίου της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει αυτή την πρακτική, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ξεκίνησε την καριέρα της ως γραμματέας του δικαστηρίου.

  Σύμφωνα με τα αρχεία του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο μέσος δικαστής δίνει μια ετυμηγορία not-guilty (αθώος) κάθε επτά χρόνια. Οι δικαστές κατανοούν ότι μια τέτοια απόφαση θα τύχει έφεσης και νέας έφεσης. Η κατάργηση μιας απόφασης είναι μια κηλίδα στο ιστορικό ενός δικαστή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις ή ακόμη και σε απολύσεις.

  Ο Vadim Volkov, ακαδημαϊκός διευθυντής του ινστιτούτου για το κράτος δικαίου, δήλωσε: "όταν κοιτάζουμε την πορεία της καριέρας των Ρ¨ωσων δικαστών, εμφανίζονται κάποιες αλήθειες. Μαθαίνουμε για το πρεστίζ των δικαστών σε σχέση με άλλα επαγγέλματα. Και μαθαίνουμε για τη σχέση της προεδρικής διοίκησης με το δικαστικό σύστημα”.

  Εν ολίγοις, βλέπουμε ότι το σύστημα δεν χρειάζεται εξωτερική εμπειρία. Δεν χρειάζεται έμπειρους δικηγόρους. Χρειάζεται αποτελεσματικό προσωπικό που ξέρει να ακολουθεί τις εντολές.

  Η ειλικρινής ανάλυση του ανώνυμου δικαστή που διαχειρίζεται το κανάλι "Just the Judge” (ως ένας μακροχρόνιος αναγνώστης, είμαι σίγουρη ότι ο συγγραφέας είναι στ αλήθεια δικαστής), επιβεβαιώνει αυτά τα συμπεράσματα:

  "Οι δικαστές είναι ο ίδιος όχλος που γεμίζει τα αστυνομικά τμήματα, ερευνά την χαμηλού επιπέδου διαφθορά, τους κλέφτες, τους τοξικομανείς, τους δολοφόνους και τους ληστές. Σε γενικές γραμμές, κανένας δεν έχει ανάγκη τους δικαστές. Ούτε ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου ούτε κανένας άλλος… Νομίζω ότι ένας αστυνομικός της περιφερειακής αστυνομίας έχει μεγαλύτερη προσωπικότητα από ό,τι έχουν οι δικαστές”.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegie.ru/commentary/75316

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ