Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουν-2020 08:34

  Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού βοήθειας των 438 δισ. ευρώ από την ΕΕ θα φτάσει το 2023

  Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού βοήθειας των 438 δισ. ευρώ από την ΕΕ θα φτάσει το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Zsolt Darvas

  Η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, αποτυπώνει τις θετικές αξιολογήσεις της αγοράς για τις σημαντικές οικονομικές πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν τον περασμένο μήνα. Μετά από την γαλλογερμανική πρόταση της 18ης Μαιου, η Κομισιόν πρότεινε ένα νέο σχήμα ανάκαμψης, το Next Generation EU, το οποίο θα μπορούσε να δανειστεί χρήματα στο όνομα της ΕΕ για να χρηματοδοτήσει πανευρωπαϊκές δαπάνες. Αυτή ήταν μια τολμηρή κίνηση. Στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στην κυκλική σταθεροποίηση, θα περιλάμβανε την αναδιανομή μεταξύ των κρατών-μελών: "Ως εκ τούτου, η δράση σε επίπεδο Ένωσης είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί μια ισχυρή και εύρωστη οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ”.  Απαιτείται ταχύτητα, και η πρόταση σωστά έδωσε έμφαση στην ανάγκη να τεθεί σε εφαρμογή το εργαλείο Next Generation EU, πιο γρήγορα. Ωστόσο, μια μεγάλη πολιτική πρόκληση παραμένει ανεπίλυτη: πώς να προωθήσουμε τις αναμενόμενες πληρωμές προς το νέο όχημα ανάκαμψης της ΕΕ έτσι ώστε να είναι αρκετές για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία ευκαιρίας του κορονοϊού.

  Η ενσωμάτωση του προσωρινού Next Generation EU στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, θα αξιοποιήσει ένα καλά εδραιωμένο πλαίσιο, που υπόκειται ήδη σε διάφορους ελέγχους και ισορροπίες. Το προσωρινό όχημα θα προσθέσει 433 δισ. ευρώ σε χορηγίες, 67 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια (σε τιμές 2018), στα 1,1 τρισ. ευρώ του επταετούς προϋποολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Λαμβάνοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα του προϋπολογισμού στήριξης της ΕΕ, η Κομισιόν πρότεινε επίσης να προσθέσει 11,5 δισ. Ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) στον υφιστάμενο προϋπολογισμό για το 2020, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ θα είναι χορηγίες και τα 6,5 δισ. ευρώ εγγυήσεις.

  Ωστόσο, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι μια μηχανή που κινείται αργά. Καθώς πρέπει να σχεδιαστούν επιχειρησιακά προγράμματα, να εγκριθούν και να εφαρμοστού, οι δεσμεύσεις για τον προϋπολογισμό καταβάλλονται ουσιαστικά μέσα σε πολλά χρόνια (δείτε σχήματα 1 και 2). Η Κομισιόν έχει δώσει έμφαση στο ότι οι δεσμεύσεις από το νέο όχημα ανάκαμψης θα πρέπει να δίνονται στην αρχή. Αλλά τα αναμενόμενα ποσά πληρωμών στις τομεακές ρυθμιστικές προτάσεις της Κομισιόν, είναι κάπως κρυμμένα σε παραρτήματα. Η συγκέντρωση τους αποκαλύπτει ότι το προτεινόμενο όχημα ανάκαμψης θα υπόκειται στους ίδιους χρονικούς περιορισμούς ως συνήθως (Σχήμα 1).

  Οι δεσμεύσεις που σχετίζονται με τη συνδυασμένη συνιστώσα της χορήγησης 438 δισ. Ευρώ του Next Generation EU και των τροποποιήσεων για τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2020, έχουν δοθεί πραγματικά από την αρχή: το 78% των συνολικών δεσμεύσεων είναι προγραμματισμένο να συμφωνηθούν στο διάστημα 2020-2022. Ωστόσο, η Κομισιόν εκτιμά ότι σχεδόν 24,9% της συνολικής νέας ισχύος για τις χορηγήσεις θα δαπανηθεί στο διάστημα 2020-2022, όταν οι ανάγκες ανάκαμψης θα είναι μεγαλύτερες.

  Επιπλέον, αυτά τα σχέδια πληρωμών προϋποθέτουν ποσοστά απορρόφησης 100%, ενώ στην πράξη τα ποσοστά απορρόφησης ποικίλουν: για τον προϋπολογισμό 2007-2013, η εθνική απορρόφηση των διαθεσίμων διαρθρωτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων συνοχής κυμαινόταν από το 48% στην Κροατία στο 95% στην Εσθονία και στην Πορτογαλία.

  Το χρονικό προφίλ για την μικρότερη συνιστώσα εγγύησης (73 δισ. ευρώ) είναι παρόμοια, με το 63% των δεσμεύσεων να γίνονται στο διάστημα 2020-2022 αλλά μόνο το 31% των πληρωμών.

  Τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια θα δεσμευτούν πλήρως στο διάστημα 2021-2022 και το 43% θα καταβληθεί σε αυτά τα δύο χρόνια, υποθέτοντας ότι το 100% της ζήτησης για δάνεια και ξανά, ένα ποσοστό απορρόφησης 100%.

  Από τη στιγμή που το χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί για να χρηματοδοτήσει το όχημα ανάκαμψης καθώς γίνονται οι πληρωμές, οι backloaded πληρωμές επίσης υποδηλώνουν ότι η αυξημένη προσφορά ασφαλών assets θα έρθει μάλλον αργά.

  Η εύρυθμη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών μπορεί να βοηθήσει να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ των εκτάκτων αναγκών ανάκαμψης και των μεταγενέστερων πληρωμών του προϋπολογισμού της ΕΕ. Οι χώρες θα μπορούσαν να δανειστούν και να ξοδέψουν άμεσα για να υποστηρίξουν την οικονομική τους ανάκαμψη και τα κεφάλαια της ΕΕ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όταν θα ήταν διαθέσιμα αργότερα, επιτρέποντας επομένως στις χώρες να δανειστούν λιγότερα αργότερα. Και πάλι, είναι κρίσιμο να γίνονται νωρίς οι πληρωμές της ΕΕ για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.

  ηγφδσ

  γφδσ

  σφδζσφ

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.bruegel.org/2020/06/three-quarters-of-next-generation-eu-payments-will-have-to-wait-until-2023/

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ