Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Νοε-2019 08:54

  Ο χάρτης των κρατικών δαπανών το 2020

  Ο χάρτης των κρατικών δαπανών το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόδοση: Αναστασία Κυριανίδη-Νικολαΐδη

  Οι ανά τον κόσμο Κεντρικές Τράπεζες διαλαλούν ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια μείωσης των επιτοκίων και ότι ήρθε η ώρα οι κυβερνήσεις να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής. Αλλά αν εξετάσει κανείς τα σχέδια προϋπολογισμού αρκετών χωρών, θα καταλάβει ότι οι πολιτικοί δεν ανταποκρίνονται έντονα σε αυτό το κάλεσμα –παρά το γεγονός ότι ο δανεισμός έχει πλέον μικρό ή και μηδενικό κόστος.

  Νότια Κορέα

  Η εξαρτώμενη από τις εξαγωγές οικονομία αναπτύσσεται με τον πιο αργό ρυθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες της κατά 9,5% το 2019 και ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2020 προβλέπει παρόμοια αύξηση. Η χώρα έχει την πολυτέλεια να αυξήσει τις δαπάνες της, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχε συνεχή πλεονάσματα.

  Ρωσία

  Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμεύσει 25,7 τρισ. ρούβλια (402 δισ. δολάρια) σε νέες δαπάνες τα επόμενα έξι χρόνια με στόχο να ανεβάσει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 4% ετησίως έως ότου λήξει η θητεία του το 2024. Είναι αμφίβολο αν όλα αυτά τα χρήματα θα δαπανηθούν όντως για την τόνωση της ανάπτυξης. Ακόμη κι έτσι, πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια των "σφιχτών" προϋπολογισμών.

  Ιταλία

  Η Ρώμη δοκιμάζει τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις κρατικές δαπάνες – αλλά αυτοί οι περιορισμοί σημαίνουν τελικά ότι η Ιταλία, με τη χρόνια χαμηλή της ανάπτυξη και το υψηλό χρέος, δεν διαθέτει πολλά χρήματα για να δαπανήσει προς τόνωση της οικονομίας της. Για να αποφύγει την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων το 2020, μια κίνηση που θα έβλαπτε τη ζήτηση, η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει φόρο στις ψηφιακές εταιρείες.

  Κίνα

  Το Πεκίνο απέδειξε επανειλημμένα ότι είναι διατεθειμένο να στηρίξει την οικονομία του. Η κεντρική κυβέρνηση ανακοίνωσε φέτος 2 τρισ. γιουάν (283 δισ. δολάρια) φορολογικές περικοπές και ώθησε τις επαρχίες της να ενισχύσουν τις δαπάνες υποδομών. Το έλλειμμα που διογκώνεται αλλά και η ανάγκη να διατηρηθεί υπό έλεγχο ο μεγάλος όγκος του χρέους της χώρας θα περιορίσουν το περιθώριο μέτρων τόνωσης της οικονομίας το 2020.

  Γερμανία

  Το Βερολίνο, που πάντα θεωρούνταν πρότυπο της Ευρωζώνης στη διαχείριση δαπανών, αντιμετωπίζει πιέσεις να χαλαρώσει τη λιτότητα προς όφελος όχι μόνο της δικής του ασθενούς οικονομίας αλλά και των γειτονικών χωρών. Ενώ η κυβέρνηση αυξάνει τις επενδύσεις και εξετάζει ενεργά μέτρα τόνωσης της οικονομίας –από επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι διαγραφές των εταιρικών φόρων– οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί για ένα ολοκληρωμένο πλάνο υιοθέτησης δηµοσιονοµικών κινήτρων.

  Ηνωμένο Βασίλειο

  Η προσδοκία του ΔΝΤ για μια μέτρια αύξηση των δαπανών ενδέχεται να μη λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βρετανία, που υποδεικνύουν μια σημαντική τάση για δημοσιονομική χαλάρωση, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις γενικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν σύντομα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί για νέες δαπάνες και φορολογικές περικοπές και το Εργατικό Κόμμα προωθεί ένα πρόγραμμα κεφαλαιακών επενδύσεων ύψους 250 δισ. στερλινών (324 δισ. δολάρια).

  ΗΠΑ

  Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι υποψήφιος να επανεκλεγεί σε έναν χρόνο, έχει υποσχεθεί "πολύ σημαντικές" φορολογικές περικοπές το 2020 που θα ωφελήσουν τους Αμερικανούς "μεσαίου εισοδήματος" – ίσως σε απάντηση στην ευρέως διαδεδομένη άποψη των οικονομολόγων ότι ο τελευταίος γύρος περικοπών ευνόησε τους πλούσιους. Ωστόσο, οποιοδήποτε πακέτο μέτρων θα χρειαστεί τη στήριξη των Δημοκρατικών, οι οποίοι έχουν διαφορετικές προτεραιότητες όσον αφορά τις δαπάνες.

  Μεξικό

  Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ο αριστερός πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, εμμένει στη συντηρητική προσέγγιση των προκατόχων του. Η κυβέρνησή του στοχεύει στη διατήρηση ενός πρωτογενούς πλεονάσματος ίσο με το 1% του ΑΕΠ φέτος, το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας, και είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει ένα fund πετρελαίου για την επίτευξη αυτού του στόχου, εάν χρειαστεί.

  Ινδία

  Η αντίδραση της κυβέρνησης στην έντονη οικονομική επιβράδυνση –συμπεριλαμβανομένης της απρόσμενης περικοπής των εταιρικών φόρων τον περασμένο μήνα που θα κοστίσει 20 δισ. δολάρια– μπορεί να μην είναι αρκετή για να ζωηρέψει την οικονομία. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εκτροχιαστούν οι προσπάθειες περιορισμού του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο του 2020.

  Βραζιλία

  Η κυβέρνηση του Ζαΐρ Μπολσονάρο επιδιώκει να περιορίσει τις δαπάνες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας του για την περικοπή του χρέους και την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών. Όμως, με την υποτονική αύξηση των φορολογικών εσόδων, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δυσκολεύονται να συμμορφωθούν με έναν νόμο που περιορίζει τις συνολικές δημόσιες δαπάνες. Ακόμη και αν η μείωση του ελλείμματος προχωρήσει πιο αργά από ό,τι είχε προγραμματιστεί, η δημοσιονομική τόνωση δεν είναι καθόλου σίγουρη.

  Ιαπωνία

  Η χώρα αύξησε μόλις τον φόρο επί των πωλήσεών της για να βοηθήσει στην περιστολή του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε επανέλαβε ότι θα χρησιμοποιήσει δημοσιονομικά μέτρα "χωρίς δισταγμό" για να διατηρήσει τη "φλόγα" της οικονομίας. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων είναι υπερβολικά χαμηλά και η κεντρική τράπεζα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, οπότε η χώρα έχει αναμφισβήτητα αρκετό περιθώριο δανεισμού.

  Γαλλία

  Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέβη σε μία σειρά φορολογικών μέτρων φέτος για να αποδυναμώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στις διαμαρτυρίες των "Κίτρινων Γιλέκων". Η εθνική εποπτική αρχή προειδοποίησε ότι αυτή η "γενναιοδωρία" δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στο ενδεχόμενο μιας βαθύτερης κρίσης. Έτσι, η κυβέρνηση θα αλλάξει την τακτική της το 2020, σχεδιάζοντας να μειώσει το δημόσιο χρέος που είναι ήδη κοντά στο 100% του ΑΕΠ.

   

   

  Ιδέες τόνωσης της ανάπτυξης στις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου

  Απεγκλωβίστε τη Βραζιλία από τον φορολογικό ιστό

  Οι εταιρείες της Βραζιλίας ξοδεύουν τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο για να υποβάλουν τα φορολογικά τους στοιχεία συγκριτικά με αντίστοιχες εταιρείες της Λατινικής Αμερικής. Μια αναμόρφωση του βυζαντινού φορολογικού κώδικα, που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση στο Κογκρέσο, θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 10% σε διάστημα 15 ετών.

  Μετατρέψτε το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας σε "χρυσό" για την ανάπτυξη

  Τα έσοδα από τη μερική ιδιωτικοποίηση της Saudi Aramco θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της απογοητευτικής παραγωγικότητας της Σαουδικής Αραβίας, εάν επενδυθούν με σύνεση (χωρίς σπατάλες για δημόσια έργα, χωρίς αυξήσεις στους καλοπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους). Αυτό θα μπορούσε να διπλασιάσει σχεδόν την ανάπτυξη του ΑΕΠ, σε περισσότερο από 4%, και να μειώσει την ανεργία σε μονοψήφια ποσοστά.

  Μεταρρυθμίστε την αγορά εργασίας της Ιταλίας

  Η μείωση του φυσικού ποσοστού ανεργίας της Ιταλίας (το επίπεδο που δεν προκαλεί πληθωρισμό) στο 7%, από το εκτιμώμενο επίπεδο της τάξης του 9,2%, θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη κατά περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα. Η χώρα πρέπει να ευθυγραμμίσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα, να μειώσει τους φόρους σε βάρος της εργασίας και να διευκολύνει τις απολύσεις.

  "Απελευθερώστε" τα ζωώδη ένστικτα της Ινδονησίας

  Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο έχει δεσμευτεί να στηρίξει τις υποδομές, να αναπτύξει το ανθρώπινο κεφάλαιο και να διευκολύνει τους όρους για ξένες επενδύσεις. Εάν τα κάνει αυτά πράξη, η ανάπτυξη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη δεκαετία – σημαντικό ποσοστό για μια οικονομία που επεκτάθηκε κατά 5,2% το 2018.

  Βάλτε περισσότερες γυναίκες να εργαστούν στην Ιαπωνία και την Κορέα

  Οι γυναίκες της Ιαπωνίας ασχολούνται πέντε φορές περισσότερο με τις οικιακές εργασίες συγκριτικά με τους άνδρες. Στη Νότια Κορέα η αναλογία ξεπερνά τις τέσσερις φορές περισσότερο. Η αύξηση των γυναικών στην αγορά εργασίας και η νομισματοποίηση μεγαλύτερου μέρους των άμισθων νοικοκυριών, θα πρόσφερε διπλή ώθηση στην ανάπτυξη. Στην Ιαπωνία, η μη αμειβόμενη οικιακή εργασία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων