Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2011 09:26

  Οι πιο δαπανηροί απατεώνες traders των τελευταίων 20 ετών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα τεράστια ποσά που διακινούν οι κορυφαίοι παίκτες των χρηματιστηριακών αγορών περιστασιακά οδηγούν σε κακό «τζογάρισμα» και θεαματικές απάτες. Ακόμη δεν είναι σαφές τι από τα δύο ισχύει στην περίπτωση της UBS. 

  Στις 15 Σεπτεμβρίου, η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε απώλειες $2 δισ. από «μη εξουσιοδοτημένες» συναλλαγές που διεξήχθηκαν στο επενδυτικό γραφείο της τράπεζας στο Λονδίνο. Ο Kweku Adoboli, διαπραγματευτής της UBS, συνελήφθη από την αστυνομία του Λονδίνου με τις κατηγορίες της απάτης και των ψευδών λογιστικών στοιχείων.
   
  Η πανωλεθρία της UBS φαίνεται ότι αποτελεί το τελευταίο μιας σειράς οικονομικών σκανδάλων όπου ένας διαχειριστής κεφαλαίων κοστίζει στην εταιρεία του μια ολόκληρη περιουσία. Μερικοί από αυτούς τους «παραστρατημένους» traders γράφουν βιβλία για τις εμπειρίες τους, όπως λόγου χάρη ο Nick Leeson της Barings Bank και ο Toshihide Iguchi της Daiwa Bank. Άλλοι επιστρέφουν ξανά στην αρένα των επιχειρήσεων.
   
  Στη συνέχεια ακολουθούν μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα απώλειας κεφαλαίων λόγω μη εγκεκριμένων συναλλαγών που συνέβησαν την τελευταία εικοσαετία.
   
  Φωτογραφία: Bloomberg

  Kweku Adoboli  UBS
  Σεπτέμβριος 2011
  Απώλειες: $2 δισ.

  Η αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε τον 31χρονο Kweku Adoboli μερικές ώρες αφού ο εργοδότης του, η ελβετική UBS, διαπίστωσε «μη εξουσιοδοτημένες» συναλλαγές που κόστισαν στην τράπεζα $2 δισ. και ενδεχομένως να οδηγήσουν στην καταγραφή ζημιών στα οικονομικά της μεγέθη για το τρίτο τρίμηνο του 2011. Ο Adoboli εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα της UBS στο γραφείο Delta One του Λονδίνου, το οποίο διαχειρίζεται τις συναλλαγές των πελατών. Στις 16 Σεπτεμβρίου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της απάτης και των ψευδών λογιστικών στοιχείων. Για τη νομική του υπεράσπιση, ο Adoboli προσέλαβε το δικηγορικό γραφείο ποινικών υποθέσεων Kingsley Naple yLLP. Πρόκειται για τους ίδιους δικηγόρους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του Nick Leeson, του πρώην trader που προκάλεσε την κατάρρευση της Barings το 1995 (βλέπε παρακάτω).

  Φωτογραφία: Bloomberg

  Jérôme Kerviel  Société Générale
  2008
  Απώλειες: $7,2 δισ.

  Ο Kerviel εξαπάτησε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας λαμβάνοντας πλασματικές θέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά συναλλαγών μετοχικών παραγώγων. Ο 31χρονος χρηματιστής εργαζόταν στην τράπεζα από το 2000, ενώ το 2006 μετακόμισε στην αίθουσα των συναλλαγών. Η οικονομική απώλεια των $7,2 δισ., η μεγαλύτερη στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος, διέγραψε σχεδόν δύο χρόνια κερδών προ φόρων του τομέα επενδυτικής τραπεζικής της Société Générale. Ο Kerviel κρίθηκε ένοχος κατάχρησης εμπιστοσύνης από τα γαλλικά δικαστήρια τον Οκτώβριο του 2010, όμως έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

  Φωτογραφία: Bloomberg

  Brian Hunter  Amaranth Advisors
  2006
  Απώλειες: $6,5 δισ.

  Ο Hunter, ο μεγαλύτερος trader ενεργειακών συναλλαγών του hedge fund Amaranth Advisors, δημιούργησε μια τρύπα $6,5 δισ., όταν ένα γενναίο «τζογάρισμα» σε παράγωγα φυσικού αερίου απέτυχε. Η κατάρρευση της εταιρείας επενδύσεων υψηλού ρίσκου τον Σεπτέμβριο του 2006 ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση hedge fund όλων των εποχών. Η Αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC) κατέθεσε αστική αγωγή τον Ιούλιο του 2007, ισχυριζόμενη ότι η Amaranth και ο Hunter συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν τις τιμές των παραγώγων του φυσικού αερίου και για να συγκαλύψουν την απάτη. Το 2007, ο Hunter σύστησεένανέο hedge fund, το Solengo Capital Advisors. Τον Απρίλιο του 2011 η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας των ΗΠΑ (FERC) τού επέβαλε πρόστιμο $30 εκατ. σε σχέση με τη φερόμενη χειραγώγηση των τιμών του φυσικού αερίου.

  Φωτογραφία: Getty Images

  Chen Juilin  China Aviation Oil
  2004
  Απώλειες: $550 εκατ.

  Ο Chen ήταν επικεφαλής της σιγκαπουριανής θυγατρικής της China Aviation Oil, της κορυφαίας κινεζικής εταιρείας εισαγωγής καυσίμων για αεροσκάφη. Οι αρμοδιότητές του περιελάμβαναν τη διαχείριση των συναλλαγών της εταιρείας σε προθεσμιακά συμβόλαια παραγώγων καυσίμων. Το 2004 ο Chen έκανε μια σειρά λανθασμένων κινήσεων, στοιχηματίζοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα έπεφταν. Όταν αυτό δεν συνέβη, η εταιρεία εισαγωγής αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με τις ταμιακές της ροές. Αργότερα το ίδιο έτος η εταιρεία ζήτησε δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της στη Σιγκαπούρη, έχοντας ήδη υποστεί ζημιές $550 εκατ. από συναλλαγές στην αγορά παραγώγων. Το Μάρτιο του 2006 ο Chen καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια κάθειρξης και πρόστιμο $207.000, έχοντας δηλώσει ένοχος για διεξαγωγή συναλλαγών με χρήση απόρρητων πληροφοριών. Αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του 2009, αφού εξέτισε ποινή 1.035 ημερών σε φυλακή της Σιγκαπούρης.

  Φωτογραφία: Getty Images

  John Rusnak  Allied Irish Bank, Allfirst
  2002
  Απώλειες: $691 εκατ.

  Ως trader συναλλάγματος στην Allfirst Bank, η οποία άνηκε στον ομίλο AIB, ο Rusnak έκρυψε απώλειες $691 εκατ. οι οποίες οφείλονταν σε μια σειρά εσφαλμένων προβλέψεων. Το 2003 ο Rusnak καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη για τραπεζική απάτη. Το Σεπτέμβριο του 2008  τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και τον Ιανουάριο του 2009 αφέθηκε ελεύθερος, έχοντας εκτίσει ποινή σχεδόν 6 ετών. Ο Rusnakπαραμένει υπεύθυνος την πληρωμή ολόκληρου του ποσού των 691 εκατ. δολαρίων.

  Φωτογραφία: Getty Images

  Yasuo Hamanaka (γνωστός και ως «κος Χαλκός»)  Sumitomo
  1986-98
  Απώλειες: $2,6 δισ.

  Ο Hamanaka, βασικός trader χαλκού της Sumitomo, διεξήγαγε μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές ύψους $2,6 δισ. επί μια δεκαετία, διογκώνοντας τεχνητά τις τιμές και αποκομίζοντας τεράστια κέρδη για λογαριασμό της τράπεζας. Κάποια στιγμή έφτασε να ελέγχει το 5% του χαλκού όλου του κόσμου, αποκτώντας έτσι το παρατσούκλι «κος Πέντε τοις εκατό». Το 1997 ο Hamanaka καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών για απάτη και πλαστογραφία. Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2005, έχοντας εκτίσει 7 χρόνια ποινής.

  Φωτογραφία: Getty Images

  Nick Leeson 


  Το 1995 ο μόλις 28 χρονών γενικός διευθυντής παραγώγων της Barings στη Σιγκαπούρη τραυμάτισε θανάσιμα την αρχαιότερη εμπορική τράπεζα της Αγγλίας, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκρυβε απώλειες από συναλλαγές από το 1992. Ο Leeson φυλακίστηκε στη Σιγκαπούρη το Δεκέμβριο του 1995 και αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από 4 χρόνια.

  Στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο RogueTrader, το οποίο έγινε ταινία. Διετέλεσε CEO της ιρλανδικής ομάδας ποδοσφαίρου Galway United έως τον Ιανουάριο του 2011, ενώ σήμερα είναι ομιλητής.

  Φωτογραφία: Getty Images

  Toshihide Iguchi  Daiwa Bank
  1984-95
  Απώλειες: $1,1 δισ.

  Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Daiwa Toshihide Iguchi έχασε $1,1 δισ. από συναλλαγές σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μέσα σε μια δεκαετία. Ο πρόεδρος της Daiwa, Akira Fujita (στο κέντρο της φωτογραφίας) ανέλαβε την ευθύνη για τις απώλειες και παραιτήθηκε. Αφού ομολόγησε ότι διεξήγαγε 30.000 μη εγκεκριμένες συναλλαγές το 1995, ο Iguchi καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης και του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους $2,6 εκατ. Μετά την αποφυλάκισή του έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο My Billion Dollar Education.

  Φωτογραφία: Getty Images

  Joseph Jett


  Kidder, Peabody
  1994
  Απώλειες: $300 εκατ.

  O Jett, διαπραγματευτής ομολόγων δημοσίου στην Kidder, Peabody, διέπραξε απάτη με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Ο Jett εκμεταλλεύτηκε ένα ελάττωμα στο λογιστικό σύστημα της εταιρείας, εμφανίζοντας πλαστά κέρδη από συναλλαγές ύψους $300 εκατ., τα οποία στην πραγματικότητα οφείλονταν σε λογιστικό σφάλμα. Το 2004 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατάσχεσε τα $8,2 εκατ. που είχε κερδίσει σε μπόνους ο Jettκαι τον εξόρισε από το χρηματιστήριο. Η Kidder, Peabody υποχρεώθηκε να διαγράψει τα διακρατούμενα κέρδη.

  Φωτογραφία: Bloomberg

  Giancarlo Parretti  Crédit Lyonnais
  1990
  Απώλειες: $1,3 δισ.

  Το 1990, το ολλανδικό παράρτημα της Crédit Lyonnais χρηματοδότησε την εξαγορά της Metro-Goldwyn-Mayer από τον Parretti έναντι $1,25 δισ. Ο Ιταλός χρηματιστής απέλυσε το μεγαλύτερο μέρος του λογιστικού προσωπικού, διόρισε την 21χρονη κόρη του σε μια υψηλή θέση και σπατάλησε αφειδώς τα κεφάλαια της MGM σε πολυτελή δώρα για τις φιλενάδες του. Τον Ιούνιο του 1991 η Crédit Lyonnais απέλυσε τον Parretti και κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Το 1995 η μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου, η Générale de Banque, εξαγόρασε την Crédit Lyonnais Ολλανδίας έναντι 726 εκατ. δολαρίων.

  Φωτογραφία: Louie Psihoyos/Science Faction
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ