Β. Καζάς (Grant Thornton): Γιατί πρέπει να αλλάξει το μονοδιάστατο οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στον τουρισμό

Δευτέρα, 15-Απρ-2024 08:13

Β. Καζάς (Grant Thornton): Γιατί πρέπει να αλλάξει το μονοδιάστατο οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στον τουρισμό

Αποστολή στους Δελφούς - Ματίνα Χαρκοφτάκη

Την ανάγκη αλλαγής του μονοδιάστατου οικονομικού μοντέλου, το οποίο στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Grant Thornton Ελλάδας, Βασίλης Καζάς, μιλώντας στην κάμερα του Capital.tv, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

 Ξεχωρίζοντας μερικά βασικά μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου οι ελληνικές βιομηχανίες να συνεισφέρουν περαιτέρω στην ανάπτυξη, ο κ. Καζάς ανέφερε την σημασία των επενδύσεων στη μεταποίηση, τη βιομηχανική παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του πάγιου εξοπλισμού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν στην χώρα μας μόλις το 14% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 22%.

Παράλληλα, ο κ. Καζάς αναφέρθηκε και στη δυσκολία αξιοποίησης των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ υπογράμμισε ότι το μικρό μέγεθος που εμφανίζει η ελληνική βιομηχανία δε βοηθά στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, δυσκολεύει την πρόσβαση σε κεφάλαια καθώς και την είσοδο σε νέες αγορές.