Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Ιαν-2011 08:59

  Τι επιφυλάσσει το 2011 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Mark Berrisford-Smith

  Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, το 2010 απεδείχθη πιο θετικό για την ευρωπαϊκή οικονομία από ό,τι περιμέναμε. Ενώ ορισμένες χώρες σαφώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η Ευρώπη στο σύνολό της σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο στην πορεία προς την ανάκαμψη.

  Τι θα συμβεί όμως το 2011; Είναι σαφές ότι, δεδομένου του μεγέθους της ηπείρου και του μεγάλου πεδίου των πιθανοτήτων, είναι δύσκολο να σχηματίσει κανείς μία συνολική εικόνα για την οικονομική προοπτική της Ευρώπης. Εστιάζοντας όμως περισσότερο σε επίπεδο χώρας, θα δούμε να αναδύονται ξεκάθαρα τα αυριανά φαβορί.

  Η Γερμανία, για παράδειγμα, αναδείχθηκε φέτος ως η οικονομική δύναμη της Ευρώπης. Μακράν η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, η Γερμανία έχει εξασφαλίσει την ανάπτυξή της μέσω της αξιοποίησης ευκαιριών στον τομέα των εξαγωγών πιο αποφασιστικά από ό, τι ακόμη και πριν από την ύφεση. Βοηθά, βέβαια, το γεγονός ότι η Γερμανία παράγει προϊόντα που έχουν ζήτηση στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι τα μηχανήματα και τα πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά και η καινοτόμος απάντηση της χώρας σε πιο δύσκολους οικονομικά καιρούς, που την τοποθέτησε σε καλή θέση ώστε να μπορεί τώρα να επωφεληθεί από την ανάκαμψη.

  Συγκεκριμένα, η πολιτική της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά τους κατασκευαστές προκειμένου να καλύψουν τους μισθούς του προσωπικού τους, και έτσι να αποτραπούν οι απολύσεις, έδωσε τη δυνατότητα στις γερμανικές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν άμεσα με αύξηση της παραγωγής τους στην αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα τους. Το αποτέλεσμα ήταν μια γερμανική οικονομία που σημείωσε ανάπτυξη άνω του 3,5 τοις εκατό για το έτος 2010. Ενώ τα επόμενα χρόνια η ζήτηση από πλευράς αναδυόμενων αγορών για τα εξαγόμενα προϊόντα προβλέπεται να είναι λιγότερο φρενήρης, η Γερμανία αναμένεται να σημειώσει καθαρή ανάπτυξη της τάξης του 2 τοις εκατό το 2011.

  Οι γερμανικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τις θετικές επιπτώσεις που έχει η ανάπτυξη αυτή στην εμπιστοσύνη μεταξύ των εγχώριων καταναλωτών, οι οποίοι, – αν και συνήθως δεν υπολογίζονται ως αγοραστική δύναμη – αρχίζουν να αποταμιεύουν λιγότερο και να ξοδεύουν περισσότερο. Αυτό υποδηλώνει ότι η αποφασιστική ανάκαμψη της Γερμανίας μπορεί να εξαπλωθεί και εκτός του τομέα των εξαγωγών.

  Διαχωρίζοντας τις εξαγωγικές αγορές

  Η Τουρκία αναμένεται επίσης να συνεχίσει την ισχυρή οικονομική της ανάκαμψη το 2011. Με χαμηλά επίπεδα δημοσίου χρέους και ένα τραπεζικό σύστημα που έμεινε ακλόνητο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι τουρκικές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τα χαμηλά κόστη και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της χώρας. Παρά το γεγονός ότι δεν παράγουν προϊόντα που έχουν ζήτηση σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, οι Τούρκοι κατασκευαστές έως τώρα προωθούσαν τα προϊόντα τους προς τη μεγάλη αγορά της Δυτικής Ευρώπης, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προχωρήσει στη διαφοροποίηση των εξαγωγών τους, κυρίως προς τη Μέση Ανατολή – μια τάση που το πιθανότερο είναι να δούμε να συνεχίζεται.

  Γενικά, το διεθνές εμπόριο θα συνεχίσει να κατέχει σημαντική θέση στις οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών το 2011. Η Πολωνία έχει μια μεγάλη εγχώρια αγορά που προσφέρει πολλές ευκαιρίες στη βιομηχανία της. Όμως, λόγω του μικρού τους μεγέθους, χώρες όπως η Τσεχία και η Σλοβακία, θα συνεχίσουν να αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό εμπόριο.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημαντικό πολιτικό βάρος έχει εναποτεθεί στο διεθνές εμπόριο, που θεωρείται το μέσο για την τόνωση της ανάπτυξης. Οποιαδήποτε και αν ήταν η επίδραση του γεγονότος αυτού, το Ηνωμένο Βασίλειο – όπως και το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης – είχε αναμφίβολα μια χρονιά καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, με την ετήσια ανάπτυξη για το 2010 να υπολογίζεται στο 2 τοις εκατό. Οι βρετανικές επιχειρήσεις βλέπουν με αισιοδοξία το 2011, και οι προοπτικές τους είναι πιθανό να ενισχυθούν περαιτέρω μέσω μίας πιο ανταγωνιστικής λίρας.

  Οι επιπτώσεις των περικοπών στις δαπάνες

  Βεβαίως, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη είχαμε δει τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να διοχετεύουν κεφάλαια στις οικονομίες τους, το 2011 προβλέπεται να είναι έτος λιτότητας, αφού τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των μεγάλων κρατικών ελλειμμάτων αρχίζουν να προκαλούν προβλήματα. Το 2011 θα αφήσει αλώβητες τις χώρες χωρίς δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως την Ελβετία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, αλλά αλλού στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που οι περικοπές των δημοσίων δαπανών μπορεί να έχουν για την προοπτική ανάπτυξής τους.

  Οι περικοπές αυτές, ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι οι κυβερνήσεις θα ξοδεύουν λιγότερο, αλλά μάλλον ότι θα δαπανούν με διαφορετικό τρόπο. Οι δημόσιοι φορείς θα αλλάξουν τις διαδικασίες ανάθεσης ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να δαπανήσει λιγότερα χρήματα το 2011 – αν και η αναστολή οποιασδήποτε αύξησης των δαπανών μπορεί να αποβεί οδυνηρή – αντίθετα, αναθεωρεί το τρόπο που αξιοποιεί και αμείβει τις εξωτερικές υπηρεσίες. Για τις επιχειρήσεις, αυτή η απογραφή θα δώσει αναμφίβολα ευκαιρίες για υποβολή προσφορών για νέα έργα και προβολή πιο ευέλικτων λύσεων.

  Η ταλάντωση του εκκρεμούς από την οικονομική αναζωογόνηση στην κατάσταση λιτότητας θα δημιουργήσει αναμφίβολα μεγάλες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις το 2011. Υπάρχει επίσης πραγματική ανάγκη για μεγαλύτερη σταθερότητα και μία απτή λύση στα ζητήματα του χρέους στην Ευρωζώνη. Για τις καινοτόμες επιχειρήσεις, όμως, εξακολουθούν να παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες και, πολλές χώρες ατενίζουν το μέλλον τους μέσα από την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης.

  Ο Berrisford-Smith είναι ανώτερο οικονομικό στέλεχος της Business Economics Unit της Τράπεζας HSBC του Λονδίνου.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ