Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Μαρ-2019 11:23

  Η ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση και οι καθαρές εισροές των χωρών

  Η ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση και οι καθαρές εισροές των χωρών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Jan Mazza και Akira Soto

  Το λαϊκό αφήγημα σχετικά με την εντός της ΕΕ μετανάστευση δηλώνει ότι οι νέοι άνθρωποι (ηλικίας 20-24) μεταναστεύουν από τη Νότια, την Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη και φθάνουν στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

  Τα στοιχεία από τον Πίνακα 1 (παρακάτω) δείχνουν πως αυτό το αφήγημα είναι αληθινό. Υπάρχουν δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, στη Δανία και στην Φινλανδία, όπου και οι δύο είδαν τον αριθμό των νέων ανθρώπων από την ΕΕ που μεταναστεύουν προς αυτές, να μειώνεται. Η στήλη στα δεξιά δείχνει ότι για την ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση των νέων στο διάστημα 2013-2017, η μεγαλύτερη σωρευτικά καθαρή άνοδος διαπιστώθηκε στη Γερμανία (492.000) –πολύ πιο μπροστά από την επόμενη μεγάλη άνοδο, που διαπιστώθηκε στη Σουηδία (24.000). Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίστηκαν στην Πολωνία (-286.000) και στην Ισπανία (-136.000). Δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ.

  Η στήλη στα αριστερά δείχνει πως όταν λαμβάνονται υπόψη όλοι οι μετανάστες –συμπεριλαμβανομένων και εκείνων από χώρες εκτός της ΕΕ- για τα έτη 2008-2017, το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Ευρώπης βιώνει και πάλι συνολική αύξηση στις ροές μεταναστών, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Την μεγαλύτερη άνοδο στις ροές τη βλέπουμε στη Γερμανία (3.791.000) και στην Ιταλία (2.532.000), ενώ την μεγαλύτερη απώλεια στην Πολωνία (-450.000) και στη Λιθουανία (-295.000).

  Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως αυτοί είναι οι συνολικοί αριθμοί και η επίδραση της απώλειας ή της αύξησης κατά πχ 100.000 ανθρώπους θα είναι μεγαλύτερη σε μια χώρα με μικρή πληθυσμιακή βάση παρά σε μια χώρα με μεγάλη πληθυσμιακή βάση.

  Κάποια επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία είναι πως και το Βέλγιο και η Ολλανδία βιώνουν θετικές καθαρές ροές στην ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση για τις ηλικίες 20-34, αλλά συνολικά διαπίστωσαν αρνητικές ροές στην ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση.

  Η Δανία πέρασε το αντίθετο, με αρνητικές ενδοευρωπαϊκές ροές για τις ηλικίες 20-34, αλλά συνολικά θετικές ροές για την ενδοευρωπαϊκή μετανάστευση. Ωστόσο, αυτός ο πίνακας δεν μπορεί να μας δείξει τι βρίσκεται πίσω από αυτές τις διαφορές στις εισροές.

  Καθαρές μεταναστευτικές ροές (σε χιλιάδες)

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2019/03/considering-intra-eu-migration-and-countries-net-inflows/
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων