Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 14-Αυγ-2021 09:22

  Γιατί απομακρύνεται ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού

  Γιατί απομακρύνεται ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόδοση- επιμέλεια: Γιώργος Δ. Παυλόπουλος

  Όπου και να κοιτάξει κανείς, βλέπει "κορυφές". Οικονομικοί δείκτες, κέρδη εταιρειών, τιμές εμπορευμάτων, ακόμη και η στήριξη σε παγκόσμια κλίμακα μέσω της νομισματικής πολιτικής – όλα φαίνεται να έχουν αγγίξει ένα ανώτατο "φυσικό" όριο και δεν μπορούν πια παρά να κινηθούν προς τα κάτω. Η απώλεια ορμής μετά την "κορύφωση των πάντων" αναπόφευκτα θα προβληματίσει τους επενδυτές, που ήδη ανησυχούν για τη διάρκεια ισχύος της αμερικανικής οικονομίας και την προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού.

  Ωστόσο, μια επιβράδυνση είναι πιθανό να μας οδηγήσει σε ένα επίπεδο που θα εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον αργό ρυθμό ανάπτυξης των προ πανδημίας ετών. Σημαίνει κάτι τέτοιο ότι θα πρέπει να ζήσουμε με υψηλότερο πληθωρισμό; Ναι. Σημαίνει όμως και μια ισχυρότερη οικονομία.

  Τα έκτακτα μέτρα ελέω πανδημίας από τη Federal Reserve και το Κογκρέσο των ΗΠΑ βοήθησαν να αμβλυνθεί το οικονομικό πλήγμα των lockdowns και να τεθεί η βάση για μια ισχυρή ανάκαμψη. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών δεν θα εξαφανιστούν σύντομα, ενώ η καταναλωτική ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή για περισσότερο χρόνο απ’ όσο περιμένουν πολλοί.

  Το τεράστιο μέγεθος των κρατικών δαπανών από την έναρξη της πανδημίας είναι εκπληκτικό – οι δαπάνες που περιλαμβάνονται στα δημοσιονομικά πακέτα των ΗΠΑ ήταν ίσες με περίπου το 1/4 του ΑΕΠ του 2020, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο έλλειμμα στην ιστορία της χώρας. Η θεωρία λέει ότι πρωταρχικός κίνδυνος λόγω αχαλίνωτων κρατικών δαπανών είναι ο πληθωρισμός, μόλις μια οικονομία φτάσει σε πλήρη απασχόληση. Με το ποσοστό ανεργίας να έχει ήδη επιστρέψει στο επίπεδο που χρειάστηκε πέντε χρόνια για να φτάσει μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέζει για περισσότερες δαπάνες, βρισκόμαστε ενώπιον της δοκιμής της συγκεκριμένης θεωρίας.

  Ούριοι άνεμοι

  Η προθυμία της Fed να διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ανοχή στον πληθωρισμό, έχει επίσης υποστηρίξει την ανάπτυξη και ενισχύει την αίσθηση ότι ο πληθωρισμός θα εδραιωθεί σε υψηλότερο μέσο επίπεδο τα επόμενα χρόνια. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εξακολουθεί να ακολουθεί ένα εγχειρίδιο εποχής της κρίσης του ’08 –αγοράζοντας ομόλογα και διατηρώντας χαμηλά επιτόκια– και φαίνεται να έχει δεσμευτεί να συνεχίσει στην ίδια ρότα.

  Το αποτέλεσμα της συνδυασμένης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής της περιόδου 2020-21 είναι τα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να είναι γεμάτα με ρευστό που "περιμένει" να δαπανηθεί. Οι εταιρικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό επί των εσόδων των εταιρειών του S&P 500 παραμένουν σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δημιουργώντας ένα "ελικοειδές ελατήριο" για τον επόμενο κύκλο.

  Ομοίως, ο λόγος των προσωπικών αποταμιεύσεων προς διαθέσιμο εισόδημα είναι κοντά στα επίπεδα που καταγράφηκαν τελευταία φορά πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Μια αιτία γι’ αυτό είναι το κόστος εξυπηρέτησης χρέους των νοικοκυριών, που βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, χάρη στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, τα οποία πολλοί καταναλωτές "κλείδωσαν" τρέχοντας να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

  Οι περισσότερες τρέχουσες οπτικές για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι οι "παροδικές" πιέσεις στις τιμές που προκαλούνται από τη συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία τελικώς θα εξασθενήσουν. Οι οικονομίες θα ανοίξουν ξανά και η προσφορά στα πάντα, από εργαζόμενους έως βασικά εμπορεύματα, θα εξομαλυνθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για χαμηλότερο πληθωρισμό και επιστροφή στη δεκαετία του 2010.

  Απο-παγκοσμιοποίηση

  Η συγκεκριμένη θέση, βέβαια, δεν αναγνωρίζει τις αλλαγές στο διεθνές εμπορικό τοπίο τα τελευταία χρόνια. Η εκκαθάριση ορισμένων συμφορήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού είναι πράγματι πιθανό να μειώσει την πίεση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Οι εταιρείες, ωστόσο, δεν πρόκειται να σταματήσουν τις προσπάθειές τους να συντομεύουν, να διαφοροποιούν και να απο-παγκοσμιοποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους ως μέσο εξασφάλισης έναντι μελλοντικών shutdown. Όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία, τόσο πιο πιθανό είναι οι εταιρείες να ανταποκρίνονται ανάλογα.

  Η έκφραση "αλυσίδα εφοδιασμού" αναφέρθηκε 1.272 φορές σε εταιρικά έγγραφα κατά την τρέχουσα περίοδο παρουσίασης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

  Η τεχνολογία, επίκεντρο της ρήξης ΗΠΑ-Κίνας, αποτελεί βασικό μέρος των προβλημάτων, με την καινοτομία και τη χρήση προμηθευτών χαμηλού κόστους σε παγκόσμια κλίμακα στον κλάδο να αποτελεί σημαντική πηγή αποπληθωρισμού των τιμών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτή η τάση μοιάζει τώρα να απειλείται.

  Φαίνεται πλέον σαν η περίοδος πολλών δεκαετιών εμπορικής επέκτασης να κορυφώθηκε πράγματι το 2008 (συμπίπτοντας με το ιστορικό χαμηλό πληθωρισμού στις ΗΠΑ). Εάν η επέκταση του παγκόσμιου εμπορίου εμποδίζεται όλο και περισσότερο, ο υψηλότερος πληθωρισμός μοιάζει πιθανός.

  Ακόμα κι έτσι, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιστρέψουν στον "Μεγάλο Πληθωρισμό" της δεκαετίας του 1970. Οι μισθοί δεν αυξάνονται πλέον ταχέως ως απάντηση στη χαμηλότερη ανεργία όπως τότε, όταν τα συνδικάτα ήταν ισχυρότερα, οι οικονομίες λιγότερο διασυνδεδεμένες και η αυτοματοποίηση όχι και τόσο διαδεδομένη. Οι σημερινοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επίσης την εμπειρία της δεκαετίας του ’70 και είναι λιγότερο πιθανό να επαναλάβουν τα λάθη των προκατόχων τους.

  Η ανάπτυξη είναι επίσης εξαιρετικά απίθανο να επιστρέψει στον απογοητευτικά αργό ρυθμό της δεκαετίας του 2010, λόγω των τεράστιων αλλαγών στο οικονομικό και πολιτικό τοπίο τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν ψήγματα ενός νέου υποδείγματος λίγο πριν από την πανδημία και η απάντηση στην κρίση της COVID-19 εξασφάλισε ότι η δεκαετία του 2020 θα γράψει μια νέα ιστορία ανάπτυξης και πληθωρισμού.

  Με άλλα λόγια, και εντελώς αντίθετα με το τρέχον "λαϊκό" αίσθημα, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ