Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Μαρ-2020 13:09

  Τι θα πρέπει να κάνει και τι όχι η ΕΕ στο εμπόριο ιατρικού εξοπλισμού

  Τι θα πρέπει να κάνει και τι όχι η ΕΕ στο εμπόριο ιατρικού εξοπλισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Andre Sapir

  Μετά από την πανδημία της γρίπης των πτηνών το 2009 που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους παγκοσμίως, και την επιδημία του Έμπολα το 2014-2016, που σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στην Αφρική, πολλές φωνές στην ιατρική κοινότητα προειδοποίησαν ότι παρά την τεράστια πρόοδο στα φάρμακα, ο κόσμος είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστος για να ανταποκριθεί σε μια παγκόσμια πανδημία όπως η ισπανική γρίπη του 1918.

  Δυστυχώς η προειδοποίησε δεν εισακούστηκε. Όπως και αλλού, η ανταπόκριση των συστημάτων υγείας της Ευρώπης στον κορονοϊό αν και αξιοθαύμαστη, υπήρξε ανεπαρκής. Σε αρκετές χώρες και περιοχές, οι ιατρικές εγκαταστάσεις και οι ικανότητες διεξαγωγής τεστ βρίσκονται υπό τεράστια πίεση. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ελλείψεις βασικού ιατρικού εξοπλισμού όπως μάσκες και αναπνευστήρες.

  Αντιμέτωπες με τέτοιες ελλείψεις, πολλές χώρες έχουν πάρει μέτρα για να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού ή φαρμάκων που είναι ζωτικής σημασίας στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Σύμφωνα με το Global Trade Alert, μέχρι τις 21 Μαρτίου 54 κυβερνήσεις είχαν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών ιατρικών προμηθειών από την αρχή του χρόνου. Κάποιες χώρες της ΕΕ είχαν μάλιστα εισάγει απαγορεύσεις ή περιορισμούς στις εξαγωγές εντός της ΕΕ.

  Αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση, η Κομισιόν έχει λάβει κάποια καλά και δυστυχώς κάποια άσχημα μέτρα.

  Ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, έχει γράψει στους υπουργούς των κρατών-μελών, καταγγέλοντας ότι μονομερή μέτρα που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις της ΕΕ, διαταράξαν την ελεύθερη ροή απαιραίτητου ιατρικού εξοπλισμού εντός της ΕΕ. Στη διάρκεια μιας εκδήλωσης των Bruegel/FT, παραδέχτηκε ότι κάποια από αυτά τα μέτρα ισχύουν ακόμη και εξήγησε ότι η Κομισιόν πρέπει να προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγωή ζωτικοού ιατρικού εξοπλισμού στην Ευρώπη με τα περιορισμένα μέσα -ουσιαστικά ηθική πίεση- που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν.

  Ως εκ τούτου αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι στις 14 Μαρτίου η Κομισιόν ενέκρινε έναν κανονισμό που απαγορεύει τις εξαγωγές εκτός της εΕ πέντε κατηγοριών ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (ΡΡΕ) που χρησιμοποιούνται από το ιατρικό προσωπικό: προστατευτικά γυαλιά και καλύμματα, καλλύμματα προσώπου, εξοπλισμό προστασίας στόματος-μύτης, προστατευτική ενδυμασία και γάντια. Ο κανονισμός αρχικά ίσχυε για όλες τις χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προτιμησιακών εταίρων, αλλά οι EFTA (και το Ηνωμένο Βασίλειο) εξαιρέθηκαν στη συνέχεια. Η απόφαση να τεθούν εμπόδια στις εξαγωγές εκτός ΕΕ φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτή, τουλάχιστον εν μέρει, ως quid pro quo για τη συμφωνία από τα κράτη-μέλη σχετικά με την άρση των φραγμών στο ενδό-ευρωπαϊκό εμπόριο ή για τη μη εφαρμογή νέων. Αλλά η λογική του να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτά τα εσωτερικά, κάτι που φαίνεται να έχει "δανειστεί” από την προσφυγική κρίση, δεν έχει λογική επειδή το εμπόριο, σε αντίθεση με τους πρόσφυγες, λειτουργεί με δύο τρόπους: εξαγωγές και εισαγωγές.

  Όπως έχει δείξει ο Chad Brown, από το Peterson Institute for International Economics, η ΕΕ είναι και εξαγωγέας και εισαγωγέας των προϊόντων που τώρα υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Brown, το 2019 η ΕΕ εμφάνισε εξαγωγές 12,1 δισ. Δολαρίων και εισαγωγές 17,6 δισ. Δολαρίων, τέτοιων προϊόντων. Η ανάλυση του εμπορίου ανά κατηγορία προϊόντων εμφανίζεται στον πίνακα.

  Η μείωση των εξαγωγών στους ξένους εταίρους είναι ριψοκίνδυνη για δύο λόγους. πρώτον, θέτει σε κίνδυνο χώρες που επίσης πλήττονται από τον κορονοϊό, ιδιαίτερα εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες από την ΕΕ. Δεύτερον, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την ΕΕ εάν οι ξένοι εταίροι δεν είναι σε θέση ή πρόθυμοι να προμηθεύσουν την ΕΕ με τα ιατρικά προϊόντα που χρειάζεται και δεν μπορεί να παράγει. Τα αντίποινα από τους ξένους εταίρους θα μπορούσαν ακόμη να οδηγήσουν στην διάλυση των περιφερειακών και παγκόσμιων αξιακών αλυσίδων για προϊόντα πρώτης ανάγκης.

  Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέτρα της ΕΕ δέχθηκαν κριτική αμέσως από αρκετούς εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων γειτόνων όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ΕΕ για τις προμήθειες τους σε ΡΡΕ που καλύπτονται από τον κανονισμό. Κατά συνέπεια, η Κομισιόν εξέδωσε στις 20 Μαρτίου ένα ανακοινωθέν που δηλώνει ότι "εν όψει της βαθιάς ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς και με τα τέσσερα κράτη-μέλη της EFTA, καθώς και η ενοποίηση των αξιακών αλυσίδων παραγωγής και των δικτύων διανομής με τις ίδιες χώρες, ο εκτελεστικός κανονισμός δεν εφαρμόζεται στις εξαγωγές προς εκείνες τις τέσσερις χώρες, κάτι το οποίο παραμένει χωρίς περιορισμό”. Αλλά προφανώς οι αξιακές αλυσίδες δεν σταματούν στα σύνορα αυτών των τεσσάρων χωρών, επομένως η δυναμική για διαταραχές που προκύπτουν από τους ελέγχους εξαγωγών της ΕΕ, παραμένει.

  Εκτός από το ότι εξόργισαν κάποιες χώρες, τα μέτρα της ΕΕ μπορούν κάλλιστα να γυρίσουν μπούμερανγκ. Συμβάλλουν στην επιδείνωση του κλίματος στο διεθνές εμπόριο σε μια περίοδο που η διεθνής συνεργασία είναι περισσότερο αναγκαία, εξαιτίας της πανδημίας. Σαφέστατα, καμία δικαιοδοσία δεν μπορεί να επιλύσει την οικονομική κρίση και την κρίση υγείας από μόνη της. Δυστυχώς, η παγκόσμια ηγεσία διάγει ιστορικά χαμηλή περίοδο, κάτι που επίσης εξηγεί για ποιον λόγο, σε αντίθεση με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρξε καμία παγκόσμια δέσμευση για αποχή από προστατευτικά εμπορικά μοντέλα. Μετά από αξιοσημείωτη καθυστέρηση ωστόσο, ανακοινώθηκε στις 24 Μαρτίου ότι θα διεξαγόταν μια έκτακτη σύνοδο της G20 για την πανδημία, στις 26 Μαρτίου.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.bruegel.org/2020/03/what-the-eu-should-do-and-not-do-on-trade-in-medical-equipment/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ