Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Ιαν-2023 16:00

  Επενδυτικός οδηγός του Bloomberg Businessweek: 50 εταιρείες που αξίζουν την προσοχή μας το 2023

  Επενδυτικός οδηγός του Bloomberg Businessweek: 50 εταιρείες που αξίζουν την προσοχή μας το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόδοση - Επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  Το Bloomberg Intelligence παρακολουθεί περίπου 2.000 εταιρείες σε τομείς οι οποίοι κυμαίνονται από τις επικοινωνίες και τα εμπορεύματα μέχρι τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα τρόφιμα.

  Το BI εντόπισε 50 εξ αυτών οι οποίες δικαιολογούν μια πιο προσεκτική ματιά φέτος, καθώς γι’ αυτές υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις και επερχόμενοι παράγοντες που μπορούν να φέρουν καταλυτικές αλλαγές.

  Οι αναλυτές μας εξετάζουν παράγοντες όπως οι προοπτικές ανάπτυξης, η ανθεκτικότητα σε πληθωριστικό περιβάλλον, οι αλλαγές στα ανώτατα διοικητικά κλιμάκια και τα σχέδια για νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

  Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι φυσικά σημαντική παράμετρος, όπως και η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, οι προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού της τεχνολογίας, η φθίνουσα αγορά ακινήτων της Κίνας και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19.

  Οι 50 εταιρείες που αξίζουν την προσοχή μας το 2023

  Adidas (Υποδήματα)

  Μολονότι έχει "στραβοπατήσει" τελευταία, το 2023 υπόσχεται να αποτελέσει σημείο καμπής καθώς φέρνει έναν νέο CEO (Bjorn Gulden της Puma). Η Adidas στοχεύει σε αύξηση ετήσιων πωλήσεων κατά τουλάχιστον 8% και περιθώριο λειτουργικού κέρδους 12%-14% έως το 2025, με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ της δραστηριότητάς της. Οι δυσκολίες περιλαμβάνουν τον τερματισμό της συνεργασίας Yeezy με τον Ye και την αβεβαιότητα για την Κίνα.

  Adnoc Distribution (Ενέργεια)

  Η αυξανόμενη επισκεψιμότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στην οποία βοήθησε και το Μουντιάλ του Κατάρ, πρόκειται να ενισχύσει τους όγκους καυσίμων και τα λειτουργικά κέρδη για την "πρατηριούχο" της Μέσης Ανατολής. Η αγορά φαίνεται να υποεκτιμά την ισχυρή προοπτική κερδοφορίας και ανάπτυξης της εταιρείας, υπό ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και την έγκαιρη επέκτασή της σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο.

  Airbus (Αεροναυπηγική-Άμυνα)

  Η πορεία του κατασκευαστή αεροσκαφών φαίνεται πιο ξεκάθαρη, με αυξήσεις δαπανών για την ευρωπαϊκή άμυνα και τη βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων που υποστηρίζουν τις δυνατότητες κατασκευής εμπορικών αεροσκαφών. Η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων είναι το κλειδί για την αύξηση της παραγωγής του εξαιρετικά κερδοφόρου A320, με στόχο τα 45 αεροσκάφη ανά μήνα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περισσότερα από 60 το β’ εξάμηνο του έτους. 

  Airports of Thailand (Ταξίδι-Αναψυχή)

  Η ανάκαμψη στις λιανικές και αφορολόγητες πωλήσεις του φορέα εκμετάλλευσης αεροδρομίων θα μπορούσε να υπονομευθεί από τις αλλαγές στο μείγμα επισκεπτών και στα πρότυπα δαπανών, με αποτέλεσμα τα έσοδα να υπολείπονται των προβλέψεων κατά 15%. Οι τουρίστες από τη νοτιοανατολική Ασία τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα και η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει λόγω πληθωρισμού. Ελπίδα οι ιστορικά υψηλότερες δαπάνες Κινέζων επισκεπτών, όταν επιστρέψουν σε προορισμούς όπως η Μπανγκόκ, το Τσιάνγκ Μάι και το Πουκέτ.

  Aker BP (Ενέργεια)

  Ακόμη και χρησιμοποιώντας μια συντηρητική πρόβλεψη για 90$ το βαρέλι, η μέση εκτίμηση για τη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών από τον σκανδιναβικό παραγωγό πετρελαίου φαίνεται χαμηλή για το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανές υψηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις του μετοχικού του κεφαλαίου. Ένα τακτικό μέρισμα 2,50$ είναι πιθανό και ένα ειδικό μέρισμα είναι επίσης εφικτό. Σημειώνεται ο διπλασιασμός επιχειρησιακής κλίμακας της Aker BP από την εξαγορά της Lundin.

  Allison Transmission (Μεταφορικός εξοπλισμός)

  Τα κέρδη του κατασκευαστή εξοπλισμού για φορτηγά το 2023 θα μπορούσαν να απογοητεύσουν, με τα κέρδη ανά μετοχή να αναμένεται να είναι περισσότερο από 10% κατώτερα των προβλέψεων. Η ανάλυση του BI εντοπίζει ασθενέστερη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με διαρθρωτικά υψηλότερες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης για ηλεκτρικά οχήματα (EV). Μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά για προϊόντα EV απειλεί το κυρίαρχο μερίδιο της Allison στον κομβικό κλάδο μεσαίων και βαρέων οχημάτων.

  Amgen (Υγεία-Βιοτεχνολογία)

  Οι προσδοκίες ήταν ρόδινες για το φάρμακο-ορόσημο για τον καρκίνο του πνεύμονα, Lumakras, ωστόσο η ανάλυση του BI είναι πιο απαισιόδοξη, προβλέποντας ότι οι πωλήσεις θα μπορούσαν να κινηθούν έως και 30% χαμηλότερα των προβλέψεων τα επόμενα τρία χρόνια. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ζήτησε περισσότερα δεδομένα και οι ανταγωνιστές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εισέλθουν στην αγορά φέτος.

  ASML (Τεχνολογία-Ηιαγωγοί)

  Οι φόβοι των επενδυτών σχετικά με τον αντίκτυπο των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας και των εμπορικών περιορισμών στην τεχνολογία στον κορυφαίο κατασκευαστή εξοπλισμού ημιαγωγών στον κόσμο φαίνονται υπερβολικοί. Η ανάλυση του BI δείχνει ότι η ASML θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες πωλήσεις κατά περίπου 25% το 2023, ξεπερνώντας τις μέσες προβλέψεις και πολλούς ανταγωνιστές. Κατέχει δεσπόζουσα θέση σε εξοπλισμό αιχμής και έχει περιορισμένη έκθεση στην ηπειρωτική Κίνα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

  BNP (Χρηματοοικονομικά-Τράπεζες)

  Η γαλλική τράπεζα φαίνεται ότι θα είναι μία από εκείνες με τις κορυφαίες επιδόσεις στην Ευρώπη το 2023. Η δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους, η έκθεση στην εταιρική τραπεζική και γενικά οι καλύτερες προσδοκίες εσόδων την κάνουν να ξεχωρίζει. Η ολοκλήρωση της πώλησης της BankWest και η αναδιάταξη εσόδων ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ευρώπη υποδηλώνουν επίσης εξαγορές, μερίσματα και συγχωνεύσεις ως πρόσθετους καταλύτες.

  Brown-Forman (Ποτά)

  Η παραγωγός ουίσκι είναι έτοιμη να ξεπεράσει τις μέσες προβλέψεις για πωλήσεις και κέρδη κατά μεγάλο ποσοστό φέτος. Το χαρτοφυλάκιο οινοπνευματωδών, το οποίο περιλαμβάνει το Jack Daniel's, βρίσκεται σε πορεία ταχέων κερδών, καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν σε μπαρ και εστιατόρια. Τα περιθώρια θα μπορούσαν επίσης να ενισχυθούν από την αυξανόμενη έμφαση στα bourbon υψηλής τιμής όπως το Woodford Reserve και το Old Forester και στις τεκίλες.

  CATL (Μπαταρίες Ηλ. Οχημάτων)

  Τα κέρδη για τον μεγαλύτερο κατασκευαστή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο πρόκειται να αποτελέσουν θετική έκπληξη το 2023. Οι προσδοκίες για υψηλότερες τιμές μπαταριών, χαμηλότερο κόστος λιθίου και βιώσιμη ανάκαμψη για τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων καθοδηγούν την ανάλυση σεναρίων του BI. Οι πρόσφατες περικοπές στις μέσες εκτιμήσεις μεικτού περιθωρίου για το 2023 φαίνονται υπερβολικές, με το κόστος των πρώτων υλών πιθανόν να υποχωρεί καθώς θα προχωρά η χρονιά.

  CF Industries (Χημικά Προϊόντα)

  Μια εκτεταμένη παγκόσμια κρίση εφοδιασμού στο φυσικό αέριο -που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αζώτου, απαραίτητου στους αγρότες- μπορεί να δώσει στην κατασκευάστρια λιπασμάτων με έδρα τις ΗΠΑ μια παρατεταμένη ώθηση ταμειακών ροών. Η πρόσβαση της CF σε αμερικανικό φυσικό αέριο χαμηλού κόστους θα τη βοηθήσει να κατακτήσει υψηλότερα περιθώρια κέρδους από τους περισσότερους Ευρωπαίους και Ασιάτες ανταγωνιστές της. 

  China Gas (Κοινή ωφέλεια)

  Οι συναινετικές προβλέψεις για τα κέρδη της China Gas για το λογιστικό έτος 2023-24 δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ανάκαμψη της ζήτησης και στην αύξηση του όγκου των κατοικιών και πολύ μικρή στην αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου και στην καθυστερημένη προσαρμογή από πλευράς κινεζικής κυβέρνησης των τιμολογίων φυσικού αερίου. Το σενάριο του BI εστιάζει σε συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους, που θα μπορούσε να μειώσει τις προβλέψεις έως και κατά ένα τρίτο.

  Chubb (Ασφάλειες)

  Η εταιρεία ασφάλισης περιουσίας είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και ίσως ένας από τους καλύτερους ασφαλιστές. Το BI πιστεύει ότι η θέση και η τεχνογνωσία της θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ανοδικών κερδών φέτος. Η δραστηριότητα της Chubb δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην αύξηση των τιμών. Η, δε, ασυνήθιστα μεγάλη έκθεσή της σε Λατινική Αμερική και Ασία συμβάλλει στη διαφοροποίηση κινδύνου της.

  Cognizant (Υπηρεσίες IT)

  Η αύξηση των πωλήσεων του συμβούλου υπηρεσιών πληροφορικής το 2023 κινδυνεύει να υπολείπεται των προβλέψεων κατά 7%. Η εταιρεία δεν είναι τόσο καλά τοποθετημένη όσο οι ομόλογές της ώστε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες διαρθρωτικής ανάπτυξης από τις ψηφιακές υπηρεσίες και υποφέρει από το χειρότερο ποσοστό φθοράς του κλάδου. Η ανάλυση του BI δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος 10% για τα λειτουργικά έσοδα και τις προβλέψεις κερδών το 2023.

  Computer Share (Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες)

  Η πάροχος μητρώων μετοχών για τον επενδυτικό κλάδο πρόκειται να επωφεληθεί από την αύξηση των επιτοκίων. Τα κέρδη της εταιρείας βασίζονται στα έσοδα που παράγονται από υπόλοιπα πελατών, τα οποία είναι κυρίως σε δολάρια ΗΠΑ, λίρες Βρετανίας, δολάρια Καναδά και δολάρια Αυστραλίας. Η απόδοση αυτών των συμμετοχών θα μπορούσε να εκτιναχθεί, βοηθώντας την Computershare να ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς για τα κέρδη του 2023 έως και κατά 40%.

  Constellation Brands (Ποτά)

  Η εταιρεία παραγωγής ποτών μπορεί να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023 για να επιταχύνει την ανάπτυξη. Έχει πλέον σημαντικά μεγαλύτερη ευελιξία για αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επέκταση του πεδίου δραστηριότητας στην μπίρα, την προσθήκη κλίμακας στο τμήμα κρασιού και οινοπνευματωδών και πιθανώς την επιδίωξη μιας μετασχηματιστικής συμφωνίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει διεθνές αποτύπωμα.

  Cooper Cos. (Υγεία-Όραση)

  Η αυξημένη ανάπτυξη στην αγορά φακών επαφής και τα υψηλότερα ποσοστά μυωπίας θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή στην εταιρεία φροντίδας ματιών φέτος. Μια συναινετική πρόβλεψη για μεσαία μονοψήφια αύξηση των εσόδων φαίνεται πολύ συντηρητική με βάση την έρευνα οφθαλμικής φροντίδας του BI, η οποία έδειξε περιθώρια επέκτασης με πιο ακριβές καθημερινές λύσεις. Τα νέα προϊόντα της Cooper Cos. για την επιβράδυνση της μυωπίας για παιδιά μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη.

  CR Beer (Ποτά)

  Η κερδοφορία της ιδιοκτήτριας της Snow, του brand μπίρας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, φαίνεται ότι θα δεχθεί πλήγμα. Η ανάλυση του BI υποδηλώνει ότι η πρόβλεψη για αύξηση του περιθωρίου κέρδους της ζυθοποιίας το 2023 υποτιμά τον αρνητικό αντίκτυπο του αυξημένου κόστους για υλικά όπως το κριθάρι και για συσκευασία, καθώς και τις υψηλότερες δαπάνες για μάρκετινγκ σε premium προϊόντα.

  cr beer

  CrowdStrike (Τεχνολογία-Λογισμικό)

  Η πάροχος λογισμικού εταιρικής κυβερνοασφάλειας βρίσκεται σε θέση να λάβει αυξημένο μερίδιο από παραδοσιακούς ανταγωνιστές, καθώς ο πολλαπλασιασμός συσκευών εκτός εταιρικών firewall ενισχύει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της. Τα μοντέλα του BI δείχνουν αύξηση 30% στις πωλήσεις για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, λόγω της επεκτεινόμενης σειράς προϊόντων, της αύξησης των πωλήσεων μέσω συνεργατών όπως το Amazon Web Services και του αυξανόμενου κινδύνου κυβερνοεπιθέσεων.

  Disney (ΜΜΕ)

  Η χρονιά του κολοσσού των μέσων επικοινωνίας θα μπορούσε να είναι μια ιστορία δύο μισών. Με τις μετοχές της Disney να πέφτουν περίπου 50% από το υψηλό τους του 2021, η αγορά επικεντρώνεται στο κόστος περιεχομένου, τον αυξημένο ανταγωνισμό και τους κινδύνους ύφεσης των θεματικών πάρκων - ανησυχίες που μπορεί να παραμείνουν τους πρώτους μήνες του 2023. Μια αναδιοργάνωση της στρατηγικής της στο stresming θα μπορούσε να αρχίσει να αποδίδει καρπούς στο δεύτερο εξάμηνο. 

  Ebay (Ηλ. εμπόριο)

  Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του μεριδίου στο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής μέσω εγγυήσεων γνησιότητας και πιστοποίησης αγοράς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα έσοδα να αυξηθούν πολύ πάνω από τις προσδοκίες. Η ενοποίηση των πληρωμών και η προσθήκη πληρωμένων καταχωρίσεων ενισχύουν επίσης το ποσοστό προμήθειας που διακρατεί η EBay. Μια νέα εστίαση στη διαφήμιση και στην πώληση ανακαινισμένων αντικειμένων είναι επίσης θετικές κινήσεις.

  ebay

  Emerson (Ηλεκτρικός Εξοπλισμός)

  Η ισχυρή δύναμη στον χώρο του ηλεκτρικού εξοπλισμού εξαρτάται σημαντικά από τον ενεργειακό τομέα, όπου μια προοπτική για μακροπρόθεσμα αυξημένες τιμές θα μπορούσε να οδηγήσει σε κέρδη άνω των μέσων εκτιμήσεων. Ένα ρεκόρ παραγγελιών για εξοπλισμό βιομηχανικού αυτοματισμού της προμηνύεται επίσης καλό για το 2023 και ένα πολυετές σχέδιο για τον περιορισμό του κόστους μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Givaudan (Τρόφιμα)

  Παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη για τον κατασκευαστή γεύσεων και αρωμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το 2023 φαίνεται ότι θα αποτελέσει πρόκληση, καθώς η ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση και το αυξανόμενο κόστος αναγκάζουν τους βασικούς πελάτες της να εξετάζουν εξονυχιστικά πρωτοβουλίες για νέα προϊόντα. Οι καινοτόμες εισαγωγές νέων προϊόντων, οι οποίες είναι δομικού χαρακτήρα για την αύξηση των πωλήσεων της Givaudan, θα μπορούσαν να σταματήσουν προσωρινά.

  Glencore (Εξορύξεις)

  Τα κέρδη της εξορυκτικής φαίνονται πιο ανθεκτικά από εκείνα των ανταγωνιστών της, ωστόσο η αποτίμησή της είναι η πιο συμπιεσμένη σε σχέση με τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Η Glencore είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία εξόρυξης με σημαντική έκθεση στον άνθρακα, καθώς οι κλιματικές ανησυχίες έχουν περικόψει τις επενδύσεις σε νέα ορυχεία. Με τις τιμές να αυξάνονται, ο άνθρακας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% των λειτουργικών κερδών της εταιρείας.

  HendersonLand (Real Estate)

  Η κατασκευάστρια ακινήτων στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να υποστεί διπλό πλήγμα φέτος από την αποδυνάμωση των πωλήσεων κατοικιών στην περιοχή και από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Οι μέσες προσδοκίες ότι μια αύξηση στις αποπερατώσεις νέων κατοικιών θα μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κερδών φαίνεται πιθανό να μην επαληθευτούν. Τα ποσοστά πώλησης μικρότερων μονάδων ενδέχεται να παραμείνουν αδύναμα.

  ΚΕ Holdings (Real Estate)

  Η μεγαλύτερη μεσιτική ακινήτων της Κίνας κινδυνεύει να χάσει τις μέσες προβλέψεις κερδών για το 2023, καθώς η επιφυλακτικότητα μεταξύ των υποψήφιων πελατών εμποδίζει την ανάκαμψη των εσόδων. Οι αναβολές των αγοραστών απειλούν να περιορίσουν την ανάπτυξη των αγορών κατοικιών, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια εσόδων άνω του 15% και απογοήτευση σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή κατά 30%.

  Lilly (Φάρμακα)

  Η φαρμακοβιομηχανία ευελπιστεί σε μια μεγάλη χρονιά: οι προσδοκίες πωλήσεων για το νέο της φάρμακο για τον διαβήτη, Mounjaro, θα μπορούσαν να αποδειχθούν συντηρητικές και η έγκριση του φαρμάκου για τη θεραπεία της παχυσαρκίας μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρείας. Νέα φάρμακα για καρκίνο, ψωρίαση και ελκώδη κολίτιδα λογικά θα ενισχύσουν τις πωλήσεις. Ωστόσο, οι προβλέψεις για το κόστος του φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ δημιουργούν κινδύνους.

  Luxshare Precision (Ηλεκτρονικά)

  Η κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών θα μπορούσε να είναι ένας από τους ελάχιστους προμηθευτές της Apple που θα κερδίζει σταθερά μερίδιο αγοράς, καθώς ο κολοσσός των υπολογιστών κινείται προς διαφοροποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού του. Το BI πιστεύει ότι η Luxshare θα μπορούσε να λάβει έως και το 25% των παραγγελιών συναρμολόγησης iPhone έως το 2025, έναντι περίπου 6% επί του παρόντος.

  LVMH (Είδη πολυτελείας)

  Η κατασκευάστρια ειδών πολυτελείας φαίνεται έτοιμη για ένα ισχυρό 2023, με την Κίνα να χαλαρώνει τους περιορισμούς κατά της Covid-19 και την παγκόσμια ανάκαμψη των ταξιδιών και του τουρισμού να κερδίζει ρυθμό. Τα έσοδα της LVMH θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 20%, με τις μεγαλύτερες συνεισφορές να προέρχονται από κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα-καλλυντικά και DFS, Sephora. 

  MediaTek (Ημιαγωγοί)

  Η επέκταση της κατασκευάστριας τσιπ στο τμήμα των premium επεξεργαστών smartphone επιταχύνεται και το BI πιστεύει ότι λογικά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων το 2023 σε σχέση με την ηγέτιδα του κλάδου, Qualcomm. Το σχέδιο της MediaTek να κυκλοφορήσει προϊόντα συστήματος σε τσιπ υψηλότερης απόδοσης και πιο οικονομικά αποδοτικά (σειρές Dimensity 8000 και 9000) για smartphone 5G θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να κερδίσει μερίδιο αγοράς. 

  Medtronic (Ιατρικός εξοπλισμός)

  Η κυκλοφορία στις ΗΠΑ της νέας θεραπείας της εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού για την υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσε να είναι η συνταγή που απαιτείται για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης. Η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που είναι έτοιμη για έγκριση από τον FDA το 2023, αφαιρεί νεύρα από τη νεφρική αρτηρία για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η αγορά για μια τέτοιου τύπου θεραπείας της υπέρτασης θα μπορούσε να αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια έως το 2026.

  Meta (Διαδίκτυο)

  Η μητρική του Facebook είχε ένα δύσκολο 2022, αλλά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει φέτος μπορεί να είναι ακόμη πιο τρομακτικές - και οι συναινετικές εκτιμήσεις για το περιθώριο κέρδους φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες. Η Meta αντιμετωπίζει απότομη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της διαφημιστικής της δραστηριότητας και υψηλότερο λειτουργικό κόστος που συνδέεται με το τμήμα Reality Labs. Το σενάριο του BI υποδηλώνει ότι η αύξηση των κερδών θα μπορούσε να αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 10% για το 2023.

  Microsoft (Λογισμικό)

  Η ανάκαμψη των δαπανών για το cloud computing μετά από μια επιβράδυνση θα μπορούσε να προκαλέσει ανοδικές εκπλήξεις τα επόμενα δύο χρόνια για τη Microsoft, με το δεύτερο εξάμηνο του 2023 να είναι έτοιμο να αποτελέσει θετικό σημείο καμπής. Αν και οι αδύναμες οικονομικές συνθήκες πιθανότατα θα βλάψουν τα έσοδα στο α’ εξάμηνο, το BI πιστεύει ότι οι οιωνοί για τις πωλήσεις του δεύτερου εξαμήνου είναι καλοί.

  microsoft

  Netflix (ΜΜΕ)

  Οι προσδοκίες για τα έσοδα του παρόχου streaming εμφανίζονται συντηρητικές για το 2023. Η ανάλυση του BI δείχνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρόσθετα έσοδα και πιθανή αύξηση πωλήσεων περίπου 11%, έναντι της μέσης πρόβλεψης για 8%. Η διαφήμιση λογικά θα υποστηρίξει υψηλότερο μέσο όρο εσόδων ανά χρήστη, αντισταθμίζοντας τυχόν κανιβαλισμό εσόδων από συνδρομές που θα υποβαθμίζονται σε φθηνότερο πρόγραμμα.

  Novo Nordisk (Φάρμακα)

  Η αγορά φαίνεται να υποτιμά τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες πωλήσεων και κερδών των φαρμάκων για τον διαβήτη και την παχυσαρκία της Novo Nordisk. Η εταιρεία θα δει να επιλύονται τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας μαζί με μια αύξηση πωλήσεων το 2023. Επιπλέον, το Mounjaro της Lilly (παρόμοιο φάρμακο) και μια γρήγορη έγκριση από την FDA ενός άλλου σχετικού προϊόντος ενδέχεται να φέρουν μεγαλύτερη προσοχή σε αυτή την κατηγορία σκευασμάτων.

  Orange (Τηλεπικοινωνίες)

  Ο γαλλικός πάροχος τηλεπικοινωνιών βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσφέρει θετικές εκπλήξεις μερισμάτων το 2023, με την ανάλυση του BI να δείχνει ότι η διανομή 2022-24 θα ξεπεράσει τις προβλέψεις κατά περισσότερο από 20%. Οι καλύτερες ταμειακές ροές βρίσκονται στο επίκεντρο των ισχυρότερων αποδόσεων για τους μετόχους, ενισχύοντας την τακτικότητα πληρωμής μερισμάτων. Ένα ειδικό μέρισμα είναι επίσης μέρος του σεναρίου.

  Penske (Λιανική οχημάτων)

  Παρόλο που η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, ο λιανοπωλητής αυτοκινήτων ηγείται μιας ολοένα και πιο κερδοφόρας δραστηριότητας, ακροβατώντας μεταξύ πωλήσεων καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που υποστηρίζονται από την προσοδοφόρα μονάδα σέρβις του. Οι διακοπές εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία μείωσαν τα μεγάλα αποθέματα απούλητων νέων αυτοκινήτων, ενισχύοντας την κερδοφορία. Ταυτόχρονα, η Penske μετακινεί το μείγμα της προς τα αυτοκίνητα υψηλότερης κατηγορίας, τα οποία θα βοηθήσουν να ωθήσει τα κέρδη της άνω των προβλέψεων το 2023.

  penske

  Porsche (Αυτοκινητοβιομηχανία)

  Με την αρχική δημόσια προσφορά του Σεπτεμβρίου, η κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων είχε μια αξιοσημείωτη χρονιά. Το 2023, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο σημαντικό, καθώς η Porsche επιταχύνει τη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελούν το 45% των πωλήσεων ήδη από το 2025. Σύντομα θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέες πρόοδοι λογισμικού και τεχνολογικοί συνεργάτες για να βοηθήσουν στη μετάβαση. 

  Prudential (Ασφάλειες)

  Αφού εγκατέλειψε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ το 2021 και έχασε διευθύνοντα σύμβουλο και οικονομικό διευθυντή πέρυσι, η εταιρεία ασφαλειών ζωής με επίκεντρο την Ασία είναι έτοιμη για ανάκαμψη. Ένας νέος CEO αναλαμβάνει καθήκοντα τον Φεβρουάριο και η χαλάρωση της πολιτικής Covid Zero από το Πεκίνο θα μπορούσε να επιταχύνει τη δραστηριότητα εκεί. Το BI πιστεύει ότι οι συναινετικές εκτιμήσεις κερδών ενδέχεται να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του έτους.

  Repsol (Ενέργεια)

  Με τη δύναμή της στη διύλιση και στο φυσικό αέριο, η ισπανική ενεργειακή εταιρεία βρίσκεται σε καλή θέση εκκίνησης για το 2023. Περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής της προσανατολίζονται στο φυσικό αέριο, ενώ έχει μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων σε διυλισμένα προϊόντα απ’ ό,τι οι ανταγωνίστριές της. Δεδομένης της αυξημένης κερδοφορίας της, η ανάλυση του BI υποδηλώνει ότι οι προβλέψεις είναι πολύ συντηρητικές.

  Shaftesbury Capital (Real Estate)

  Η ιδιοκτήτρια ακινήτων στο West End του Λονδίνου κινδυνεύει να δει την αξία του χαρτοφυλακίου του να πέφτει καθώς τα επιτόκια αυξάνονται, ωστόσο το σενάριο του BI δείχνει ότι η πτώση μπορεί να είναι μόνον 20%, έναντι του 40% που εκτιμά η αγορά. Η δραστηριότητά της έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει πιο γρήγορα από εκείνη των ανταγωνιστών της, εάν υπάρξει ανάκαμψη αργότερα φέτος, καθώς οι τρέχοντες κίνδυνοι ύφεσης τελικά εξασθενούν.

  Singapore Airlines (Μεταφορές)

  Λειτουργώντας περίπου στο 75% των επιπέδων του 2019, ο εμβληματικός αερομεταφορέας θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προβλέψεις για τα κέρδη του φέτος. Η αύξηση της χωρητικότητας επιβατών, η μεγάλη ζήτηση για ταξίδια σε όλες τις κατηγορίες καμπίνας, τα αυξημένα επίπεδα τιμολόγησης φορτίου και το χαμηλότερο κόστος καυσίμων αναμένεται να υποστηρίξουν υψηλότερα κέρδη. Οι ισχυρές ταμειακές ροές ενδέχεται επίσης να επιτρέψουν την εξαγορά ενός μετατρέψιμου ομολόγου που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Sonos (Ηλεκτρονικά)

  Η κατασκευάστρια έξυπνων ηχείων αντιμετωπίζει μια υπόθεση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ με αφορμή μια πατέντα και αντίπαλο την Google, ωστόσο το BI είναι αισιόδοξο ότι η Sonos θα κερδίσει τη διαμάχη, η οποία πηγαίνει σε δίκη τον Μάιο. Εάν εξασφαλίσει μια συμφωνία δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προβλέψεις για τα EBITDA της κατά τουλάχιστον 20%. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος μιας μεγάλης αποζημίωσης θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Google να συμβιβαστεί.

  SSAB (Χάλυβας)

  Η αποδυνάμωση της ζήτησης μπορεί να αναδείξει τις αμυντικές οικονομικές ιδιότητες αυτής της ευρωπαϊκής χαλυβουργίας. Είναι σε καλύτερη θέση για προστασία κερδών απ’ ό,τι σε προηγούμενες οικονομικές πτώσεις, χάρη στον εξορθολογισμό της πιο κυκλικής ευρωπαϊκής μονάδας της, τα ισχυρά περιθώρια κέρδους στο εξειδικευμένο τμήμα ειδικού χάλυβα και στην έκθεση εσόδων σε προϊόντα βαριάς πλάκας, όπου η προσφορά έχει περιοριστεί λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Suncorp (Ασφάλειες)

  Η αυστραλιανή ασφαλιστική είναι σε θέση να πληρώσει σημαντικά μερίσματα στους μετόχους της έως τον Ιούνιο του 2023. Μια συμφωνία για την πώληση της τραπεζικής της μονάδας στην ANZ, το πλεόνασμα κεφαλαίου λόγω κανονιστικών απαιτήσεων και ο δείκτης αποπληρωμής στο υψηλό όριο του εύρους 60%-80% θα μπορούσε να αθροιστεί σε διανομές 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (4 δισ. δολ.). Το ποσό ισοδυναμεί με περίπου το 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

  TSMC (Ημιαγωγοί)

  Το μεγαλύτερο χυτήριο ημιαγωγών στον κόσμο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια κυκλική ύφεση της αγοράς καλύτερα από τους ανταγωνιστές του. Η ανάλυση του BI δείχνει αύξηση πωλήσεων σε διψήφιο εύρος για το 2023, έναντι μέσης πρόβλεψης 8%. Η δεσπόζουσα θέση στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας γενιάς τεχνολογίας σμίκρυνσης και συσκευασίας chipset, αναμένεται να υποστηρίξει την τιμολογιακή ισχύ της εταιρείας και μια ισχυρή ανάκαμψη.

  Universal Display (Ηλεκτρονικά)

  Η εμπορευματοποίηση της καινοτόμου τεχνολογίας μπλε εκπομπών της εταιρείας φωτισμού smartphone και τηλεοράσεων OLED θα μπορούσε να επιταχυνθεί το 2023 με νέες υιοθετήσεις της. Το BI αναμένει ότι η Εκθεσιακή Εβδομάδα του κλάδου στο Λος Άντζελες τον Μάιο θα φέρει ενημέρωση από τη Samsung σχετικά με τα σχέδια ενσωμάτωσης της οθόνης smartphone (ενδέχεται να υπάρξουν παρόμοιες εξελίξεις με τα iPhone). Ως αποτέλεσμα, οι προσδοκίες εσόδων και κερδών θα αυξηθούν.

  Vestas (Ανεμογεννήτριες)

  Η προμηθεύτρια ανεμογεννητριών θα έχει μέση ετήσια αύξηση 7% σε παραγόμενη ισχύ γιγαβάτ έως το 2025. Οι αυξημένες τιμές καυσίμων με βάση τον άνθρακα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η αυξημένη υποστήριξη από ΗΠΑ και Ευρώπη στις ΑΠΕ και η επιτάχυνση της υπεράκτιας αιολικής αγοράς ενισχύουν αυτό το σενάριο. Η πτώση των τιμών του χάλυβα ενισχύει την πιθανότητα ισχυρών λειτουργικών κερδών για το 2023.

  vestas

  Vinci (Υποδομές)

  Η φιλόδοξη κλίμακα των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε υποδομές υπόσχεται στη Vinci κορυφαία ανάπτυξη και ανθεκτικότητα στην ύφεση. Το σενάριο του BI δείχνει διψήφια αύξηση εσόδων από τις παραχωρήσεις της (αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου και διάφοροι ευρωπαϊκοί αυτοκινητόδρομοι με διόδια) και από ενεργειακά πρότζεκτ, οδηγώντας τα λειτουργικά κέρδη πολύ πάνω από τις τρέχουσες προσδοκίες για φέτος και για το 2024.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ