Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Οκτ-2017 09:59

  Συρρικνώνεται η δύναμη του Κρεμλίνου (;)

  Συρρικνώνεται η δύναμη του Κρεμλίνου (;)
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Andrey Pertsev

  Οι πρόσφατες συγκεντρώσεις που διοργάνωσε ο Alexei Navalny έχουν αποδείξει το αδιανόητο: ότι ένας Ρώσος πολιτικός μπορεί να προσελκύσει πλήθη χιλιάδων χωρίς να έχει το χέρι βοηθείας του Κρεμλίνου ή κανέναν πραγματικό καταλύτη. Η περιοδεία εκστρατείας του Navalny ανά την Ρωσία ήταν εντυπωσιακή πετυχημένη, παρά την μη επιλεξιμότητά του για το αξίωμα του προέδρου. Από το Μουρμάνσκ μέχρι το Εκατερίνιμπουργκ και το Οσμκ -κανένα ιδιαιτέρως γνωστό για την πολιτική τους δραστηριότητα- το πλήθος συγκεντρώθηκε να ακούσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να μιλάει. Η περιοδεία του Navalny έχει αποδείξει στο καθεστώς του Putin και στο ρωσικό λαό την αυξανόμενη πολιτική του δύναμη.

  Ο Navalny δεν είναι ο μόνος στη ρωσική πολιτική που έχει δείξει την ισχύ του με αριθμούς. Οι διαδηλώσεις -κυρίως με τη μορφή ακτιβισμού του δρόμου- αποδεικνύουν όλο και περισσότερο ότι ο έλεγχος του Κρεμλίνου στην αντιπολίτευση, έχει αποδυναμωθεί. Το καθεστώς δεν έχει πλέον την πιο δυνατή φωνή ή τον τελευταίο λόγο στην πολιτική. Έχουν ανακύψει άλλοι φιλόδοξοι και αυτόνομοι παράγοντες, όπως ο Τσετσένος ηγέτης Ramzan Kadyrov και οι υπέρ-συντηρητικοί που εκπροσωπούνται από την βουλευτή της Δούμα, Natalya Poklonskaya.

  Οι υπέρ-συντηρητικοί δεν έχουν πολλές ανησυχίες για τις βίαιες διαμαρτυρίες. Αυτό έγινε σαφές από την αντίδρασή τους στη νέα ταινία Matilda του Alexei Uchitel, όταν έκαιγαν αυτοκίνητα και απειλούσαν να κλιμακώσουν τη βία στους κινηματογράφους. Οι εκπρόσωποι του καθεστώτος -ο εκπρόσωπος Τύπου του Putin, Dmitry Peskov, ο υπουργός Πολιτισμού Vladimir Medinsky, και μέλη της Δούμα- έχουν καταδικάσει τον βίαιο ακτιβισμό και συνέλαβαν τα περισσότερα ακραία μέλη του κινήματος. Ωστόσο οι υπέρ-συντηρητικοί δεν έχουν πτοηθεί. Η ρητορική του Poklonskaya συνεχίζεται, και πολλοί κινηματογράφοι αρνήθηκαν να προβάλλουν την ταινία και να βρεθούν αντιμέτωποι με φωτιά.

  Οι αρχές παρεμποδίστηκαν εξίσου από τις διαδηλώσεις υπέρ των Μουσουλμάνων Rohingya της Μιανμάρ στη Μόσχα και στο Γκρόζνι. Όταν ένας διαδηλωτής μπροστά από την πρεσβεία της Μιανμαρ συνελήφθη στο βίντεο με όπλο που κράδαινε με υπερηφάνεια, η στάση της αντιπολίτευσης ήταν σαφής: οι αρχές υποκύπτουν στη βία. Ο Ramzan Kadyrov και ένας αριθμός Ρώσων μουσουλμάνων έχει πάρει θέση αντιπολίτευσης στη Μόσχα αναφορικά με το ζήτημα των Rohingya, στο οποίο η Ρωσία με την Κίνα έχουν την ίδια στάση, όπως και η κυβέρνηση της Μιανμαρ. Ο Kadyrov θα υποστηρίξει το ρωσικό καθεστώς όσο η συμπεριφορά του είναι σε ευθυγράμμιση με τις πεποιθήσεις του. Το σημείο απόκλισης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα για το Κρεμλίνο.

  Η ισχύς του Κρεμλίνου έχει απομείνει στην ικανότητά του να διαχειρίζεται την πολυφωνική πλειοψηφία του Putin. Το έχει κάνει προσαρμόζοντας το μήνυμα του για να προσελκύσει διάφορες παρατάξεις, χάνοντας την ίδια του την ταυτότητα στην πορεία. Οι παρατηρητές του Κρεμλίνου θα μπορούσαν να διακρίνουν που βρίσκεται το καθεστώς, αναλύοντας τα μηνύματα που έρχονται από τη Μόσχα. Το καθεστώς έχει πάψει να είναι ένας αποτελεσματικός ηγέτης της ορχήστρας του, και με την κατάρρευση της ικανότητάς του να διαχειρίζεται τους υποστηρικτές του, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ρωγμές στο Κρεμλίνο.

  Ο αυξημένος ακτιβισμός των ριζοσπαστικών ακραίων ομάδων ήταν το πρώτο σημάδι της αδυναμίας του καθεστώτος. Το κέντρο δεν μπορούσε πλέον να κρατήσει την αντιπολίτευση εντός του επιτρεπόμενου πλαισίου, και μόλις ελευθερώθηκαν οι ριζοσπάστες άρχισαν να εκφράζουν τις απόψεις τους. Παράγοντες όπως ο Ramzan Kadyrov και η Natalya Poklonskaya, κατέχουν ένα δύσκολο έδαφος μεταξύ του καθεστώτος και των άκρων, που περιορίζεται από την ανοδική κινητικότητα στη δομή εξουσίας του Putin, αλλά που έχει ενθαρρυνθεί προσφάτως για να προκαλέσει ριζοσπαστικό ακτιβισμό.

  Η Poklonskaya ή ο Kadyrov μήπως προσπάθησαν να εκθέσουν την αδυναμία του Κρεμλίνου; Όχι. Το αντίθετο, επέλεξαν μάχες με το καθεστώς για να δείξουν τη δική τους ισχύ και ικανότητα να πιέσουν έναντι των εντολών από ψηλά. Αλλά το κράτος έχει παρασυρθεί στην αντίδρασή του, από τον μη συντονισμό στις τάξεις του, προκαλώντας τους προβοκάτορες να αμφισβητήσουν τον ηγέτη τους.

  Ποια θα είναι η τύχη των εξεγερμένων προσωπικοτήτων που αποκάλυψαν την αδυναμία του Κρεμλίνου; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τωρινή τσετσένικη ηγεσία χωρίς να προκαλέσει άλλον έναν πόλεμο στον Καύκασο. Ωστόσο οι δηλώσεις του Kadyrov το περασμένο έτος, πριν λήξει η θητεία του, υποδηλώνουν ότι αισθάνεται βαθιά αβεβαιότητα για τη θέση του. Ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτικών αξιωματούχων και αξιωματούχων στον τομέα της ασφάλειας έχουν ταχθεί εναντίον του, και υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι που περιμένουν να καλύψουν τη θέση του.

  Αντίθετα, δεν υπάρχουν αξιόλογες κοινωνικές οργανώσεις πίσω από την Natalya Poklonskaya. Ένας Putin του 2007 δεν θα είχε πρόβλημα να αποκαταστήσει το status quo βάζοντας την Poklonskaya πίσω στη θέση της, αλλά ο Putin του 2017 δεν μπορεί να το κάνει. Όσο το Κρεμλίνο δεν κατανοεί πλέον ποιες δυνάμεις είναι στην εξουσία στη Ρωσία, η επίθεση σε κάθε μία από αυτές τις ομάδες αποτελεί κίνδυνο. Τι θα γίνει αν αυτοί που καταλαμβάνουν τους δρόμους (Navalny, Kadyrov, και υπέρ-συντηρητικοί), είναι πραγματικά η πλειοψηφία;

  Θα ήταν τεράστιο λάθος να σκεφτεί κανείς ότι το καθεστώς είναι τώρα πιο αδύναμο από τους ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του. Μπορεί ακόμη να καταφύγει στη βία και να επαναφέρει τους επαναστάτες στην τάξη, και ελέγχει ακόμη τους μηχανισμούς εξουσίας -αλλά έχει χάσει το "νεύρο” να δρα αποφασιστικά. Οι ριζοσπάστες από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι στη σωστή θέση και είναι προετοιμασμένοι να πολεμήσουν για αυτές τις πεποιθήσεις.

  Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του καθεστώτος έχουν προκαλέσει περισσότερες ζημιές σε αυτό παρά στους αντιπάλους του. Κατά τη διαδικασία, οι μετριοπαθείς υποστηρικτές -που έχουν πάνω από όλα την σταθερότητα και την τάξη- έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι αρχές δεν μπορούν πλέον να τους προστατεύσουν από τους ριζοσπάστες. Καθώς η αντιπολίτευση κερδίζει δύναμη και αριθμούς, θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστική στους μετριοπαθείς που αναζητούν σταθερότητα.

  Τελικά, η τάξη που η πλειοψηφία ποθεί, δεν είναι στον ορίζοντα. Η αυξανόμενη ισχύς των ριζοσπαστικών παραγόντων έχει συγκρουστεί με ένα αδύναμο καθεστώς και έχει δημιουργήσει ζήτηση για μια εναλλακτική δύναμη, κάνοντας χώρο και άνοιγμα για την αντιπολίτευση. Το Κρεμλίνο δεν αντέχει να χάσει την λαϊκή στήριξη, και ως εκ τούτου μπορεί να αποφύγει τον περιορισμό του kadyrov και τον υπέρ-συντηρητικό ακτιβισμό. Περισσότερο ανησυχητικό για το καθεστώς είναι πως φοβάται να εμπλέξει τους υποστηρικτές του, επειδή μπορεί να αποδειχθούν πιο ισχυροί.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegie.ru/commentary/73277

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων