Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Μαρ-2020 14:38

  Κορονοϊός: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένδειξη σε πραγματικό χρόνο

  Κορονοϊός: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένδειξη σε πραγματικό χρόνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Ben McWilliams και Georg Zachmann

  Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την οικονομική επίδραση της κρίσης του κορονοϊού, είναι περιζήτητα. Μία διαθέσιμη και ενδεικτική δέσμη δεδομένων, είναι αυτή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκρίνοντας την μέση ωριαία ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανά εβδομάδα τις τελευταίες εβδομάδες του προηγουμένου έτους, μπορούμε να απεικονίσουμε την στιγμή που η τρέχουσα κρίση ξεκίνησε να έχει μια επίδραση στις εθνικές οικονομίες και πόσο μεγάλη αυτή η επίδραση ήταν.

  Τα στοιχεία καλύπτουν την ηλεκτρική κατανάλωση από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής και της οικιακής. Θα περίμενε κανείς ότι ενώ η βιομηχανική κατανάλωση μειώνεται σημαντικά, η οικιακή κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς λόγω του ότι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο σπίτι. Εστιάζουμε στην ανάλυση των ωρών αιχμής (08:00-18:00) -τις ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων συνήθως λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

  Οι πιο σοκαριστικοί αριθμοί είναι από την Ιταλία. Πριν από δύο εβδομάδες, η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ελαφρώς υψηλότερα από ό,τι το 2019 (ίσως εν αναμονή του τι πρόκειται να έρθει). Πριν από μία εβδομάδα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 5% χαμηλότερη από την αξία του περασμένου έτους. Την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 16 Μαρτίου, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στη διάρκεια των ωρών αιχμής συχνά ήταν περισσότερο από 20% χαμηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του προηγουμένου έτους.

  Η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία προχώρησε σε lockdown, στις 9 Μαρτίου, και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επιπτώσεις στη ζήτηση είναι οι πιο εμφανείς εδώ.

  Παρά το ότι μπήκε σε lockdown στις 14 Μαρτίου, οι αριθμοί στην Ισπανία φάνηκαν μέχρι στιγμής σχετικά ανεπηρέαστοι. Μέχρι πριν από μια εβδομάδα ήταν business as usual, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε κάποια αύξηση στη ζήτηση στις ώρες αιχμής -ενδεχόμενως δείχνοντας ότι υπήρξε κάποια ετοιμότητα. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ΙΣπανία καθυστέρησε σχετικά να αντιδράσει στην κρίση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  σφχωψζφψ

  Η Γαλλία ξεκίνησε να μειώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα (9 Μαρτίου). Η μέγιστη κατανάλωση ήταν υψηλότερη λίγο πριν ανακοινωθούν τα πιο αυστηρά μέτρα (οι εβδομάδες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου). Στις 16 Μαρτίου, η Γαλλία μπήκε σε lockdown. Έκτοτε, η γαλλική κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά, περίπου 10% στις ώρες αιχμής. Η επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα της Γαλλίας φαίνεται ότι ήδη είναι σημαντική.

  Για τα γαλλικά στοιχεία, μια δυσκολία στην ερμηνεία είναι πως μεγάλο μέρος της ζήτησης οδηγείται από την ηλεκτρική θέρμανση, η οποία επηρεάζεται από τη θερμοκρασία. Τα στοιχεία μας ενδέχεται να ανακάμψουν εξαιτίας κάποιων καιρικών φαινομένων αντί των μετατοπίσεων στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας του κορονοϊού.

  σδφφδσσφδ

  Στη Γερμανία, φαίνεται επίσης ότι παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στη ζήτηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, ίσως ως προετοιμασία. Οι πρώτες δύο εβδομάδες του Μαρτίου φάνηκαν σχετικά ευθυγραμμισμένες με εκείνες από το 2019. Ωστόσο, για την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου, η ζήτηση φάνηκε να είναι σχεδόν 5% χαμηλότερη από ό,τι στην αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.

  σδφγηγδσ

  Μέχρι στιγμής, η Ιταλία και η Ισπανία φαίνεται να είναι οι δύο χώρες όπου η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια έχει επηρεαστεί περισσότερο από την τρέχουσα κρίση. Η Ισπανία και η Γερμανία δεν έχουν βιώσει ακόμη τέτοια ουσιαστικά αποτελέσματα.

  Η εξέλιξη των μοντέλων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες πιθανώς θα αποτελέσει σημαντική ένδειξη για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνει κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Μια προφανής υπόθεση είναι ότι τα πρότυπα από την Ισπανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες που δεν έχουν εκπροσώπηση εδώ, θα ξεκινήσει να μοιάζει όλο και πιο πολύ σαν την ιστορία από την Ιταλία.

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.bruegel.org/2020/03/covid-19-crisis-electricity-demand-as-a-real-time-indicator/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ