Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Μαϊ-2014 09:33

  ΗΠΑ: Δραματική συρρίκνωση της συνεισφοράς των υπολογιστών στην ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Του

  Θυμάστε τα τέλη της δεκαετίας του 1990; Οι εταιρείες επένδυαν σημαντικά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αύξαναν την παραγωγικότητα με εντυπωσιακό ρυθμό. Η οικονομική ανάπτυξη και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν τόσο ισχυρές που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αρχίσει να αποπληρώνει το εθνικό χρέος.

  Αυτή η εποχή της τεχνο-αισιοδοξίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για του λόγου το αληθές, παρατηρήστε το παραπάνω διάγραμμα που δείχνει μια συγκλονιστική πτώση σε αυτό που οι οικονομολόγοι της αμερικανικής κυβέρνησης ονομάζουν «κεφαλαιακές υπηρεσίες» -οι υπηρεσίες που προσέφεραν οι υπολογιστές και ο συναφής εξοπλισμός (όπως η αποθήκευση δεδομένων και οι εκτυπωτές).

  Η «κεφαλαιακή υπηρεσία» των υπολογιστών είναι η εργασία που παράγει ένας υπολογιστής και μπορεί να αυξηθεί είτε επειδή αυξάνεται ο αριθμός των υπολογιστών, είτε επειδή οι υπολογιστές που ήδη χρησιμοποιούνται είναι πιο ισχυροί.

  Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, την περίοδο 1995-2000, οι υπηρεσίες των υπολογιστών αναπτύχθηκαν με τον προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό ετήσιο ρυθμό του 40,7%. Από το 2007 έως το 2012, ο ετήσιος ρυθμός διαμορφώθηκε σε μόλις 6,8%, ενώ συγκεκριμένα στο τελευταίο έτος αυτής της περιόδου (2011-12), οι υπηρεσίες δεν αυξήθηκαν περισσότερο από 1%.  Με επιβραδυνόμενο ρυθμό αυξήθηκαν και οι κεφαλαιακές υπηρεσίες του λογισμικού, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης -από 16,8% την περίοδο 1995-2000- μόλις 3% την περίοδο 2007-2012.

  Αυτό είναι κακό για την παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθώς οι εργαζόμενοι χρειάζονται τα πιο σύγχρονα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Όπως παρατήρησε το Γραφείο Στατιστικών της Εργασίας όταν δημοσιοποίησε τα τελευταία στοιχεία στις 3 Απριλίου (PDF), το κεφάλαιο κάθε είδους -όχι μόνο οι υπολογιστές και το λογισμικό- που βρίσκεται στη διάθεση των Αμερικανών εργαζομένων μειώθηκε το 2012. Τεχνικά, το Γραφείο Στατιστικών της Εργασίας μέτρησε τις υπηρεσίες κεφαλαίου ανά ώρα εργασίας και διαπίστωσε μια πτώση της τάξης του 0,8% το 2012, έπειτα από πτώση 1,1% το 2011. «Το 2011 και το 2012 είναι τα μόνα έτη που παρατηρείται μείωση βάσει της μέτρησης που ξεκίνησε το 1987», αναφέρει το Γραφείο Στατιστικών της Εργασίας.

  Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley Ted Wieseman επισήμανε την έλλειψη κεφαλαίου σε ένα σημείωμα την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την παραγωγικότητα της εργασίας που έδειξαν πτώση με ετήσιο ρυθμό 1,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014.

  «Διανύουμε πιθανότατα μια άνευ προηγουμένου πέμπτη συνεχή χρονιά μη αύξησης του κεφαλαίου ανά εργαζόμενο», έγραψε ο Wieseman. «Η υπονόμευση των αποθεμάτων κεφαλαίου λόγω των τόσων ετών επίμονων υποεπενδύσεων βλάπτει τη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ