Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Σεπ-2020 09:18

  Υστερεί ο πρόεδρος Τραμπ σε σχέση με τον υποψήφιο Tραμπ

  Υστερεί ο πρόεδρος Τραμπ σε σχέση με τον υποψήφιο Tραμπ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Joshua Green

  Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη -Νικολαΐδη, anastasia.kyrianidi@capital.gr

  Ένας από τους λόγους που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016 ήταν το ταλέντο του να αναγνωρίζει μια κακή συμφωνία και να προσφέρει στους ψηφοφόρους μια καλύτερη. Ένα απόγευμα του Μαΐου του 2016 και ενώ είχε μόλις εκτοπίσει 16 διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, o Τραμπ μού εξήγησε πώς τα κατάφερε. Καθισμένος στο γραφείο του στον Πύργο Τραμπ, ο μελλοντικός πρόεδρος περιέγραψε τη διαμάχη που είχε με τον Πολ Ράιαν, τον μετέπειτα πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

  Ο Τραμπ συνειδητοποίησε ότι το σχέδιο του Ράιαν να χρηματοδοτήσει μια μείωση φόρου για τους πλούσιους, περικόπτοντας προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης, θα έπληττε τη βάση ψηφοφόρων της εργατικής τάξης. Προσέφερε στους ψηφοφόρους μια κακή συμφωνία, ενώ οι Δημοκρατικοί υπόσχονταν μια καλύτερη. Ο Τραμπ τότε διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του και δεσμεύτηκε να διατηρήσει αυτά τα δημοφιλή προγράμματα. Πέτυχε. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι άρχισαν να τον βλέπουν ως τον υποψήφιο που πιθανώς θα σεβαστεί τα αιτήματά τους. Όπως είπε ο ίδιος ο Τραμπ, πρόσφερε στους ψηφοφόρους ένα καλύτερο "deal".

  Mαστίγιο χωρίς καρότο

  Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Τραμπ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Με τις εκλογές να είναι λιγότερο από δύο μήνες μακριά, οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει από τον Τζο Μπάιντεν. Έχοντας δειχτεί σοβαρά πλήγματα από την επίμονη πανδημία, τη συνεχή ανεργία και την ύφεση της οικονομίας, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι η χώρα κατευθύνεται προς τη λάθος κατεύθυνση. Ο Τραμπ έχει λίγο χρόνο να "γυρίσει" το παιχνίδι. Η πιο κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του στα deals είναι τώρα.

  Για άλλη μία φορά, οι Δημοκρατικοί προσφέρουν μια πιο γενναιόδωρη συμφωνία από τους Ρεπουμπλικάνους: ένα πακέτο ανακούφισης για τον κορονοϊό ύψους 3 τρισ. δολαρίων που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έναντι της εναλλακτικής πρότασης ύψους 300 δισ. δολαρίων των Ρεπουμπλικάνων. Αλλά, σε αντίθεση με το 2016, τα ένστικτα του Τραμπ τον εγκατέλειψαν. Αντί να απορρίψει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων και να "χτυπήσει" την πρόταση των Δημοκρατικών με μια ακόμα πιο γενναιόδωρη πρόταση, υπέκυψε στην επιθυμία του κόμματός του για λιτότητα. Δεν χρειαζόταν να το κάνει αυτό. Ο Τραμπ έχει δείξει ότι έχει τη δύναμη να αναγκάσει τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες να υπερασπιστούν και να υποστηρίξουν σχεδόν οτιδήποτε. Αν τους πίεζε για ένα μεγαλύτερο πακέτο ρευστότητας, θα το είχε καταφέρει.

  Αντίθετα, καθώς η ανάκαμψη επιβραδύνεται, οι πτωχεύσεις πλησιάζουν και τα μέτρα στήριξης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις τελειώνουν, ο Τραμπ φαίνεται έτοιμος για κάτι που κάποτε φαινόταν αδιανόητο: να εγκαταλείψει τις περαιτέρω προσπάθειες ανάκαμψης και στήριξης εκατομμυρίων Αμερικανών, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

  Δεν υπήρχε ποτέ αμφιβολία ότι η πανδημία θα ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση του Τραμπ ως προέδρου και το κύριο εμπόδιο στην επανεκλογή του.

  Στην αρχή ο Τραμπ μπόρεσε να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την κρίση, με τη βοήθεια του Κογκρέσου. Τον Μάρτιο υπέγραψε το Cares Act, ένα πρόγραμμα στήριξης ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Οι οικονομολόγοι επιδοκίμασαν το πόσο καλά λειτούργησαν τα μέτρα στο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την απότομη ύφεση. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά φτάνουν στο τέλος τους. Το διευρυμένο επίδομα ανεργίας ύψους 600 δολαρίων έληξε στις 31 Ιουλίου. Η χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου. Η βοήθεια προς τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις έχει επίσης εξαντληθεί, αφήνοντας ένα προβλεπόμενο έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. δολαρίων έως το 2022. Οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι και στα δύο κόμματα λένε ότι, αν το πρόγραμμα στήριξης δεν συνεχιστεί, θα πρέπει να απολυθούν εκατομμύρια εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και πυροσβέστες.

  Εκατομμύρια ακόμα αμερικανικές θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως σε βιομηχανίες που ενισχύθηκαν από την κυβέρνηση. Η MGM Resorts International απολύει 18.000 εργαζομένους. Η American Airlines λέει ότι, εάν τα μέτρα στήριξης δεν ανανεωθούν έως το τέλος του μήνα, θα απολύσει 19.000 εργαζομένους, ενώ αρκετές χιλιάδες έχουν ήδη απολυθεί από την United και τη Delta.

  Τελευταία ευκαιρία

  Απ' ό,τι φαίνεται, δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια. Εάν δεν υποστεί πιέσεις από τον Τραμπ, το Κογκρέσο φαίνεται έτοιμο να παραιτηθεί από οποιαδήποτε πρόσθετη στήριξη, παρά τους κινδύνους που κρύβει μια τέτοια κίνηση.

  Παρόλο που το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κάτω από το 10% αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας που θεωρούνταν προσωρινές γίνονται μόνιμες. Σχεδόν 30 εκατομμύρια Αμερικανοί βασίζονται ήδη σε κάποιο είδος επιδόματος ανεργίας. Ένα νέο κύμα πτωχεύσεων, απολύσεων και εξώσεων θα αποδειχθεί καταστροφικό για τις προσπάθειες ανάκαμψης.

  Αλλά, ακόμα κι αν η οικονομία βελτιωθεί, ο Τραμπ θα αντιμετωπίσει σύντομα έναν νέο εκλογικό κίνδυνο εάν δεν πείσει το Κογκρέσο να προχωρήσει σε έναν νέο γύρο τόνωσης της οικονομίας και να αυξήσει τα επιδόματα ανεργίας. Σύμφωνα με έναν μεγάλο αριθμό ακαδημαϊκών ερευνών, οι ψηφοφόροι κρίνουν τους εν ενεργεία προέδρους με βάση την κατάσταση της οικονομίας κατά τη διάρκεια του έτους κατά το οποίο θα διενεργηθούν εκλογές. Ακόμα περισσότερη έμφαση δίνουν στο πώς έχει διαμορφωθεί το προσωπικό τους εισόδημα κατά το έτος αυτό.

  Ο Τραμπ έχει μόνο μια τελευταία ευκαιρία να πείσει το Κογκρέσο για νέα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών. Ο παλιός Τραμπ θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία να βελτιώσει την εκλογική του θέση. Ο Τραμπ σήμερα δεν έχει πειστεί ότι πρέπει να το κάνει. Η "μοίρα" του τον Νοέμβριο, η οποία προβλέπεται όλο και χειρότερη με την κάθε μέρα που περνά, ίσως εξαρτάται από το αν θα αλλάξει άμεσα γνώμη.


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ