Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Ιουν-2019 00:04

  Στο απόσπασμα των ΗΠΑ οι Apple, Amazon, Google και Facebook

  Στο απόσπασμα των ΗΠΑ οι Apple, Amazon, Google και Facebook
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ουάσινγκτον –και ειδικά η αντιμονοπωλιακή της δύναμη– επέστρεψε στο ραντάρ των επενδυτών με μια εκδίκηση αυτή την εβδομάδα, διαγράφοντας σε μια συνεδρίαση περίπου 140 δισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας: Amazon, Apple, Facebook και Alphabet. Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που προκάλεσε η εξάπλωση των εμπορικών εντάσεων –το Μεξικό και η Ινδία προστέθηκαν στη "μαύρη λίστα" στην οποία εξακολουθεί να κυριαρχεί η Κίνα– και την ανάγκη να ανατρέχει κανείς ανά πάσα ώρα και στιγμή στα προεδρικά tweets για τυχόν εξελίξεις, οι πληροφορίες για πιθανές αντιμονοπωλιακές έρευνες στις τέσσερις εταιρείες υπενθύμισαν στους επενδυτές πόσο έχει αλλάξει το παιχνίδι υπό την τρέχουσα κυβέρνηση.

  "Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στους επενδυτές τη χειρότερη δυνατή στιγμή, δεδομένων των ανησυχιών σχετικά με την Κίνα", ανέφερε ο Dan Ives, αναλυτής μετοχών της Wedbush Securities, μιλώντας στο Bloomberg TV. "Μέρος του προβλήματος που νομίζω ότι αντιμετωπίζει η Apple, καθώς και άλλες εταιρείες τεχνολογίας, είναι ότι δεν ξέρουν ποιοι είναι οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού. Νομίζω ότι τους προκαλεί σύγχυση".

  Τα προβλήματα στις αγορές ξεκίνησαν όταν έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να ξεκινά έρευνα για την αντιμονοπωλιακή πολιτική της Google, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) θα διερευνούσε τις Amazon.com και Facebook. Λίγο αργότερα, το Reuters ανέφερε ότι η Apple μπορεί επίσης να μπει στο "μικροσκόπιο" του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι σχεδιάζει ακροάσεις σχετικά με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για τη διερεύνηση του ανταγωνισμού στον κλάδο της τεχνολογίας. Οι μετοχές υποχώρησαν από 3% έως 10% στα χαμηλά της ημέρας.

  Οι μετοχές διέγραψαν μεγάλο μέρος των ζημιών τους την επόμενη ημέρα, βρίσκοντας στήριξη στις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell, ο οποίος σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων εάν η οικονομία χρειαστεί βοήθεια. Και η ανάκαμψη των μετοχών είχε βάση, ακόμα και πριν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed. Όπως επεσήμαναν οι αναλυτές, οι έρευνες για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία ενδέχεται να χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθούν. Και η κυριαρχία των εταιρειών στην εγχώρια αγορά δεν είναι ενάντια στον νόμο. "Ο σχηματισμός μονοπωλίου χάρη στα προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, την καινοτομία ή το επιχειρηματικό πνεύμα είναι νόμιμη. Ωστόσο, το ίδιο αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται με πράξεις αποκλεισμού ή επιθετικής συμπεριφοράς μπορεί να εγείρει αντιμονοπωλιακές ανησυχίες", αναφέρει ο οδηγός της FTC για τους νόμους περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
  Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατά το παρελθόν υπήρξαν ως επί το πλείστον αμέτοχες όσον αφορά την τεχνολογία, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου οι ρυθμιστικές αρχές ασχολούνται εντατικά με περιπτώσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Αυτό φαίνεται να αλλάζει. Οι φορείς επιβολής του νόμου βρίσκονται στα πρόθυρα να ξεκινήσουν ευρείες έρευνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις ασκούν τις δραστηριότητές τους και ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση εταιρείας. "Τους τελευταίους 6 έως 12 μήνες έχουν εγερθεί σοβαρές ανησυχίες", λέει ο Michael Carrier, καθηγητής Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Rutgers. "Οι ανησυχίες εδράζονται στο ότι αυτές οι εταιρείες έχουν αποκτήσει υπερβολική δύναμη".
  Ενώ η Ευρώπη "χαστούκισε" την Google με πρόστιμα σχεδόν 10 δισ. δολ. ως αποτέλεσμα των αντιμονοπωλιακών ερευνών, τα διορθωτικά μέτρα στις ΗΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά επικεντρώνονται στην επιβολή μικρών αλλαγών στη συμπεριφορά μιας εταιρείας αντί να επιβάλλουν τεράστια πρόστιμα. Στη συνέχεια, υπάρχει και το χρήμα που οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες έχουν "σπείρει" στην Ουάσινγκτον. Ο Greg Valliere, επικεφαλής της στρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ για την AGF Investments, λέει ότι τα χρήματα που δαπανώνται για τα λόμπι και οι πολιτικές συνεισφορές θα περιορίσουν τις επιπτώσεις σε μικροαλλαγές και μικροπρόστιμα.
  Μέχρι να συμβεί όμως αυτό, θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για αρνητικά δημοσιεύματα. Οι κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες γίνονται σάκος του μποξ για τους πολιτικούς που θέλουν να συγκεντρώσουν ψήφους εν όψει των εκλογών του 2020. Ήδη η γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Elizabeth Warren, έβαλε τη ρητορική της διάσπασης των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας ως στοιχείο της εκστρατείας της για την υποψηφιότητα της προέδρου των Δημοκρατικών. "Νομίζω ότι οι επενδυτές είχαν εφησυχαστεί πολύ σχετικά με τους κινδύνους όσον αφορά την πολιτική σε αυτό το τμήμα της αγοράς", λέει ο Lori Calvasina, επικεφαλής στρατηγικής για τις μετοχές στις ΗΠΑ στην RBC Capital Markets. "Τουλάχιστον μέχρι αυτή την εβδομάδα".

  Σε μια αγορά που έχει επικεντρωθεί τόσο στις μετοχές ανάπτυξης, οποιαδήποτε αδυναμία των τεχνολογικών κολοσσών ή η απουσία σαφούς ηγετικού κλάδου ενδεχομένως να δυσχεράνει την περαιτέρω άνοδο της αγοράς. Ειδικά από τη στιγμή που οι εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης εξακολουθούν να δημιουργούν αβεβαιότητα. Η εξασθένιση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης εξαιτίας των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να παραμείνει και η ποσοτικοποίηση της επίδρασης στην οικονομία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γράφει ο οικονομολόγος Michael Feroli της J.P. Morgan.

  Οι εμπορικές εντάσεις μπορεί να ωθήσουν τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να παγώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων να συνυπολογίσουν το μεγαλύτερο κίνδυνο πολιτικής αβεβαιότητας όταν θα διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Kim Catechis, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχικά funds αναδυόμενων αγορών στη Martin Currie Investment Management στο Εδιμβούργο. "Ο κόσμος έχει συνηθίσει τα τελευταία 75 χρόνια να έχει πολύ ξεκάθαρους κανόνες στο εμπόριο και αυτό σήμαινε ότι καταλήξαμε με αλυσίδες εφοδιασμού σε όλες τις βιομηχανίες που κρίνονται στο τελευταίο λεπτό της παράδοσης", λέει. "Λόγω της αναστάτωσης στο παγκόσμιο εμπόριο", προσθέτει, "δεν πιστεύω ότι οι διοικήσεις των εταιρειών θα επιστρέψουν ποτέ ξανά σε αυτό που είχαμε".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων