Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Δεκ-2019 12:16

  Ο ΠΟΕ είναι νεκρός, ζήτω ο ΠΟΕ

  Ο ΠΟΕ είναι νεκρός, ζήτω ο ΠΟΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Μαρίας Δεμερτζή

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) είναι ζωτικής σημασίας για να επιτρέψει και να προστατεύσει το εμπόριο μεταξύ των χωρών. Η πρόσφατη αμερικανική αποτυχία να διορίσει έναν δικαστή στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο του ΠΟΕ, σημαίνει ότι δεν θα μπορεί πλέον να είναι διαιτητής σε ενδιάμεσες εμπορικές διαφωνίες. Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΟΕ είναι, τουλάχιστον εν μέρει, νεκρός. Η ΕΕ, ενώ αναγνωρίζει τα ελαττώματά του, τελικά θέλει να τον σώσει.

  Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί το πολυμερές σύστημα;

  Θα πρέπει η ΕΕ να πολεμήσει να σώσει τον ΠΟΕ ή είναι αντίστοιχο με το ότι δίνει την τελευταία μάχη; Θα πρέπει αντί αυτού να στοχεύει σε μια ουσιαστική αναδιοργάνωση του συστήματος, σε αναγνώριση του γεγονότος ότι χρειάζεται να λειτουργήσει σε έναν κόσμο που μοιάζει πολύ διαφορετικός από αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε αρχικά; Ποιος είναι υπεύθυνος για την συγγραφή του νέου παγκόσμιου βιβλίου κανόνων και πώς η ΕΕ διασφαλίζει ότι θα κρατάει η ίδια το στυλό;

  Προτού μπορέσει να απαντήσει η ΕΕ αυτές τις ερωτήσεις, πρέπει να καταλάβει για ποιον λόγο οι ΗΠΑ θέλουν να καταστρέψουν τις λειτουργίες του ΠΟΕ και ανταγωνίζονται ανοιχτά όλους τους εταίρους της παγκοσμίως. Και η κατανόηση των αμερικανικών θέσεων απαιτεί να δούμε πέρα από τις τακτικές και την αντίληψη της υφιστάμενης στρατηγικής, η οποία μπορεί να βασίζεται σε επιχειρήματα που υπερβαίνουν τις προεδρικές ιδιαιτερότητες και αρμοδιότητες.

  Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την πρόσφατη κινεζική οικονομική άνοδο και την αύξηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, που οικοδομείται σε αθέμιτες πρακτικές. Από τον αποκλεισμό αμερικανικών επιχειρήσεων από τις εγχώριες αγορές της (Facebook, Google) μέχρι την επιδότηση της δημιουργίας κολοσσών, η Κίνα μπορεί να σεβαστεί το γράμμα του ΠΟΕ αλλά δεν σέβεται το πνεύμα του. εδώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφωνούν απόλυτα. Αλλά όταν αυτοί οι κολοσσοί δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή τεχνολογία, οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα ως μια απειλή στη δική τους ασφάλεια. Αυτό έχει δικαιολογήσει μια "λογική" αποσύνδεσης: μείωση της αμερικανικής εξάρτησης από τις κινεζικές αγορές και τεχνολογία. η ΕΕ ανησυχεί λιγότερο (τουλάχιστον όσο φαίνεται) για τις σιωπηρές κινεζικές "απειλές για την ασφάλεια" και είναι λιγότερο πρόθυμη να αποκλείσει τις κινεζικές τεχνολογικές επιχειρήσεις από τις εγχώριες αγορές της.

  Αλλά ο αμερικανικός ανταγωνισμός δεν σταματάει στην Κίνα. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ενεργά την ΕΕ με εμπορικούς πολέμους και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια πολυμέρεια, καταστρέφοντας το σύστημα που επιτρέπει τις χώρες ανά τον κόσμο να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

  Γιατί θα εξασφαλίζονταν καλύτερα τα αμερικανικά συμφέροντα με έναν διαλυμένο ΠΟΕ και χωρίς αξιόπιστη εναλλακτική; Η ΕΕ πιστεύει ότι η αμερικανική τακτική της πρόκλησης εμπορικών πολέμων διεθνώς, που αποξενώνει τους ιστορικούς συμμάχους και καταστρέφει ενεργά παγκόσμιους οργανισμούς, είναι αντιπαραγωγική και άστοχη. Ωστόσο, ο στόχος εδώ είναι να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση της κινεζικής κυριαρχίας. Αλλά οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Πρέπει να σταματήσουν τους άλλους να αλληλεπιδρούν με την Κίνα (με τη διάλυση της παγκόσμιας πολυμέρειας) και επίσης χρειάζεται οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους να κάνουν ό,τι μπορούν από την πλευρά τους για να διασφαλίσουν την στρατιωτική υπεροχή της Δύσης. Μένει να φανεί εάν αυτές οι τακτικές εξυπηρετούν σωστά την στρατηγική.

  Η ΕΕ μπορεί να σημειώσει πρόοδο αναφορικά με το τι θέλει από το παγκόσμιο πολυμερές σύστημα, κοιτάζοντας πέρα από τις αμερικανικές τακτικές και κατανοώντας την αμερικανική στρατηγική.

  Με στόχο τη συνέχιση, οι δράσεις της ΕΕ μέχρι στιγμής ήταν μια απάντηση στις αμερικανικές τακτικές: συμμετοχή σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, προώθηση διμερών εμπορικών συμφωνιών ανά τον κόσμο, ανάληψη αναλογικών μέτρων αντιποίνων για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας. Στις αρχές του καλοκαιριού, και εν αναμονή της πρόσφατης αποτυχίας της Αμερικής να διορίσει έναν δικαστή, η ΕΕ υπέγραψε μια προσωρινή συμφωνία διαιτησίας με τον Καναδά, για να καθιερώσει κάποια συνέχεια. Στο κοινό ανακοινωθέν, "Ο Καναδάς και η ΕΕ ήταν υπερήφανοι που είχαν δείξει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία αυτής της προσωρινής συμφωνίας" και ήλπιζαν ότι άλλοι θα επιλέξουν να αποτρέψουν την κατάρρευση του παγκόσμιου πολυμερισμού. Παραμένει ασαφές εάν η Κίνα θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία αλλά ασφαλώς δεν θα έχει κίνητρο να το κάνει εάν αποδειχθεί ότι είναι πιο περιοριστική από ό,τι το ισχύον σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. Εάν είναι ίδιο με το τωρινό, μπορεί να θελήσει να το υπογράψει, αλλά τότε καμία από τις ανεπάρκειές του δεν θα έχει επιλυθεί. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί αλλά παραμένει αναποτελεσματικό.

  Αλλά τι γίνεται με την στρατηγική; Πιστεύει η ΕΕ ότι ο στόχος των ΗΠΑ για περιορισμό της Κίνας είναι επίσης άσκοπος; Η ΕΕ δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τέτοια ερωτήματα μέχρι να αποκτήσει σταθερή θέση για την Κίνα.

  Μπορεί η ΕΕ να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με την Κίνα υπό τον ΠΟΕ χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δικές της βιομηχανίες;

  Είναι η "Ζώνη και Δρόμος" της Κίνας και 17+1 πρωτοβουλίες κάτι περισσότερο από απλές επενδυτικές σχέσεις;

  Είναι η κυριαρχία των κινεζικών 5G απειλή, και γιατί;

  Πώς μπορεί η Ευρώπη να διασφαλίσει ότι το άνοιγμα των αγορών της στις κινεζικές επιχειρήσεις δεν στρεβλώνει τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και δεν καταστρέφει τις δικές της επιχειρήσεις;

  Μπορούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες να έχουν πρόσβαση στις κινεζικές αγορές με δίκαιους και διαφανείς όρους;

  Πώς μπορεί η ΕΕ να συντονίσει τις ενέργειές της έτσι ώστε τα κράτη μέλη της να μην επιδιώκουν ενέργειες που εξυπηρετούν τα δικά τους στενά συμφέροντα που είναι σε βάρος της ενότητας της ΕΕ;

  Η διάσωση του ΠΟΕ απαιτεί την κατανόηση της αμερικανικής στρατηγικής. Και αυτό απαιτεί από την ΕΕ να πάρει αποφάσεις αναφορικά με την Κίνα.

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://bruegel.org/2019/12/the-wto-is-dead-long-live-the-wto/
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων