Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 09:26

  Δοκιμάζοντας τα όρια της Wall Street

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του David Bogoslaw

  Η βία στους δρόμους της Λιβύης στις 22 Φεβρουαρίου φάνηκε να κάνει κάτι που όλα τα προηγούμενα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δεν κατάφεραν να επιτύχουν: να αναχαιτίσει τις αμερικανικές μετοχές. Ο δείκτης Standard & Poor’s 500 έκλεισε την ημέρα εκείνη με πτώση 2,05 τοις εκατό, στις 1.315,44 μονάδες. Αλλά αυτό που ανησυχεί πολλούς τεχνικούς κυρίως αναλυτές, περισσότερο ακόμα και από τις απειλούμενες πετρελαικές αγορές ή τα ασταθή καθεστώτα, είναι η αδιαπραγμάτευτα θετική στάση των επενδυτών.


  Οι τεχνικοί αυτοί αναλυτές, που μελετούν τις τιμές των μετοχών και τους όγκους συναλλαγών, βλέπουν τη θετική ψυχολογία των επενδυτών ως μία αντιφατική ένδειξη. Η σφυγμομέτρηση της ψυχολογίας από την Αμερικανική Ένωση Ιδιωτών Επενδυτών για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου έδειξε ότι το 46,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων – που είναι μέλη της ως άνω Ένωσης και υπέρμαχοι της μεθόδου «κάντο μόνος σου» - αντιμετωπίζουν με θάρρος τους επόμενους έξι μήνες, έναντι του 25,6 τοις εκατό που είναι απαισιόδοξο και του 27,9 τοις εκατό που διατηρεί ουδέτερη στάση. Άλλες σφυγμομετρήσεις που ακολούθησαν αμέσως μετά, όπως αυτές του Hulbert Financial Digest και Investors Intelligence έδειξαν επίσης θετική ψυχολογία και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

  «Όταν όλοι δείχνουν θαρραλέοι, θα πρέπει να προσέχει κανείς», λέει ο Κορτέζ, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής χαρτοφυλακίου στην Broadmark Asset Management, συμβούλου του Forward Tactical Growth Fund  (FTAGX). «Ορισμένες από αυτές τις μετρήσεις είναι τόσο υψηλές όσο και τα επίπεδα τον Οκτώβριο του 2007».

  Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Κορτέζ είναι έτοιμος να μιλήσει για το τέλος της Bull market που παρατηρείται τους τελευταίους 21 μήνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τεχνικές αναλύσεις δεν αποκλείεται να περάσει ακόμη κάποιο διάστημα προτού δούμε το ανώτατο επίπεδο που μπορεί να φτάσει η αγορά. 

  Παρατεταμένο ράλι;

  Ο Scott O΄Neil, πρόεδρος της Market Smith, μιας εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων με γνώμονα την ανάπτυξη που εδρεύει στο Σικάγο, παραδέχεται ότι τον εξέπληξε σε ένα βαθμό το πόσο ισχυρή υπήρξε η αγορά, αλλά δηλώνει: 

  «Όταν είναι τόσο ισχυρή και με τέτοιο εύρος, αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της». Και αφού παραδοσιακά τα υψηλά της αγοράς κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο, πιστεύει πως αν η σημερινή αισιοδοξία ενισχυθεί περαιτέρω, το ράλι θα μπορούσε να επεκταθεί πέραν του Απριλίου. Αλλά για να καθησυχαστεί κανείς με αυτό που συμβαίνει, θα πρέπει να εμβαθύνει στους επιμέρους τομείς, για να δει από πού προέρχεται αυτή η δυναμική. Ο ίδιος βλέπει τις μετοχές τεχνολογίας, βιομηχανίας, όπως η Caterpillar (CAT), και της παραγωγής λιπασμάτων ως ιδιαίτερα ισχυρές αυτή τη στιγμή. 

  Ιστορικά, οι μακροχρόνιες bull market έχουν στραφεί προς τα κάτω, επειδή το ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λαμβάνει μέτρα για να ελέγξει την προσφορά χρήματος και έτσι να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, σημειώνει ο Κορτέζ. Η δεύτερη φάση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» της Fed είναι προγραμματισμένη να τελειώσει τον Ιούνιο. Υπό την προϋπόθεση ότι η ανοδική πορεία της αγοράς δεν διακοπεί στο επόμενο δίμηνο, ο Κορτέζ αναμένει από τους επενδυτές και τους στρατηγικούς αναλυτές να αρχίσουν να μελετούν πιο προσεκτικά τι είναι αυτό που τροφοδοτεί τις μετοχές, αρχής γενομένης το Μάιο. Η επαναξιολόγηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πιο εμφανή επιβράδυνση. Ενθυμούμενος ότι πριν το υψηλό της αγοράς του Οκτωβρίου 2007 είχαν προηγηθεί 17 αυξήσεις επιτοκίων μεταξύ Ιουνίου 2004 και Ιουνίου 2006, αμφιβάλλει πως τις πρώτες φορές που η Fed θα αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο ή το προεξοφλητικό επιτόκιο θα είναι αρκετές για να σηματοδοτήσουν μια κορυφή, αν και οι αυξήσεις θα πρέπει να οδηγούν τους δείκτες. Η αναρρίχηση της απόδοσης των δεκαετών κρατικών ομολόγων πάνω από 4 τοις εκατό (είναι σήμερα 3,59 τοις εκατό), θα αποτελούσε άλλη μία σημαντική ένδειξη του κορυφαίου σημείου της αγοράς.
   
  Ένα άλλο σήμα κινδύνου θα ήταν η αύξηση των μετοχών που δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στους όγκους συναλλαγών ή τους εύρους της αγοράς, λέι ο Κορτέζ. Όλα τα προηγούμενα κορυφαία σημεία της αγοράς έχουν χαρακτηριστεί από την άνοδο των βασικών δεικτών σε νέα υψηλά, με την καθαρή διαφορά ωστόσο μεταξύ των μειώσεων και αυξήσεων των τιμών των μετοχών να μην ακολουθεί τα κέρδη τιμών, αλλά και τον όγκο συναλλαγών να μένει πίσω σε σχέση με αυτά. «Δεν παρατηρούμε κάτι τέτοιο τώρα», λέει.

  Ωστόσο, δεν μοιράζονται όλοι την ίδια αισιόδοξη άποψη. Ο Robert Prechter,  πρόεδρος της Eliott Wave International και εκδότης του The Elliott WaveTheorist, ενός μηνιαίου newsletter προβλέψεων, είναι οπαδός των αρκούδων. Επικαλείται το λόγο αυξήσεων/μειώσεων δέκα ημερών στο NYSE, ο οποίος δείχνει πόσες μετοχές αυξάνονται σε σχέση με αυτές που χάνουν αξία. Ο λόγος ακολουθεί πτωτική τροχιά από τον Αύγουστο του 2010, καταδεικνύοντας ότι ολοένα λιγότερες μετοχές συμμετέχουν στο ράλι της αγοράς, επισημαίνει ο Prechter. Αντίστοιχη τάση παρατήρησε στον αριθμό των μετοχών που καταγράφουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων, και που σύμφωνα με το Bloomberg, έφτασε τις 1.685 στις 4 Νοεμβρίου. Έκτοτε, ο αριθμός υποχωρεί καταδεικνύοντας ότι λιγότερες μετοχές συμμετέχουν στο ράλι σε σύγκριση με ένα δίμηνο πριν. 

  Εύθραυστα θεμελιώδη
   
  Το ποσοστό των μετοχών του S&P 500 που διαπραγματεύονται πάνω από τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών κορυφώθηκε στο 93% τον Οκτώβριο, γλίστρησε στο υψηλό Ιανουαρίου του 86% και από τις αρχές Φεβρουαρίου δεν έχει υπερβεί το 81%, παρά τα υψηλότερα επίπεδα του S&P 500, σύμφωνα με τον Prechter.

  Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές και managers επενδύσεων επικεντρώνονται στα τεχνικά σημεία που υποδεικνύουν ένα ανώτατο σημείο για την αγορά κόντρα στις ενδείξεις που θέλουν τις χρηματιστηριακές αγορές να έχουν περιθώριο περαιτέρω ανόδου, τα πρόσφατα στοιχεία για τα οικονομικά θεμελιώδη δεν είναι όλα και τόσο ισχυρά αυτόν τον καιρό. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να είναι η εξήγηση για μια διόρθωση της αγοράς ή τουλάχιστον μια αδράνεια στο άμεσο μέλλον.

  Η σημαντική πτώση που γνώρισαν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές εξαιτίας των κλιμακούμενων εντάσεων στη Λιβύη και της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική «είναι ένα κλασικό σημάδι μιας υπερτιμημένης και υπερδιογκωμένης αγοράς που ευνοεί την έλευση μιας περιόδου διόρθωσης», σχολιάζει ο David Rosenberg, επικεφαλής οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Gluskin Sheff & Associates. Ακόμα και πριν η αναστάτωση στη Μέση Ανατολή οδηγήσει σε ξεσπάσματα βίας, μια βελτίωση 0,3 τοις εκατό στις λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου έδειξε ότι «μεγάλο μέρος της ανάπτυξης προεξοφλείται» στις τιμές των μετοχών, συμπληρώνει ο Rosenberg. Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές εισαγωγών καυσίμων και τροφίμων στις ΗΠΑ τους τελευταίους τρεις μήνες – ετησιοποιημένα ποσοστά 30 και 60 τοις εκατό αντίστοιχα – σηματοδοτούν επικείμενη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών καθώς μέρος τουλάχιστον αυτού του κόστους αναπόφευκτα μετακυλίεται στον καταναλωτή, απειλώντας να διαβρώσει την επενδυτική αισιοδοξία, προειδοποιεί. 

  Ο Carter Braxton Worth, επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της Oppenheimer Asset Management (OPY), συμφωνή ότι η αγορά είναι υπερδιογκωμένη. Πιστεύει ωστόσο ότι το momentum της αγοράς μένει ανέπαφο και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στις μεμονωμένες μετοχές που είναι πιο ευάλωτες στο ανοδικό momentum. Σχεδόν το 70% των μετοχών που απαρτίζουν τον S&P 500, τα διαγράμματα των οποίων έδειξαν προοπτική για ξέσπασμα, το έκαναν ήδη, λέει ο Worth. Ο ίδιος πιστεύει ότι 40 με 45 μετοχές ακόμη θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Δεδομένου ότι μία μετοχή συνήθως πραγματοποιεί ξέσπασμα στον απόηχο κάποιας εταιρικής εξέλιξης, και ενώ η περίοδος αποτελεσμάτων πλησιάζει στο τέλος της, oWorth γνωρίζει ότι οι πιθανοί καταλύτες λιγοστεύουν. 

  Ακρογωνιαίος Λίθος

  Ο Worth εκτιμά ότι θα περάσουν ακόμη δύο ή τρεις εβδομάδες προτού εξαντληθούν τα καύσιμα της αγοράς. Στοιχηματίζει μάλιστα ότι ο S&P 500 μπορεί να φτάσει τις 1.355 μονάδες πριν αρχίσει να προσελκύει έντονες ρευστοποιήσεις κερδών και πωλήσεις θέσεων. Η πρόβλεψη του Worth είναι πολύ κοντά σε ένα νούμερο που τραβά την προσοχή τελευταία. Στα 1.353,06 ο S&P 500 θα έκανε ένα καίριο rebound, αφού πρόκειται για διπλασιασμό σε σχέση με τα χαμηλά των 676,53 μονάδων που σημειώθηκαν το Μάρτιο του 2009, υποστηρίζει ο DanPeirce, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της ομάδας Multi-Asset Class Solutions στη Βοστώνη. «Το επίπεδο αυτό φαντάζει ως πιθανό σημείο αντίστασης», λέει. 

  Ενώ η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει κάνει την κούρσα της, οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης μόλις πρόσφατα "μπήκαν στο χορό", λέει ο Worth. Αυτές είναι οι μετοχές που ταράζουν τα νερά της αγοράς. Τα τοπ 10 ονόματα του S&P 500 ευθύνονται πιθανότατα για το 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη, ασκώντας μεγαλύτερη επιρροή στην ευρύτερη αγορά. «Η συνολική κεφαλαιοποίηση των περισσότερων δεικτών καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος από μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αυτό είναι πολύ θετικό για την αγορά.»

  Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στα εγχώρια αμοιβαία μετοχικά funds εμφάνισαν θετικό πρόσημο τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο. Πρόκειται για ένα «αντισταθμιστικό θετικό στοιχείο» κόντρα σε όλες τις ενδείξεις που θέλουν την bull market να πλησιάζει στο τέλος της, λέει ο Christopher Petrosino, της Manning & Nappier. 

  Μετά υπάρχει η ομάδα που πιστεύει ότι είναι ανόητο να πολεμά κανείς τη FED ακόμα κι αν θεωρεί ότι οι μετοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες τώρα σε απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία και δελεάζεται από την ιδέα εξάλειψης ή τουλαχιστον μείωσης της έκθεσής του στις μετοχές. Τα άτομα αυτής της ομάδας πιστεύουν ότι όσο η εταιρεία "Bernanke και Σια" επαναγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας 600 δισ. προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα επιτόκια συμβαδίζουν με την οικονομική ανάπτυξη, τα πιο επικίνδυνα πάγια όπως οι μετοχές θα έχουν τον άνεμο πρίμα – ακόμα κι αν η Μεση Ανατολή συνεχίσει να σείεται. 

  Ο Bogoslaw  είναι δημοσιογράφος του Finance Channel του Bloomberg Businessweek.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων