Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 10-Μαρ-2019 09:27

  Βενεζουέλα: Ο λαός υποφέρει από μια επανάσταση σε slow motion

  Βενεζουέλα: Ο λαός υποφέρει από μια επανάσταση σε slow motion
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Απόδοση: Αναστασία Κυριανίδη-Νικολαΐδη

  Υπάρχει ένα ρητό που χρησιμοποιεί ο λαός της Βενεζουέλας σε ένα αδιέξοδο ή σε μια αναμέτρηση: "Él que se cansa pierde" - "Αυτός που κουράζεται πρώτος, χάνει".

  Η κρίση στη Βενεζουέλα είχε μια μοιραία τροπή στις 23 Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έστειλε τον στρατό να αντιμετωπίσει τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία. Εν μέσω χάους, καταστράφηκαν φορτηγά γεμάτα αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα και τραυματίστηκαν περίπου 280 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 60 από σφαίρες. Ο Γκουαϊδό απέδωσε τις ευθύνες στη βία του καταπιεστικού καθεστώτος, ενώ ο Μαδούρο χαρακτήρισε την προσπάθεια βοήθειας ως απόπειρα εισβολής, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ.

  Και έτσι, η πολιτική παράλυση συνεχίστηκε για δεύτερο μήνα. Ο Γκουαϊδό, ηγέτης της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, έδωσε ελπίδα σε κάποιους όταν αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι 30 εκατομμύρια πολίτες της χώρας εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα και να θεραπεύσουν αντιμετωπίσιμες ασθένειες. Η Βενεζουέλα εισέρχεται στην έκτη συνεχή χρονιά οικονομικής ύφεσης, με τον υπερπληθωρισμό να φτάνει στο 360.000% ετησίως. Ο κατώτερος μηνιαίος μισθός ίσα που φτάνει για να αγοράσει ένα γεύμα στα McDonald's ή τρία λίτρα Pepsi.

  Είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς πόσα χρήματα ακριβώς έχουν απομείνει στο καθεστώς Μαδούρο. Τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονται στα 8,3 δισ. δολάρια, πολλά από τα οποία είναι σε μορφή χρυσού, και οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις σε όσες χώρες κάνουν συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων με τη Βενεζουέλα. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την αγορά του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας και τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων, σε μια προσπάθεια να "στεγνώσουν" οικονομικά τον Μαδούρο, πράγμα που, με τη σειρά του, θα ασκούσε πίεση στον στρατό και στους υποστηρικτές του να περάσουν στην πλευρά του Γκουαϊδό.

  Ωστόσο, οι πλήρεις επιπτώσεις των κυρώσεων ενδέχεται να αργήσουν μήνες να γίνουν αισθητές. Ενώ ο Γκουαϊδό έχει τη διπλωματική υποστήριξη περισσότερων από 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων περιφερειακών γειτόνων της Βενεζουέλας, ο Μαδούρο εξακολουθεί να ελέγχει χιλιάδες στρατηγούς και φιλοκυβερνητικούς ένοπλους μαχητές που δεσμεύτηκαν να υπερασπιστούν το καθεστώς. Η Ρωσία και η Κίνα, οι ισχυρότεροι σύμμαχοί του, δεν έχουν επεκτείνει σημαντικά τα δάνεια –τουλάχιστον δημόσια– εδώ και χρόνια, και άλλες φιλικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, δεν φαίνονται ικανές να υποστηρίξουν το καθεστώς.

  Η λύση της σύρραξης

  Με αυτή την έννοια, ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελος του Μαδούρο. Με τη βοήθεια των αμερικανικών κυρώσεων, ο νεαρός ηγέτης της αντιπολίτευσης κατόρθωσε να πάρει τον έλεγχο του αμερικανικού διυλιστηρίου Citgo από τη μητρική του, που εδρεύει στο Καράκας, Petrοleos de Venezuela, εμποδίζοντας μια σημαντική πηγή εσόδων του καθεστώτος. Μετά την αποτυχία της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Γκουαϊδό ανέφερε σε ένα tweet ότι είναι διατεθειμένος να εξετάσει όλες τις επιλογές, γεγονός που πιθανώς περιλαμβάνει και στρατιωτική παρέμβαση. Κάποιοι Βενεζουελάνοι αρχίζουν να ρωτούν πότε θα επέμβει το αμερικανικό ναυτικό σώμα. Έπειτα από είκοσι χρόνια τσαβισμού, πολλοί πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος να "πέσει" ο Mαδούρο και οι υποστηρικτές του είναι μέσω της βίας.

  Ο Τραμπ μέχρι στιγμής δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατού, αλλά οποιαδήποτε δράση των ΗΠΑ θα ήταν πιθανώς μια μεγάλη πρόκληση. "Οι ΗΠΑ έχουν δύο εναλλακτικές λύσεις: να εντείνουν τις πιέσεις τους ή να κάνουν πίσω", γράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Torino Capital, Francisco Rodriguez, σε μια έκθεση. "Αν η σημερινή στρατηγική αποτύχει να επιφέρει αλλαγή του καθεστώτος, τότε η αντιπολίτευση θα μπορούσε να καταλήξει σε ακόμα χειρότερο σημείο: με τους οπαδούς της να έχουν αποσυρθεί και απογοητευτεί και με τους ηγέτες της πιθανώς να κατηγορούνται για την επιβολή εξουθενωτικών οικονομικών κυρώσεων.

  Υπάρχουν κι άλλες επιλογές για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσης περισσότερων περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας. Αλλά η κυβέρνηση Μαδούρο έχει κι άλλα χαρτιά να παίξει που πιθανώς θα εμβαθύνουν την κρίση. Ο Μαδούρο θα μπορούσε να συλλάβει τον Γκουαϊδό, ο οποίος παραβίασε την ταξιδιωτική απαγόρευση, διασχίζοντας τα σύνορα με την Κολομβία. Θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να παρακάμψει την απαγόρευση πώλησης πετρελαίου και να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση, είτε με νόμιμα μέσα είτε μέσω παράνομων δραστηριοτήτων, όπως η εμπορία κοκαΐνης και μετάλλων που έχουν εξορυχθεί παράνομα ή ακόμα και η εμπορία όπλων.

  Παράταση στο αδιέξοδο

  Οι εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητηθούν λύσεις με διαπραγμάτευση θα συνεχίσουν να αγνοούνται για τώρα. Ο Greg Weeks, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, λέει ότι η αντιπολίτευση μπορεί να ζητήσει την παραίτηση του Μαδούρο ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διπλωματική συζήτηση. Ακόμα και αν συμφωνήσει ο πρόεδρος, οι εκλογές θα χρειαστούν μήνες ακόμη για να οργανωθούν. Η δημοτικότητά του έχει βυθιστεί στο 14%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Datanalisis, έναντι 61% για τον Γκουαϊδό. Ο Μαδούρο, τουλάχιστον δημόσια, φαίνεται ότι δεν έχει να χάσει τίποτα από αυτό το αδιέξοδο. Είπε ότι θα υπερασπιστεί την επανάσταση των τσαβιστών με την ίδια του τη ζωή του, αν χρειαστεί.

  "Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι πρόκειται να πέσει", λέει ο Weeks. Η αντιπολίτευση του Γκουαϊδό είναι συσπειρωμένη για τώρα, αλλά, αν οι υποστηρικτές του αρχίσουν να αμφισβητούν την ικανότητά του να σπάσει το αδιέξοδο, θα ήταν εύκολο να δούμε το μπλοκ του να διασπάται. "Είναι σε μήνα του μέλιτος", λέει ο Weeks, "και δεν θα διαρκέσει για πάντα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων