Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Ιουν-2013 09:35

  Και ξαφνικά θυμηθήκαμε τα κοιτάσματα της Μιανμάρ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Roben Farzad

  Η Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία, είχε σε μεγάλο βαθμό αποκοπεί από τη Δύση για περισσότερες από πέντε δεκαετίες στρατιωτικής διακυβέρνησης που έληξε τον περασμένο χρόνο. Σήμερα, ανοικτή για τις επιχειρήσεις και έχοντας καταργήσει τις κυρώσεις, αυτή η οικονομία του ρέοντος χρήματος έχει απόλυτη ανάγκη για ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα. Ένας πληθυσμός των 60 και πλέον εκατομμυρίων θέλει κινητά τηλέφωνα, καινούργια αυτοκίνητα και κόκα κόλα. Η Μιανμάρ μόλις πριν λίγο καιρό φιλοξένησε ένα τριήμερο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για την Ανατολική Ασία, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη από πολυεθνικές εταιρείες όπως η General Electric (GE) και η Unilever (UN). Ωστόσο κανείς κλάδος είναι τόσο κρίσιμος για τις προοπτικές ανάπτυξης της Μιανμάρ όσο αυτός της ενέργειας.

  Η χώρα διαθέτει 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιβεβαιωμένου αποθέματος φυσικού αερίου, αξίας περίπου 75 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές αναφοράς Η.Β. Οι γείτονες Ινδία και Κίνα εποφθαλμιούν το απόθεμα. Σε μια πρόσφατη έκθεση, το McKinsey Global Institute εκτιμά ότι ενέργεια και κλάδοι όπως η γεωργία χρειάζονται ένα συνδυασμό 320 δισ. δολαρίων μέχρι το 2030 ώστε η οικονομία της Μιανμάρ να καταφέρει να πιάσει ένα 8% ετήσιας ανάπτυξης.

  Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση εγκαινίασε μία δημοπρασία για 30 υπεράκτια σημεία φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η Exxon Mobil (XOM), η γαλλική Total και η Eni (ENI) κάνουν κούρσα για να πάρουν θέσεις, και σχεδόν 60 παγκόσμιες ενεργειακές εταιρείες θέλουν να συνεργαστούν με την κρατική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μιανμάρ για την εκμετάλλευση των χερσαίων και υπεράκτιων καυσίμων. Τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν το 1,9% από τα τεκμηριωμένα κοιτάσματα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας - η οποία μαστίζεται από κυρώσεις, περιορισμένες ξένες επενδύσεις και κανονιστικές ασυνέπειες και ασυνέχειες παρεμποδίζοντας σημαντικά την παραγωγή ενέργειας της Μιανμάρ. Η χώρα βρίσκεται στη θέση 172 από τις 176 χώρες της λίστας του δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας το 2012.

  "Όποιος μπορέσει να κερδίσει το πλεονέκτημα να αντλήσει πρώτος, έχει εξασφαλιστεί για τα καλά για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Melinda Tun, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Baker & McKenzie, στο Bloomberg News. Η Μιανμάρ "βρίσκεται μεταξύ των δύο πιο πολυπληθών οικονομιών στον κόσμο."

  Αν και η γεωργία εξακολουθεί να κυριαρχεί στην οικονομία, η συμβολή της ενέργειας και των ορυχείων στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί στα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, από 8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σύμφωνα με την έκθεση McKinsey. Η Βιρμανία εξήγαγε πετρέλαιο για πρώτη φορά στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα διαθέτει 16 πολυεθνικές ενέργειας που εργάζονται σε 17 χερσαίες τοποθεσίες εξερεύνησης και 15 που εξερευνούν ή παράγουν σε 20 υπεράκτιες τοποθεσίες.

  Η απότομη εκτίναξη της Μιανμάρ από μία οικονομία του περιθωρίου μεταξύ των πιο ελκυστικών για άμεσες ξένες επενδύσεις έλκει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Εάν οι διεθνείς εταιρείες μπορούν να στήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις σε ένα μη διαφανές και διεφθαρμένο σύστημα, η Δύση θα το θεωρεί όλο και περισσότερο ως μια νόμιμη μακρινή αγορά μαζί με αυτές του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων. Αυτό ανοίγει την πόρτα για πιο εκτεταμένη έκδοση ομολόγων και μετοχών και υπόσχεται, κάποια μέρα, μεμονωμένοι επενδυτές να είναι σε θέση να συμμετάσχουν στην μεγάλη επιστροφή της Μιανμάρ.

  Απέχουμε άραγε τόσο πολύ από ένα ETF της Μιανμάρ;

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ