Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 10:57

  Η πόλωση στις θέσεις εργασίας και η Μεγάλη Ύφεση

  Η πόλωση στις θέσεις εργασίας και η Μεγάλη Ύφεση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Sybrand Brekelmans και Γιώργου Πετρόπουλου

  Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών ήταν πάντα μια μεγάλη πηγή πόλωσης της εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για εργαζόμενους έχει αυξηθεί τόσο για τις καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας (συνήθως απαιτούν ειδικές δεξιότητες, για παράδειγμα, διοικητικούς και επαγγελματικούς ρόλους) και για τις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με χαμηλή εξειδίκευση (που απαιτούν χειρωνακτικές ικανότητα, όπως καθαρισμό ή αγροτικές δουλειές), ενώ έχει μειωθεί η ζήτηση για εργαζόμενους με μεσαίου επιπέδου δεξιότητες που απαιτούν τυπικά συνηθισμένες χειρωνακτικές και γνωστικές ικανότητα, όπως κατασκευές και διοικητικές θέσεις.

  Αυτή η πόλωση ήταν ιδιαίτερα έντονη από τη Μεγάλη Ύφεση του 2007-2009. Πριν από τη Μεγάλη Ύφεση, αντί της πόλωσης, υπήρχε μια τάση αναβάθμισης του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού. Οι εργαζόμενοι είχαν την τάση να στρέφονται από θέσεις εργασίας με μεσαία ειδίκευση, σε αυτές με υψηλή ειδίκευση. Στο μεταξύ, οι θέσεις εργασίας με χαμηλή ειδίκευση ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες. ωστόσο, από την Μεγάλη Ύφεση μέχρι το 2016, το μερίδιο απασχόλησης των θέσεων με μεσαία ειδίκευση υποχώρησε κατά περίπου 5%, ενώ το ποσοστό των υψηλής ειδίκευσης και χαμηλής ειδίκευσης θέσεων εργασίας αυξήθηκε, το πρώτο κατά 4% και το τελευταίο κατά 1%.

  Μία από τις συνέπειες της Μεγάλης Ύφεσης ήταν μια αύξηση των προσόντων στην ΕΕ, με τη ζήτηση της αγοράς εργασίας για δεξιότητες να μην συμβαδίζει με την αυξανόμενη προσφορά των αποφοίτων Πανεπιστημίου. Η έλλειψη ελκυστικών ευκαιριών στην απασχόληση, έδωσε στα άτομα ένα κίνητρο να επενδύσουν περαιτέρω στο ανθρώπινο κεφάλαιο τους, επιδιώκοντας πτυχία Πανεπιστημίου, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να μπούν στην αγορά εργασίας με την καλύτερη δυνατή γκάμα επιλογών. Ως αποτέλεσμα ο αριθμός των πανεπιστημιακών αποφοίτων αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ του 2009 και 2016 (σχήμα 3). Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι πιέστηκαν επίσης να αποδεχθούν προσφορές για χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας τις οποίες δεν θα έβρισκαν ελκυστικές στο παρελθόν. Αυτό οδήγησε σε πόλωση των θέσεων εργασίας στην οποία τόσο το μερίδιο των χαμηλής και υψηλής ειδίκευσης θέσεων εργασίας στην απασχόληση, αυξήθηκε μετά το 2009. Με άλλα λόγια, η αύξηση στον αριθμό των Πανεπιστημιακών αποφοίτων έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποφοίτων που αποδέχονται θέσεις εργασίας υψηλής και χαμηλής ειδίκευσης, καταλήγοντας στην πολωμένη εικόνα που παρατηρούμε.

  dfssdfs

  Στο μεταξύ, από την Μεγάλη Ύφεση, καθώς ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας έχει ενταθεί, άτομα με χαμηλή δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν όλο και περισσότερο απορροφηθεί σε χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με την προ κρίσης περίοδο, όπου θα μπορούσαν εύκολα να κινηθούν σε θέσεις με μεσαία ειδίκευση. Από το 2009 μέχρι το 2016, αυτοί οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση, έχασαν τις θέσεις εργασίας με μεσαία ειδίκευση. Το μερίδιο αυτών των εργαζόμενων στις μεσαίας ειδίκευσης θέσεις εργασίας, μειώθηκε κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες.

  Παρά την αύξηση στους εργαζόμενους με υψηλά προσόντα, τα οφέλη από την εκπαίδευση παραμένουν σημαντικά. Για όλες τις εκπαιδευτικές ομάδες, η μετά το 2009 περίοδο είδε αρχικά μειώσεις στους μισθούς, ενώ ακολούθησε ήπια ανάκαμψη από το 2013. Μεταξύ 2005-2016, οι πραγματικοί μισθοί στις χώρες της ΕΕ έτειναν να είναι στάσιμοι. Αλλά οι εργαζόμενοι με υψηλή ειδίκευση (εκείνοι με τριτοβάθμια εκπαίδευση) και πάλι ήταν πιο μπροστά, με την αύξηση των μισθών να διαμορφώνεται στο 1,9% στο διάστημα 2005-2018. Οι εργαζόμενοι ανώτερης και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είδαν τους πραγματικούς τους μισθούς να αυξάνονται λιγότερο, κατά 1,5% την ίδια περίοδο, ενώ οι εργαζόμενοι με χαμηλότερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είδαν τους μισθούς τους να παραμένουν σταθεροί. Ένα κοινό χαρακτηριστικό για κάθε εκπαιδευτική ομάδα είναι ότι μετά από την κρίση, η σωρευτική αύξηση των πραγματικών μισθών δεν έχει ακόμη φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα (με το peak το 2007, Σχήμα 4).

  gfhgjhkjjhjgghj

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.bruegel.org/2020/11/job-polarisation-and-the-great-recession/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ