Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 23-Οκτ-2021 09:22

  Το γκολ της Βραζιλίας στις e-πληρωμές

  Βραζιλία ηλεκτρονικές πληρωμές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόδοση- επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  Ένα απόγευμα Κυριακής, σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση στο κέντρο της Μπραζίλια, μια γυναίκα ζητά χρήματα από διερχόμενους οδηγούς. Η χαρτονένια πινακίδα της, στα πορτογαλικά, γράφει: "Χρειάζομαι βοήθεια. Πεινάω. Δέχομαι Pix".

  Το Pix, σύστημα που επιτρέπει ταχείες μεταφορές χρημάτων μέσω smartphone, έχει γίνει πανταχού παρόν τους 11 μήνες από τότε που το εισήγαγε η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας. Το μόνο που χρειάζεται για την αποστολή μετρητών σε κάποιον είναι ένα απλό "κλειδί", όπως μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένας αριθμός τηλεφώνου. Παρόμοιο με το ιδιωτικό Zelle στις ΗΠΑ, το Pix λειτουργεί διαμέσου πολλαπλών εφαρμογών τραπεζών και άλλων υπηρεσιών ψηφιακού πορτοφολιού.

  Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον μία φορά από 110 εκατομμύρια Βραζιλιάνους και περίπου 89 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν μετακινηθεί μέσω του δικτύου του. Η Βραζιλία καταγράφει πλέον περισσότερες άμεσες μεταφορές χρημάτων από τις ΗΠΑ.

  Το λανσάρισμα του Pix αποδείχθηκε καλά τοποθετημένο στον χρόνο. Με τις επιχειρήσεις κλειστές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χρήση μετρητών μειώθηκε κατά 25% το 2020, σύμφωνα με έκθεση της FIS. Η "μαύρη" εργασία άνθισε, αντιπροσωπεύοντας το 80% των νέων θέσεων εργασίας που προστέθηκαν στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής το α’ τρίμηνο του 2021. Το Pix έκανε τις ψηφιακές πληρωμές σχεδόν τόσο απλές όσο εκείνες με χρήση χαρτονομίσματος. "Περιμέναμε σημαντική αποδοχή από ιδιώτες και γνωρίζαμε ότι οι εταιρείες θα ακολουθήσουν αργότερα", λέει ο Carlos Eduardo Brandt, διευθυντικό στέλεχος του Pix. "Από την άποψη του μεγέθους, ωστόσο, μας εξέπληξε".

  Κίνδυνοι

  Το γρήγορο ψηφιακό χρήμα συνοδεύεται από μερικούς από τους κινδύνους που σχετίζονται με τα μετρητά. Διαβόητο έγκλημα στη Βραζιλία είναι οι "απαγωγές-εξπρές", με εγκληματίες να αρπάζουν θύματα, να τα μεταφέρουν σε ΑΤΜ και να τα αναγκάζουν με μαχαίρι ή όπλο να αποσύρουν το μέγιστο δυνατό ποσό. Το Pix είναι το νέο ATM: οι ληστές απλώς αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους μέσω μιας εφαρμογής. Αν και οι συναλλαγές Pix είναι ανιχνεύσιμες, σε ορισμένες περιπτώσεις οι εγκληματίες ενδέχεται να χρησιμοποιούν λογαριασμούς σε ονόματα τρίτων.

  Μιλώντας σε εκδήλωση στο Σάο Πάολο, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Roberto Campos Neto απέδωσε τις κλοπές σε μια γενική αύξηση του εγκλήματος, καθώς η οικονομία άνοιγε ξανά, προσθέτοντας ότι "η πλατφόρμα επιτρέπει να κάνουμε πολύ εύκολα προσαρμογές". Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον Αύγουστο πρόσθεσαν εγγυήσεις παρόμοιες με εκείνες στα ΑΤΜ, όπως ο περιορισμός του ποσού που μπορεί να μεταφέρεται τη νύχτα, όταν και τέτοιες επιθέσεις είναι πιο συχνές.

  Τον Ιούλιο, το Pix έσπασε το δικό του ρεκόρ των 40 εκατομμυρίων πληρωμών σε μία ημέρα. Οι περισσότερες από αυτές ήταν μεταφορές από άτομο σε άτομο, όπως το χρησιμοποιεί η Renata da Silveira Pires, ιδιοκτήτρια μικρής επιχείρησης στο Águas Claras. "Πριν υπάρξει το Pix, έπρεπε να διατηρώ λογαριασμούς σε πολλές διαφορετικές τράπεζες, έτσι ώστε οι πελάτες μου να μην πληρώνουν διατραπεζικά τέλη – έφταναν στο 30% του κόστους, επιβαρύνοντάς τους ιδιαίτερα", λέει. "Τώρα μου αρκεί ένας λογαριασμός. Αυτό με βοηθά να ελέγξω τα οικονομικά μου". Συχνά εργάζεται σαββατοκύριακα και αργίες – και πλέον είναι σε θέση να λαμβάνει την πληρωμή της αμέσως, αντί να περιμένει να ανοίξουν οι τράπεζες.

  Ένας από τους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας με τη δημιουργία του Pix είναι να προσελκύσει περισσότερα άτομα στο θεσμικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Θέλουμε να προσφέρουμε μια υποδομή ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες της κοινωνίας, ειδικά σε εκείνους τους τομείς όπου οι ανάγκες δεν καλύπτονται επί του παρόντος", λέει ο Brandt.

  Δυνατότητες

  Το Pix από μόνο του, ωστόσο, δεν φτάνει. Οι Βραζιλιάνοι χρειάζονται ακόμη έναν τραπεζικό λογαριασμό ή υπηρεσία πληρωμών για να το χρησιμοποιούν – και περίπου το 30% εξακολουθούν να μη διαθέτουν. Πρωτοβουλίες όπως το Pix "κάνουν τις πληρωμές πιο αποτελεσματικές, ειδικά για εκείνους που έχουν ήδη τραπεζικούς λογαριασμούς, ωστόσο η επίτευξη οικονομικής ένταξης είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα", λέει η Liliana Rojas-Suarez, διευθύντρια για τη Λατινική Αμερική στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, με έδρα την Ουάσινγκτον. Επισημαίνει, δε, ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιμετωπίσουν δαπανηρά κανονιστικά πλαίσια και χαμηλή εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  Η ελπίδα για το Pix είναι ότι με την επιτάχυνση και την απλούστευση των πληρωμών, οι τράπεζες και οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας θα ωθηθούν να καινοτομήσουν και να παρέχουν νέες, πιο προσβάσιμες υπηρεσίες. Η χώρα είναι ιδιαίτερα εύφορο έδαφος για ψηφιακές πληρωμές: οι Βραζιλιάνοι περνούν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απ’ όσο οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο και έχουν τον πέμπτο μεγαλύτερο διαδικτυακό πληθυσμό, σύμφωνα με το GlobalWebIndex. Τα τελευταία χρόνια, fintechs όπως η Nubank, που υποστηρίζεται από τον Warren Buffett, έχουν απομακρύνει τους πελάτες από τις παραδοσιακές τράπεζες. Η Nubank στοχεύει σε μια Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) που θα μπορούσε να την αποτιμήσει στα 55 δισ. δολ.

  Το Pix αντιμετωπίζει ήδη ανταγωνιστές, όπως μια νέα υπηρεσία πληρωμών μέσω του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων (ιδιοκτησίας Facebook) WhatsApp. Η κεντρική τράπεζα, ωστόσο, στοχεύει να συνεχίσει να επεκτείνει την εμβέλεια του Pix. Σύντομα θα προσφέρει τρόπους στους χρήστες να πραγματοποιούν πληρωμές χωρίς να είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Το Pix εργάζεται επίσης ώστε να επιτρέψει διεθνείς μεταφορές, καθώς και να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να λαμβάνουν μετρητά από εμπορικά καταστήματα, ως εναλλακτική στα ΑΤΜ. "Δεν είμαστε παρά στην αρχή", υπογράμμιζε ο Campos Neto σε εκδήλωση στο Σάο Πάολο τον Αύγουστο. "Θα έλεγα ότι χρησιμοποιούμε ως τώρα μόνο το 5% των δυνατοτήτων του".   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ