Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2007 08:51

  "Βαθαίνουν" οι ανησυχίες για τα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Υποβαθμίζονται συνεχώς οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία στους κολοσσούς της Wall Street, καθώς εμμένει η πιστωτική κρίση…

  Του Ben Steverman

  Παρά το διάχυτο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων, οι μεγάλοι οίκοι δεν φαίνεται να έχουν διάθεση να γιορτάσουν, καθώς πληθαίνουν οι πεποιθήσεις πως κολοσσοί όπως η Goldman Sachs (GS), η Merrill Lynch (MER), η Lehman Brothers (LEH) και η Morgan Stanley (MS) θα φέρουν το "στίγμα" της πιστωτικής κρίσης και στη διάρκεια των ερχόμενων μηνών.

  Στις 4 Δεκεμβρίου, ο αναλυτής της JP Morgan (JPM), Kenneth Worthington, δήλωσε ότι αναμένει οι εν λόγω όμιλοι θα καταγράψουν χαμηλότερα επίπεδα κερδοφορίας στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων. Πάντως, δεν βρίσκονται υπό πίεση μόνο αυτές οι μετοχές, καθώς από την κρίση έχουν "πληγεί" η Citigroup (C), η Bear Stearns (BSC), αλλά και ο οίκος του ίδιου του Worthington, η JP Morgan.

  Ειδικότερα, ο Worthington σημείωνε πως "πρέπει να αναμένετε ότι οι κορυφαίες εταιρείες θα συνεχίσουν να εμφανίζουν απώλειες λόγω της έκθεσης τους σε "επικίνδυνα" προϊόντα που συνδέονται με την αγορά ενυπόθηκου δανεισμού.

  Ωστόσο, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι περαιτέρω απομειώσεις ενδέχεται να μην επηρεάσουν αρνητικά την τιμή των μετοχών των μεγάλων οίκων. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως οι επενδυτές αναμένουν πλέον το χειρότερο, και η ανακοίνωση του πραγματικού μεγέθους των απωλειών μπορεί να τους γεμίσει ανακούφιση. Πάντως, ο Worthington υπογραμμίζει πως "οι μεγάλες απομειώσεις αντανακλούν την αποτυχία της διαχείρισης κινδύνου (risk management) και την επιχειρηματική στρατηγική των εταιρειών, και θα επιδράσουν αρνητική στην μακροπρόθεσμη αποτίμηση των μετοχών". Εν ολίγοις, οι μετοχές ενδέχεται να συνεχίσουν να πληρώνουν σε βάθος χρόνου τα λάθη που οδήγησαν στην πιστωτική κρίση του 2007.

  Η πιστωτική κρίση είχε επιδράσει σε πολλά επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου και της απότομης επιβράδυνσης στο "παραλήρημα" εξαγορών και συγχωνεύσεων που παρατηρείτο μέχρι πριν από λίγο καιρό. Επ αυτού, ο Worthington αναφέρει πως πέραν των σημαντικών πιστωτικών απωλειών που σημειώνονται, ο περιορισμός των deals θα πλήξει την κερδοφορία των μεγάλων οίκων που πόνταραν ότι θα εμφάνιζαν υπέρογκες αποδόσεις από τον κλάδο των συγχωνεύσεων και εξαγορών.

  Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στο σύνολο του έχει χάσει 20% στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, βάσει του Financial Select Sector SPDR (XLF), ενός ETF ή διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου (ΔΑΚ) που αποτελείται από ποικιλία χρηματοπιστωτικών μετοχών. Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχουν δεχθεί οι χρηματοπιστωτικές μετοχές, καθώς η κρίση στην αγορά ενυπόθηκου δανεισμού μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Το ETF βρέθηκε σε χαμηλό διετίας στις 23 Νοεμβρίου. Στις 4 Δεκεμβρίου, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Worthington, το εν λόγω ETF υποχώρησε κατά 1,5% παραπάνω.

  Πάντως, πέρα από τον Worthington, αρκετοί ακόμα αναλυτές αναμένουν πως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα καταγράψει σημαντικές απώλειες. Για το τέταρτο τρίμηνο, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα κέρδη για τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 θα αυξηθούν κατά 2,1%, σύμφωνα με την Reuters Estimates. Ωστόσο, τα κέρδη από τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου που απαρτίζουν το δείκτη αναμένεται να υποχωρήσουν 33% κατά το ίδιο τρίμηνο, επίδοση που είναι ακόμα χειρότερη από το 28% που σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί από συνεχείς μεταβολές. Ωστόσο, υπάρχουν και θετικά σημεία. Οι όγκοι συναλλαγών για τους μεγάλους οίκους συνεχίζουν να είναι "ισχυροί", σύμφωνα με τον Worthington, ενώ οι συναλλαγές στην αγορά εμπορευμάτων και συναλλάγματος εμφανίζονται ιδιαίτερα ισχυρές.

  Την ίδια στιγμή, όλοι οι οίκοι της Wall Street προσπαθούν να επεκταθούν διεθνώς. Η ισχυρή ανάπτυξη που παρατηρείται στην Ευρώπη και στην Ασία, ενδέχεται να βοηθήσει στο να αντισταθμιστεί η εξασθένηση που παρατηρείται στις ΗΠΑ.

  Από όλους τους οίκους, ο Worthington ξεχωρίζει την Goldman Sachs, την οποία θεωρεί την "πλέον διαφοροποιημένη βάσει προϊόντος και γεωγραφικής παρουσίας, ενώ φέρει τη λιγότερη εξάρτηση από την αγορά ενυπόθηκου δανεισμού".

  Την Lehman Brothers τη χαρακτηρίζει "μπερδεμένο τσουβάλι". Από τη μία την επαινεί για τη νοοτροπία και τη μέχρι στιγμή διαχείριση της κρίσης, από την άλλη τον ανησυχεί που η Lehman έχει υψηλή έκθεση τόσο στην πιστωτική, όσο και στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ. Για την Merrill Lynch σχολιάζει απλά πως "θα χρειαστεί δύο με τρία τρίμηνα για να συνέλθει" από τις απομειώσεις ύψους 8,4 δισ. δολαρίων που εμφάνισε στο περασμένο τρίμηνο, ενώ αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανάκαμψης δίνει και στην Morgan Stanley.

  Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πολλούς αναλυτές της αγοράς είναι η μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων. Οι χρηματοπιστωτικές μετοχές κατέγραψαν πρόσφατα ράλι λόγω των αυξημένων προσδοκιών πως επίκειται νέα μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνάντηση της νομισματικής επιτροπής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 11 Δεκεμβρίου.

  Μία ακόμα προσαρμογή, ειδικά αν είναι απρόσμενα μεγάλη μείωση, πιθανά να βοηθήσει τις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Όμως, η ίδια η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αντανακλά την δύσκολη πραγματικότητα: πως η εξασθενημένη οικονομία και οι αναταραχές στην αγορά πιθανά να περιορίσουν την κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού κλάδου στα επόμενα τρίμηνα.

  Ο Steverman είναι δημοσιογράφος για το επενδυτικό κανάλι του BusinessWeek

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ