Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Αυγ-2018 00:49

  Το φιάσκο του Facebook και η κυριαρχία της τεχνολογίας

  Το φιάσκο του Facebook και η κυριαρχία της τεχνολογίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν είναι νέο να πούμε ότι βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του Facebook. Το ίδιο ισχύει ολοένα και περισσότερο και για την αγορά.

  Η πρόσφατη ανακωχή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το εμπόριο, οι προσδοκίες για μια ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ, οι οποίες βγήκαν αληθινές, και τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ, που πιθανώς θα παρουσιάσουν αύξηση 20%, θα έπρεπε να ωθούν τις μετοχές σταθερά ανοδικά. Αντ' αυτού, μία μέρα μετά την ανακοίνωση για το εμπόριο οι μετοχές υποχώρησαν. Από την άλλη πλευρά, ήρθε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Facebook, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 42%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ωστόσο, οι επενδυτές είδαν τα αποτελέσματα του Facebook ως μια καταστροφή. Η εταιρεία έχασε πάνω από 100 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

  Το Facebook, βέβαια, έχασε τόσο μεγάλη αξία επειδή είναι μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες της αγοράς – με κεφαλαιοποίηση περίπου στα 505 δισ. δολ. ακόμα και μετά τη βουτιά. Και πάλι, φαίνεται περίεργο να σκεφτόμαστε το Facebook ως έναν προάγγελο για την ευρύτερη οικονομία. Δεν συνδέεται άμεσα με την πιο ισχυρή δύναμη που καθοδηγεί την οικονομία των ΗΠΑ, τις καταναλωτικές δαπάνες. Τα έσοδα της εταιρείας προέρχονται από τη διαφήμιση, αλλά τα έσοδα αυτά εξαρτώνται περισσότερο από την ολοένα ευρύτερη χρήση του σχετικά νέου κοινωνικού δικτύου και όχι από την οικονομία ή ακόμα και τη διαφημιστική αγορά σε γενικές γραμμές. (Η μητρική της Google, Alphabet Inc., θα αποτελούσε έναν καλύτερο δείκτη για αυτό.) Τα περιθώρια κέρδους του Facebook είναι πολύ υψηλότερα από αυτά των υπόλοιπων αμερικανικών εταιρειών. Και κινδυνεύει λιγότερο από τις τρέχουσες εμπορικές διαμάχες συγκριτικά με πολλές άλλες εταιρείες. Είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένο στην Κίνα.

  Τεχνολογική επέλαση

  Ακόμα κι έτσι, το Facebook έχει γίνει ηγέτης της ομάδας μετοχών που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά. Είναι το "F" στο περιβόητο FAANG, το ακρωνύμιο για την ομάδα των γιγάντων της τεχνολογίας που περιλαμβάνει επίσης την Amazon, την Apple, το Netflix και την Alphabet (Google). Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των μετοχών του S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 6 τρισ. δολ. Τα μισά από αυτά τα κέρδη βρίσκονται στον κλάδο της τεχνολογίας και σχεδόν τα μισά από αυτά, ή περισσότερα από 1,4 τρισ. δολ., αποτέλεσαν κέρδη για τις μετοχές FAANG.

  Οι στρατηγικοί αναλυτές, όπως ο Τζέιμς Πόλσεν της Leuthold Group, επισημαίνουν ότι αυτή η συσχέτιση των κερδών μιας μικρής ομάδας μετοχών με όλη την αγορά ενισχύεται. "Υπάρχουν κάποιες διαφορές, αλλά έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο και παλιότερα", λέει. Όμως η αγορά ήταν πιο συγκεντρωμένη τότε. Οι πέντε μεγαλύτερες μετοχές αντιστοιχούσαν στο 17% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 στο τέλος του 1999, περισσότερο από το 14% σήμερα. Ούτε είναι πρωτόγνωρο για τις πέντε κορυφαίες μετοχές να είναι ακριβές. Στα τέλη του 1999 η μέση αναλογία τιμών προς τα κέρδη, με βάση τους τελευταίους 12 μήνες, ήταν 71. Τώρα είναι 58.
  Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ότι, ακόμα και στην κορύφωση της φούσκας του dot-com, δύο από τις πέντε μεγαλύτερες μετοχές της αγοράς, η General Electric Co. και η Walmart Inc., ήταν εκτός της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Στα τέλη του 2007, όταν η αγορά έφτασε στο πιο υψηλό της σημείο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, μόνο μία τεχνολογική μετοχή, αυτή της Microsoft Corp., ήταν από τις πέντε κορυφαίες της αγοράς. Σήμερα και οι πέντε κορυφαίες μετοχές είναι από εταιρείες τεχνολογίας, αν και δεν είναι ακριβώς οι FAANG – η Microsoft είναι στις σημερινές πέντε κορυφαίες. Το Netflix δεν είναι.

  Μια άλλη διαφορά: Αν και οι τεχνολογικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 30% της αξίας του S&P 500, λίγο περισσότερο από ό,τι το 1999, αντιπροσωπεύουν επίσης το 23% των αναμενόμενων κερδών του επόμενου έτους για τον S&P, από 15% το 1999. Επομένως, όχι μόνο οι τιμές της αγοράς εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία, αλλά και η οικονομία επίσης. Επιπλέον, αυτό που θεωρούμε ως τεχνολογία έχει αλλάξει. Το 1999 οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας ήταν η Microsoft, η Cisco Systems, η Intel, η Nokia και η International Business Machines (ΙΒΜ) – όλες τους εταιρείες που δημιουργούσαν software και hardware, τα οποία χρησιμοποιούσαν άλλες εταιρείες για να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

  Υπάρχει και φωτιά;

  Αυτές τις μέρες, όχι μόνο ο τομέας της τεχνολογίας είναι μεγαλύτερος, αλλά όλο και περισσότερο η οικονομία, σε όλους τους τομείς, κατακλύζεται από τις εταιρείες τεχνολογίας. Η Amazon είναι ο σημαντικότερος έμπορος λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά κατά 500 δισ. δολ. αυτήν των Walmart και Costco μαζί. Η Alphabet κυριαρχεί στη διαφημιστική βιομηχανία, και μάλιστα έχει εμπλακεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία με τη Waymo. Το Netflix έχει παρουσία και στο Χόλιγουντ και στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

  Και εκεί έρχεται η ανάπτυξη. Οι τιμές των μετοχών ενισχύονται αυτές τις μέρες εν μέρει επειδή τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών τείνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία, με τα περιθώρια κέρδους να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Το Facebook θα μπορούσε να είναι ο "καπνός" που δείχνει ότι κάπου θα πρέπει να υπάρχει και φωτιά. Μπορεί, επίσης, να αποδειχθεί ένας πρώιμος δείκτης για το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την κυριαρχία της τεχνολογίας στην πληροφορία και στα μέσα ενημέρωσης.

  Όλα αυτά θα μπορούσαν να προσθέσουν μεταβλητότητα στην αγορά, επειδή οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για το Facebook και τις υπόλοιπες μετοχές από τις λεγόμενες FAANG και επειδή η συνεχιζόμενη κυριαρχία τους δεν είναι καθόλου βέβαιη. Φυσικά, αυτό συνέβη και όταν η συγκριτικά ισχυρή Walmart ή η General Motors ήταν από τις κορυφαίες μετοχές της αγοράς. Ακόμα και αν οι επενδυτές δεν το συνειδητοποίησαν τότε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων