Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Δεκ-2020 00:02

  Η Ευρώπη θα πρέπει να προωθήσει μια "Ένωση για το Κλίμα"

  Η Ευρώπη θα πρέπει να προωθήσει μια "Ένωση για το Κλίμα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Guntram B. Wolff

  Έχει έρθει η ώρα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και πιθανώς την Κίνα, να δημιουργήσουν μια παγκόσμια "Ένωση για το Κλίμα”. Οι εκπομπές αερίων ρύπων παγκοσμίως, αυξήθηκαν κατά 2% ετησίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Από τη υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, οι εκπομπές αερίων παγκοσμίως έχουν συνεχίσει να αυξάνονται. Έχουμε μάθει ότι το να υπάρξουν αποτελέσματα στην προστασία του κλίματος είναι δύσκολο από τη στιγμή που το κόστος μείωσης είναι μεγάλο σε εθνικό επίπεδο, αλλά τα οφέλη από την προστασία του κλίματος παγκοσμίως, είναι τεράστια. Και ναι, οι ΗΠΑ υπό τον Trump αποχώρησαν από την συμφωνία του Παρισιού για αυτόν ακριβώς τον Λόγο. Εν ολίγοις, το ανθρώπινο είδος δεν σημειώνει αρκετή πρόοδο για να αποκλείσει μια πιθανή καταστροφική κλιματική έκβαση.

  Ο νικητής του Βραβείου Nobel, William Nordhaus, έχει υποστηρίξει πειστικά ότι το πρόβλημα του free riding στην κλιματική δράση, δεν μπορεί απλώς να ξεπεραστεί με εθελοντική συμφωνία, όπως επιχειρήθηκε με τη συμφωνία του Παρισιού. Αντιθέτως, πρότεινε μια απλή ιδέα της οποίας η ώρα έχει έρθει: ένα κλαμπ για την εφαρμογή σκληρής κλιματικής δράσης. Αυτή η δράση για το κλίμα θα είναι πολύ πιο φιλόδοξη από τη χαλαρή συμφωνία του Παρισιού. Για να πετύχει την φιλοδοξία, το κλαμπ θα συμφωνήσει σε μια υψηλή κοινή τιμή άνθρακα για όλα τα μέλη του κλαμπ, ενώ παράλληλα θα τιμωρούσε χώρες που δεν συμμετέχουν. Το πέναλτι για τους μη συμμετέχοντες είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί ενωμένο το κλαμπ.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατανοήσει τη σημασία των μέτρων του εξωτερικού εμπορίου για την πολιτική της για το κλίμα. Στην πραγματικότητα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen έχει επανειλημμένως ζητήσει μια προσαρμογή για τις εισαγωγές άνθρακα, που να αποτρέπει την παραγωγή να μετατοπιστεί στ εξωτερικό. Η εν λόγω προσαρμογή μπορεί να εφαρμοστεί σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

  Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν θεωρεί ότι η προσαρμογή για τον άνθρακα θα είναι πέναλτι. Αντιθέτως, είναι ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας να αποφευχθεί η διαρροή άνθρακα. Οι ΗΠΑ υπό τον Trump ωστόσο, θα στο είχαν απορρίψει ως αδικαιολόγητη ποινή. Ο πρόεδρος Trump θα είχε αρκετή μόχλευση εκτός των κανόνων του ΠΟΕ για να καταστήσει δύσκολο για την ΕΕ να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της για το κλίμα.

  Με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, υπάρχει η ευκαιρία για μια διαφορετική συζήτηση. Πέρα από την αυξημένη πολιτική υποστήριξη, περισσότεροι από 3.000 Αμερικανοί οικονομολόγοι έχουν ζητήσει έναν συνοριακό φόρο άνθρακα, ο οποίοσ θα συμπληρώνει έναν εγχώριο φόρο άνθρακα.

  Η Ευρώπη θα πρέπει να προτείνει στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να δημιουργήσει μια "Ένωση για το Κλίμα” με μια προσαρμογή για το σύνορο άνθρακα. Εσωτερικά, δεν θα εφαρμόζονται δασμοί άνθρακα καθώς και οι δύο οικονομίες θα εφαρμόζουν μια συγκριτικά ελάχιστη τιμή για τις εκπομπές αερίων ρύπων. Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο για να παραμείνουν δεσμευμένοι στη συμφωνία. Εξωτερικά, οι δύο οικονομίες θα επιβάλουν την ίδια προσαρμογή για το σύνορο άνθρακα. Ένας τέτοιος κοινός εξωτερικός δασμός δεν θα απέτρεπε μόνο τις αδικαιολόγητες διαρροές άνθρακα. Θα αποτελούσε επίσης ένα ισχυρό κίνητρο για τις άλλες χώρες να ενταχθούν στο κλαμπ. Εξάλλου, και οι δύο οικονομίες μαζί αντιστοιχούν στο 40% του ΑΕΠ παγκοσμίως.

  Αυτή η ένωση θα ήταν πιθανότατα σταθερή. Εάν η προσαρμογή για το σύνορο άνθρακα γίνει στο πλαίσιο των κανόνων του ΠΟΕ, τα εμπορικά αντίποινα από τρίτες χώρες θα ήταν αδύνατα. Επιπλέον, η διατλαντική περιοχή παραμένει πολύ σημαντική για τις τρίτες χώρες να είναι σε θέση να αντιταχθούν αξιόπιστα σε τέτοια μέτρα με άλλες απειλές. Από τη στιγμή που η μείωση θα έχει γίνει πολύ φθηνότερη με την ανταγωνιστική πράσινη τεχνολογία, ένας απλός μηχανισμός προσαρμογής του συνόρου άνθρακα μπορεί να είναι αρκετός για να διατηρήσει το κλαμπ σταθερό.

  Αυτή η ιδέα θα έθετε τη διατλαντική οικονομία στον πυρήνα των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου. Αλλά τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ θα ήταν καλό να προσεγγίσουν και το Πεκίνο για να γίνει ιδρυτικό μέλος της "Ένωσης για το Κλίμα”. Και πραγματικά, σύμβουλοι του Κρατικού Συμβουλίου με επιρροή, έχουν ήδη ζητήσει μια πολυμερή προσέγγιση για το κλίμα για να αποφευχθεί ο παραγκωνισμός της Κίνας.

  Ένα κλαμπ που θα περιλαμβάνει τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, θα καθιστούσε δύσκολο για κάθε χώρα να παραβλέψει τα μέτρα για την προστασία του κλίματος. Από την αμερικανική οπτική, η συμμετοχή της Κίνας θα μπορούσε ακόμη και να ανταμειφθεί με την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους των δασμών στις εισαγωγές που επέβαλε η κυβέρνηση Trump. Και η Ευρώπη θα το θεωρούσε προς το γεωπολιτικό της συμφέρον το να αποφύγει μια κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι συνθήκες ποτέ δεν ήταν καλύτερες για να συζητηθεί το θέμα ενός αποτελεσματικού κλαμπ για το κλίμα.

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

   

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.bruegel.org/2020/12/europe-should-promote-a-climate-club-after-the-us-elections/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ